De kinderen

Knutselen voor het goede doel; Schoenmaatje

schoenmaatje, edukansIk kwam vorige week de school inlopen en zag de stapels dozen weer naast de ingang liggen. De actie schoenenmaatjes is (al weer een poosje) van start en ik besloot er weer direct twee mee te nemen zodat het deze keer eens niet op het aller allerlaatste moment gaat aankomen. Hebben ze op een regenachtige naschoolse middag weer eens wat te knutselen.

Knutselen voor een schoenmaatje

De derde keer alweer dat er fanatiek twee vrolijke doosjes geknutseld worden, netjes gevuld en afgeleverd op school voor een schoenenmaatje die het heel hard nodig heeft en er bovendien heel gelukkig mee gaat zijn. Waar behalve heel veel plezier en enthousiasme ook een boel traantjes in verstopt zitten maar dat hoort er bij weet ik inmiddels uit ervaring.

schoenmaatje, edukansMijn kinderen zijn hartstikke verwend

Ze bulken van het speelgoed en de kartonnen dozen, mogen elke dag met veel plezier naar hun vriendjes op school, leren alles wat ze nodig hebben om fijne volwassenen te worden (hoop ik) en wonen in een veilige omgeving. Argumenten als, maar deze verweg kindjes hebben helemaal geen speelgoed en zijn super blij met zo’n gevuld doosje van jou, is hij afgaande op de scene die daarop volgde wellicht nog wat te jong voor maar ik vind persoonlijk toch wel dat je ze dat niet vroeg genoeg kan bijbrengen. Het is goed en fijn om andere mensen, andere kindjes blij te maken en daar niet direct iets voor terug te verwachten. Wacht, wie weet is hij over te halen met een snoepje 😉

Het is vast geen toeval dat deze actie elk jaar weer wordt gestart rond de feestdagen. We komen al zo’n beetje om in troep en bedenken ook nog nog meer troep aan te schaffen. Niet om de feestvreugde te verpesten, maar een mooi moment ook aan anderen te denken die het allemaal wat minder goed hebben. Oké oké, ik snap natuurlijk ook wel dat dat hartstikke moeilijk is als je vier bent. Zelfs mama’s en papa’s hebben daar moeite mee. Al zijn verloren knuffels zijn ineens zijn lievelings en hij is doodsbang dat ik een deel van zijn lego naar Afrika stuur.

Kartonnendozen verzamel tik

Dat heeft de zoon tegenwoordig. Wanneer hij de kans krijgt, dus eigenlijk altijd als hij met papa boodschappen gaat doen, das dus zo’n beetje om de twee dagen, komt hij thuis met een joekel van een ding. Daar wordt dan serieus werk van gemaakt. Als hij niet bewerkt wordt tot confetti of een of ander futuristisch apparaat, wordt het wel gebruikt als hut of stoel. Het feit dat dit inimini doosje dus niet voor hem maar voor een kindje ver weg is, zinde hem vooral niet. Even.

schoenmaatje, edukansUiteindelijk is er toch veel liefde in de doosjes gestoken, hebben we geshopt en mooie spulletjes uitgezocht die we inleveren op school. Toen het allemaal even kon liggen broeden in de koppies kwam de teleurgestelde zoon ineens niet meer zo teleurgesteld aan kakken met allerlei knuffels en speelgoed die misschien wel leuk zouden zijn voor het verweg kindje en hij zelf best leuk vond maar ach vooruit, ook best wel zou kunnen missen, en maakte van mij een trotse moeder.

Vorig jaar kreeg ik na afloop (zoals elk jaar) een mailtje waar onze doosjes terecht gekomen waren met een filmpje. Ik heb serieus een traantje gelaten. Dat je met zo weinig moeite kindjes aan de andere kant van de wereld zo intens blij kan maken, dat is toch bijzonder.

Lees hier het verslag van ons eerste schoenenmaatjes jaar

Knutselen jouw kindjes ook mee voor een verwegkindje? Als de actie niet via de school verloopt, kan je als particulier ook gewoon mee doen. Meer info vind je op de site van Edukans De actie loopt nog tot en met half December.

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply