DIY kinderen

Meer dan 20 kunst knutselopdrachten voor kinderen

kunstopdrachten voor kinderen om veel creatief bezig te zijn met verschillende materialen die in huis zijn

Meer dan 20 kunst knutselopdrachten voor kinderen zette ik onder elkaar. Het is hier een veelgehoorde zin in huis, mam, heb je nog iets leuks dat we kunnen maken? Ik hou van verven met verschillende soorten verf. Heb er ooit zelfs een blauwe maandag mijn beroep van willen maken.

Creatief bezig zijn is voor kinderen een uitlaatklep. Sommige kinderen vinden het heel lastig buiten hokjes te denken en sommige kinderen vinden het heerlijk en duiken vol in hun fantasie. Maar een ding is zeker, creatief bezig zijn is ontspannend voor kinderen en tegelijkertijd heel leerzaam. Wil je ze een beetje uitdagen, of eens wat nieuws proberen?

Verschillende kunstopdrachten voor kinderen

Er is zo ontzettend veel mogelijk als je verschillende basisdingen inluis hebt als goede waterverf, goed krijt, goede kleurpotloden, scharen, lijm. Ik ben voor kwalitatief goede knutsel spullen aanschaffen, want het verhoogt het plezier. Super irritant als je kleurpotloden geen kleur afgeven, en je waterverf meer water dan verf is.

*Ik heb de producten waar wij fan van zijn gelinkt in dit bericht. Deze producten zijn echt heel fijn om te gebruiken. Wat je wel moet weten is dat als je via deze linkjes wat bestelt, ik daar een kleine commissie voor krijg. Daar betaal jij niks extra’s voor, je kunt het wel gemakkelijk vinden en je helpt mij weer meer content maken 🙂

Collage maken

Voor een collage heb je alleen lijm, schaar en papier nodig. Bedenk een leuk thema en laat je kind er in tijdschriften plaatjes en teksten bij zoeken en op een groot vel plakken. Super simpel maar hartstikke leuk om te doen. Bovendien kan het helpen visualiseren wat je kind nou mooi vind.

Leuke thema’s bijvoorbeeld kunnen zijn:

 • Lente
 • Mijn leven
 • Vakantie
 • Valentijn
 • Lievelingskleur

Wat ook tof is, een collage maken en er daarna met stiften, stempels, pennen op te tekenen zodat het een echt ‘jouwe’ wordt.

kunstopdracht voor kinderen, waterverf met zentangles maken

Zentagles

Super leuk om met kinderen te doen. Zentangles tekenen. Hoeft totaal niet moeilijk te zijn, je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je wil.

 • Kleurplaat: Werkelijk elke kleurplaat is geschikt. Vul elk vakje met een ander patroontje met andere kleurtjes.
 • Tekening: Je kan ook zelf tekenen natuurlijk en de vakken invullen met zenangles.
 • Zon: Nog een tof idee is om op een groot vel een grote cirkel te tekenen en daarom heen stralen. In de vorm van een zon. Kleur in met waterverf. Daarna ga je met een zwarte stift de stralen vullen met patronen.
 • Gezicht: Zelfde kun je doen met wat oudere kinderen. Teken een abstract gezicht door eerst de vorm van een gezicht te tekenen. Daardoor heen een schuine lijn. Dan teken je de neus, ogen en lippen en hals. De haren teken je als stralen van de zon maar hoeven niet perse recht te zijn. Vul alle vakken met een andere kleur waterverf. Dan maak je binnen de vakken van de haren zentangles.

XXL vloertekening

Heb je ergens nog grote vellen verpakkingsmateriaal van papier of behangrollen die je niet meer gebruikt, top! Knip er een stuk af en leg op de grond.

 • Naar elkaar toe tekenen is hartstikke leuk: Leuk idee als je meerdere kinderen aan hoek van het vel laat beginnen met tekenen en de opdracht geeft het hele vel vol te maken.
 • Ga er op liggen en laat ze elkaar omtrekken. En dan aan kleden natuurlijk. Met verf of met stiften. Knippen en plakken met leuke patronen papier kan ook natuurlijk.
 • Schilderen met je voeten. Wat? Ja schilderen met je voeten. En ik zou je aanraden om dat met vingerverf te doen, maakt makkelijker schoon. Echt super leuk om een keer te proberen. Zet alvast een bak water en een handdoek klaar zodat ze niet door je huis hoeven 😉 Laat ze de onderkant van hun voeten verven of met hun voeten in de verf dippen en loop over een enorm stuk papier. Of verf met je voeten. Je kunt ook noppen papier om hun voetjes bieden voor een leuk effect. Of een plastic zak.
abstracte kunstopdracht voor kinderen

Abstract

Abstract tekenen vinden sommige kinderen super lastig. Volwassenen ook trouwens. Leuke uitdaging om eens te doen.

