Gemaakt door mij haken

Kinderponcho haken

diy patroon kinderponcho hakenFenne roept al de hele winter dat ze haar poncho aan wil. Als het lente is beloofde ik haar en belofte maakt schuld dus als het even kan haalt ze hem tegenwoordig van de kapstok. Ik haakte hem lang lang geleden in Oktober 2013. Even een vlugge berekening zegt me dat Melle toen net een half jaartje oud was. Waar ik de tijd vandaan haalde? Het zal in ieder geval de reden zijn geweest dat ik nooit zin heb gehad een patroontje uit te schrijven. Dus dat doe ik nu.

Ook leuk om te haken: Meiden vestje

Ik vind het nogal heerlijk om zo nu en dan in mijn archief te snuffelen. Ze worden zo snel groot en het is zo fijn die snoepige kleine ronde koppies terug te zien en het is hilarisch terug te lezen wat ze allemaal uitvraten. Ahh kleine Fenne. Wat veranderen ze snel he? Ze was hier net drie jaar en hij valt wat ruim. Maar nu ruim vijf en een half zit hij perfect.

gehaakte Kinderponcho, patroon Kinderponcho haken

Kinder poncho haken, het patroon:

Mijn dochter was op de bovenstaande foto 3 jaar. Hij viel toen ruim maar dat hinderde ons niet. Inmiddels is ze ruim 5 jaar en past hij nog steeds, misschien wel beter dan toen en hebben we er dus heel lang plezier van.

Ik gebruikte haak naald 4,5

 1. Grijs: Maak een slinger van lossen die ruim over het hoofdje passen. Het aantal lossen dat je gebruikt, moet deelbaar zijn door 4 of door 2. Ik gebruikte 78 lossen. Maak de slinger dicht zodat je een rondje krijgt. Let op dat je hem niet draait en test even of hij ruim over het hoofd gaat.
 2. Haak 2 lossen en in de volgende 2 steken een half stokje.
 3. Haak een losse en in de volgende 3 steken een half stokje. Herhaal dit tot je weer helemaal rond bent. En sluit je toer.
 4. Als je een andere kleur wil gebruiken, haak dan af. Haak een nieuwe kleur aan. In mijn geval roze. Mijn 1ste toer heeft 26 blokjes van 3 stokjes.

Deelbaar door 4:

 1. Maak een toer zoals beschreven bij punt 3 maar op de hoeken maak je 2 blokjes van 3 halve stokjes. Dus heb je bijvoorbeeld 24 blokjes, haak dan na (24/4) 6 blokjes van 3 halve stokjes 2 lossen en nog een blokje van 3 halve stokjes.
 2. Ga verder met toeren maken op deze manier tot je de poncho lang genoeg vindt. Let op, er komt nog een col op. Als het goed is heb je nu een vierkant als je hem uitlegt.

Deelbaar door 2: 

 1. Maak een toer zoals beschreven bij punt 3 maar op de helft maak je 2 blokjes van 3 halve stokjes. Dus heb je bijvoorbeeld net als ik 26 blokjes, haak dan na (26/2) 13 blokjes van 3 halve stokjes, 2 lossen en nog 3 halve stokjes. En ga verder en sluit de toer.
 2. Als het goed is heb je nu een aantal blokjes van 3 halve stokjes dat wel deelbaar is door 4. In mijn geval 28 blokjes van 3 halve stokjes.
 3. Maak nogmaals een toer zoals eerder beschreven maar op elke hoek haak je nu 2 blokjes van 3 halve stokjes. Dus in mijn geval na (28/4) 7 blokjes haak je 2 lossen en nogmaals 3 halve stokjes.
 4. Ga op deze manier door tot je de poncho lang genoeg vindt. Let op, er komt nog een col op. Als het goed is, heb je nu een vierkant als je hem uitlegt.

De col:

 1. Bepaal wat de voorkant van de poncho is. Haak in de voorste hoek je draad aan. Haak in elke steek een vaste tot je rond bent. Let op: maak de toer niet dicht.
 2. Haak 6 lossen door en keer om.
 3. Haak in elke losse/vasten van de vorige toer een vaste tot je weer rond bent.
 4. Maak een keer losse, draai je werk om en haak weer in elke steek van de vorige toer een vaste.
 5. Ga zo door tot je de col hoog genoeg vindt en haak de draad af. In mijn geval heb ik 9 rijen gehaakt.
 6. De losse flap zette ik vast met een grote knoop.

De franjes:

 1. Tel het aantal blokjes wat je hebt.
 2. In elk gaatje maakte ik 3 draadjes van ongeveer 20 cm vast op de volgende manier.
 3. Vouw je 3 draadjes dubbel. Steek de lus via de voorkant door een gaatje en trek het onderste deel van de draadjes door de lus. Aantrekken e Voilà!

Misschien vind je dit ook leuk: Kinderrokje haken

Als het goed is heb je nu een poncho in je handen. En ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat en vind het super leuk foto’s te ontvangen van je creatie. Laat je me weten of het is gelukt?

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Birgit
  21 april, 2016 at 19:33

  Wat heerlijk als je dat kan maken! Ik heb laatst garen enhaaknaalden en een haakboek gekocht en nog snap ik er niks van…

  • Reply
   MamaMaai
   21 april, 2016 at 19:36

   Oh wat jammer, het is echt leuk. Heb je filmpjes op you tube gezocht? Zo heb ik het mezelf geleerd 😉

 • Reply
  Ineke
  22 april, 2016 at 19:36

  Wat een superleuke poncho!!! Staat ook al even op mijn planning 🙂

 • Reply
  gera
  4 november, 2020 at 10:07

  super deze poncho…gaat het proberen…dank je wel

  • Reply
   MamaMaai
   5 november, 2020 at 12:47

   Succes, leuk om te horen 🙂

  Leave a Reply