Baby Duurzaam Zwangerschap/ borstvoeding

Werkt kokosolie tegen spruw

Het was weer eens zover. Elin had spruw. Drie van de vier baby’s nu bij ons hebben het gehad. Eén van de kindjes zelfs knetter hardnekkig, wat een enorme frustratie was dat. Ik kwam een nieuw onderzoek tegen en probeerde het uit. Dus, werkt kokosolie tegen spruw?

Hoe kom je van spruw af?

Een trauma is een groot woord maar ik kan wel zeggen dat als ik terug denk aan die periode dat ik de enorme frustratie en het hopeloze gevoel direct weer kan oproepen. Tel daarbij de nachten die al niet makkelijk waren en op deze manier nog een tikkeltje lastiger werden. Hormonen, vermoeidheid… Gehannes met medicatie terwijl je baby net eindelijk in slaap is gevallen tijdens of na het drinken. Weer wakker, natuurlijk… We hadden al zoveel geprobeerd en niks leek te werken.

Ik heb al zo vaak op het punt gestaan er over te schrijven de afgelopen jaren en elke keer besloot ik het toch niet te doen. Waarom niet? Omdat ik me er voor schaamde. Ik was elke keer zo bang dat ook maar iemand mijn kleine, mooie, lieve, uberschattige baby vies zou vinden. Of dat mensen zouden denken dat we niet hygiënisch genoeg zijn. Ik met dat enorme op hol slaande hoofd ook altijd…

Dat is onzin natuurlijk. Spruw is niet iets waarvoor je je moet schamen, zolang anderen hun vingers niet in het mondje van de baby stoppen…. (eigenaardige gewoonte ook). Het is alleen heel erg lastig, vervelend en frustrerend voor jezelf en je eigen kindje. Het komt heel vaak voor en gaat uiteindelijk ook weer over. Vroeg of laat. Vorige keer laat en deze keer lekker snel.

Mijn baby heeft spruw

Ik kon mezelf wel weer voor mijn kop slaan. Ik hoor me nog tegen Merijn zeggen dat Elin zo onrustig dronk en elke keer losliet. En ik had ook de witte waas op haar tongetje al gespot en had ineens last van mijn tepels, maar het idee wilde, hoeveel ervaring ik ook had, nog niet landen. Ik dacht dat het door het steeds weer spugen en onrustige drinken kwam. En toen was daar ineens de luier uitslag.

Tel alles bij elkaar op en jahoor…. spruw. In het begin van ons borstvoedingsavontuur klopte ik bij een lactatiekundige aan omdat het drinken zo pijnlijk bleef, ander verhaal. Maar zei raadde aan, dat mocht ik toch denken dat de klachten van spruw zouden komen, spruwklachten kun je ook gewoon hebben zonder dat het zichtbaar is, ik kokosolie zou gaan smeren.

Spruw natuurlijk behandelen zonder medicatie

Dat was wel even een onderzoekje waard vond ik. In verschillende onderzoeken las ik dat kokosolie, kokosvet (dat is hetzelfde) extra virgin, zo puur mogelijk en niet geurloos, betere resultaten behaalde dan fluconazol. Een antischimmelmiddel. Veel schimmels zijn resistent voor de medicijnen die worden voor geschreven bij spruw. Lekker dan. En bovendien wordt er vaak in de gebruiksaanwijzing een advies gegeven wat bij spruw niet gaat helpen.

Alles wat in het mondje van een baby naar binnengaat is bijvoeding. Kokosolie leek me in ieder geval al een stuk beter dan medicijnen geven. En werkt het niet dan kon ik altijd nog aankloppen bij de huisarts. Bovendien is kokosolie in heel kleine hoeveelheid al super effectief. Kokosolie is sowieso een aanrader om in huis te hebben met kleine kinderen, een soort wondermiddel.

Dus werkt kokosolie tegen spruw?

Is dat zo? Ja echt. Ik gebruikte kokosolie een week consequent na elke voeding om spruw te behandelen en voor het slapen een heel dun laagje op haar tongetje en haar wangen en na elke voeding op mijn tepels. ’s Nachts had ik er de puf niet voor. Ik smeerde s avonds een dun laagje op haar speentje, die ik klaar legde om te geven mocht het nodig zijn. Nu ruim een week later lijkt het weg.

Ik smeerde het ook op haar billetjes tegen luieruitslag en de volgende ochtend was er al geen uitslag meer te zien.

kokosolie bij spruw, werkt kokosvet tegen spruw

Ik ga er nog even mee door want zit niet te wachten het weer terug te zien. Let wel, ik ben geen arts. Ik schrijf enkel en alleen over mijn eigen ervaring.

Ik gebruikte deze pot kokosolie. Een paar scheppen kokosvet deed ik in een kleine bakjes. Een bakje voor boven naast ons bed en een extra bakje voor in mijn tas. En natuurlijk hebben we nog heel veel over. Als je hygiënisch werkt als je de pot gebruikt kun je hem ook nog voor bijvoorbeeld koken gebruiken 🙂

NB. deze tekst bevat een affiliatie link, dat wil zeggen dat als je via deze link wat koopt, ik daar een kleine commissie voor krijg. Hiervoor betaal je uiteraard niks extra’s.

Wil je mamamaai volgen? Facebook, instagram, pinterest

kokosolie tegen spruw, spruw behandelen baby met kokosvet

You Might Also Like...