 • Laat een kleurplaat kleuren in kleuren die NIET horen. Of laat ze elk vakje van de kleurplaat een andere kleur geven. ELK vakje. Leuke uitdaging. Sommige kinderen vinden het echt heel lastig om een kleurplaat anders te kleuren dan wat ‘normaal’ is.
 • Laat je kind zijn papiertje vol krassen. Krassen op een elegante manier. Dus laat het potlood op de juiste manier vast houden. Liefst krassen met vloeiende bewegingen. Over het hele witte vlak en niet gecentreerd blijven. Vervolgens ga je je vel alle kanten bekijken. Kijk eens wat je er in ziet? Als je bepaalde vlakken kleurt, komt er dan een figuur uit?
 • Doodlen. Begin gewoon met tekenen zonder na te denken. Ga verder. En ga nog verder. Het hoeft niet perse iets te worden. Verschillende vormen en figuurtjes is prima. Ze mogen elkaar aanraken maar hoeft niet.
 • Tekenen op muziek. Geef je kind krijt of iets wat fijn is om op dat moment mee te werken. Zet bijvoorbeeld klassieke muziek op en laat je kind tekenen wat het voelt. Hoe voelt de muziek. Voel je alleen beweging of kleur, of voel je een specifieke situatie. Er is geen goed of fout bij het maken van kunst 😉
 • Vingerverven. Zo leuk om te doen met kleine kinderen, maar probeer het eens met grotere kinderen.
verkrijg opdracht om kunst met kinderen te maken

Veren en bergen maken met pastelkrijt of houtskool

Met pastel krijt kun je zulke toffe dingen doen.

 • Bergen maken: pak een stuk papier en scheur een strook af. Vooral niet recht. Lekker heuvelachtig. Krijt (mag best dik) aan de bovenkant langs je afgescheurde lijn. Pak een ander heel vel papier. Leg je gescheurde vel aan de bovenkant van je lege vel. Veeg nu met je vingers over het krijt van het gescheurde vel op je witte vel. Schuif als je de hele rand gehad hebt een paar centimeter naar beneden en herhaal.
 • Veren maken: Krijt met verschillende kleuren een lijn op een wit vel. Mag best dik. Veeg nu met het topje van je vinger vanaf het midden van die lijn naar buiten. Doe dit langs het grootste deel van de lijn en naar beide kanten.

Krijt en verf

Pak een wit vel waarop je waterverf of acrylverf kunt gebruiken. Beetje stevig dus liefste zodat het met water niet stuk gaat. Teken hierop verschillende vormen. Mag lekker abstract maar kunnen bijvoorbeeld ook bloemen zijn. Teken wat je wil.

Ben je klaar, schilder er dan overheen met waterverf of acrylverf en bekijk hoe tof dat effect is. Als je acrylverf gebruikt, zorg dan dat je het redelijk waterig maakt.

Op onderstaande foto hebben we er met witte fineliner nog effecten over getekend.

vetkrijt en waterverf gebruiken bij kunstopdracht voor kinderen

Waterverf en …

 • Zout: gebruik stevig papier of echt aquarel papier. Verf redelijk nat en strooi er zout op. Laat drogen en als het goed droog is veeg je het zout eraf.
 • Plastic: verf redelijk nat en leg daar stukjes van plasticzakjes wat verfrommeld op. Laat drogen. Dat duurt wel even. Soms dagen. Als het goed droog is trek je de zakjes eraf.

Schaduwtekenen

Super leuk opdrachten om buiten in het zonnetje te doen. Vind wat leuke objecten, houten dieren, lego creaties, keukenspulletjes, fantasie figuren, poppetjes. Zet ze voor in wit blad zodat de schaduw er mooi opvalt en laat je kind ze omtrekken.

Ook super leuk om bijvoorbeeld met stoepkrijt te doen trouwens.

Vingerprint verven

Maak met een stempelkussen of verf afdrukken van je vingertoppen op een wit vel papier.

Maak je vingers schoon 😉

 • Maak gezichtjes met verschillende emoties
 • maak van elke vinger afdruk een ander dier
 • Maak van elke vingerafdruk een ander poppetje
 • …..

Blind tekenen

Neem een voorwerp, bij voorkeur een persoon, je vader of moeder bijvoorbeeld. Zet je pen op een vel papier en kijk er niet meer naar. Je mag de pen niet meer van het papier halen, het moet 1 vloeiende lijn blijven.

Teken nu het gezicht (of voorwerp) voor je na. Vergeet niks. En let op, je mag niet je pen van het papier halen. Hierna kleur je hem in, kijk hoe tof hij geworden is.

Krastekening maken en daaruit ontstaat kunst met kinderen

Er zijn nog veel meer kunst ideeën voor kinderen dan deze te bedenken. Er is eindeloos veel mogelijk als je de juiste materialen hebt en je fantasie de vrij loop laat. Probeer eens wat uit.

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply