Baby Duurzaam

Waarvoor kun je kokosolie gebruiken bij je kind?

Waar kun je kokosolie voor gebruiken bij kinderen en baby's - mamamaai

Kokosolie, waar kun je het allemaal voor gebruiken bij je kind? Het lijkt wel een wondermiddeltje. Het is voor zoveel dingen te gebruiken dat het een must have is in je huis en heel handig bij baby’s. Ik kocht een pot extra virgin niet ontgeurde kokosolie toen Elin net was geboren. Dat was het moment dat ik me ging verdiepen waarvoor kokosolie bij baby’s en kinderen allemaal goed is.

Waar kun je kokosolie voor gebruiken bij je kind?

De termen kokosvet en kokosolie worden door elkaar gebruik en dat kan verwarrend zijn. Het is het zelfde. Bij lagere temperaturen wordt het hard en spreek je van kokosvet en als het warmer wordt vloeibaar, en heb je kokosolie.

Schimmelinfecties en Spruw

Kokosolie werkt dus echt uitstekend tegen spruw (bij baby’s) als je tenminste de goede koopt, let even op, als je het om deze reden wil gebruiken, schaf dat zo onbewerkt mogelijk aan. Dus niet ontgeurd en extravirgin.

Kokosvet is bacterie en schimmelwerend. Er is onderzoek gedaan naar spruw en het blijkt dat kokosolie betere resultaten geeft dan Fluconazol, de reguliere schimmelwerende medicijnen die bij schimmels (spruw) door de huisarts worden gebruikt. Kokosvet is niet schadelijk voor je baby, en is al werkzaam bij heel kleine hoeveelheden.

Voor Elin hebben we kokosvet bij spruw gebruikt en gelukkig waren we er heel snel vanaf.

Luieruitslag

De eerste poep van je kindje, meconium is hardnekkig kleverig aan de zachte babybilletjes en lastig schoon te maken. Doe kokosolie op een doekje en het gaat een stuk makkelijker van de babybilletjes af.

Kokosvet werkt ook enorm goed tegen luieruitslag bij baby’s. Zelfde verhaal als hierboven. Heeft je baby bij spruw ook luieruitslag dan is de kans groot dat dat ook om een schimmel gaat. Lekker smeren na elke luierwissel.

Maar, verandering van de ontlasting kan ook pijnlijke rode of zelfs kapotte billen geven. Elin is inmiddels 8 maanden en lekker aan het vaste voedsel. Het helpt enorm goed om de billen en liezen van je baby lekker vaak in te smeren.

Berg

Berg is een gist op de hoofdhuid wat je veel ziet bij baby’s. Wat ook kan voorkomen bij oudere kinderen of volwassenen. Het is ongevaarlijk en je hoeft er niks aan te doen. Soms hebben kinderen er last van en jeukt het. Smeer het hoofdje van je baby in met kokosvet, het helpt om de berg zachter te maken waardoor het makkelijker loslaat van de hoofdhuid van je kindje. Probeer niet te pulken, daardoor vergroot je de kans op huidirritatie en wondjes.

Massageolie

Kokosvet smelt in je handen tot kokosolie. Het is heerlijk om je baby na het badje of douchen lekker helemaal te masseren. Mijn oudere kinderen kunnen daar trouwens ook intens van genieten voor het slapen gaan. En ook hartstikke lekker voor jezelf natuurlijk. Vraag je partner ’s avonds je schouders of je kuiten te masseren, heerlijk ontspannend toch? Sla je twee vliegen in één klap. Zie hier onder.

Huidcreme

Heeft je kindje schrale plekken op handen of benen? Kokosolie bevat laurinezuur wat ontstekingsremmend werkt. Smeer schrale plekken op de huid in met een beetje kokosvet. Het trekt lekker in, is bacteriedodend en werkt uitstekend. Het zou ook verzachtend kunnen werken tegen babyacne en zelfs tegen eczeem. Het is het proberen waard maar als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een specialist.

Het werkt ook heerlijk op schrale of kapotte lippen met het koude weer. Gebruik kokosvet als lippenbalsem, het werkt. Je kunt kokosvet ook gebruiken om zelf lippenbalsem te maken met je dochter. Vervang dan de vaseline voor kokosolie.

Klitten of kauwgom in de haren

De laurinezuur in kokosvet zou makkelijker tot de haarschubben kunnen doordringen wat helpt bij het het vast houden van eiwitten in je haar en mooi glanzend en gezond houden van je haren. Gebruik het als masker. Smeer de haar na het wassen in met een beetje kokosvet en laat het goed intrekken in een warme handdoek voor je het uitspoelt.

Kokosolie heeft ook een positief effect op roos. En heeft je kind een enorme bos klitten? Probeer eens kokosvet voor het uitkammen. En uhm… probeer het eens als je kind kauwgom in zijn haar heeft gevlochten.

In de keuken

De meest logische toepassing van kokosvet lijkt in de keuken te zijn. Gebruik het bijvoorbeeld voor het bakken. Kokosolie is een mooie vervanger om in te bakken voor kinderen met koemelkallergie ipv boter op basis van zuivel. Het geeft een enorme energie boost.

Hoe gezond kokosolie is, daar zijn enorm veel verschillende berichten over te vinden, de een zegt dat kokosolie heel gezond is en anderen zeggen dat het helemaal niet gezond is. Dus daar ga ik me op dit blog niet over uitlaten. Laten we zeggen, gebruik met mate zoals met alles in het leven 😉

Als je kokosolie gebruikt voor bovenstaande vooordelen is het belangrijk dat je zo onbewerkt mogelijk gebruikt. Wij gebruiken deze kokosolie extra virgin

Kokosolie is heerlijk als natuurlijk verzorgingsmiddel. Waarvoor kun je kokosvet gebruiken bij een baby of kind - Mamamaai

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Nikita
  22 juni, 2021 at 12:34

  Beste Maya,
  Mijn baby van 7 weken heeft last van verborgen reflux en slaapt ontzettend slecht vanwege de pijn. De arts heeft maagzuurremmers voorgeschreven maar wil dat liever niet , weet jij of kokosolie zou kunnen helpen de pijn te verzachten? Ik heb dat ergens gelezen maar las dat je baby ouder dan 6 maanden moet zijn om t toe te dienen.
  Groeten nikita

 • Leave a Reply