DIY kinderen

Mijn oma zou trots zijn; ik leer ze weven

weven met kleuters of grote kinderen, knutselen, diy, wol, diy wandhanger makenTussendoor ben ik af en toe bezig met nieuwe onderzetters weven omdat het zo’n lekker snel klaar projectje is waar je even niet bij na hoeft te denken en natuurlijk zoals altijd als ik aan de knutsel sla, zitten er een paar nieuwsgierige aagjes erg dichtbij om nieuwe kleurtjes uit te zoeken, de draad af te knippen of wat ze op dat moment ook maar kunnen doen, als het maar iets is in ieder geval. Toen ik me bedacht dat het eigenlijk best een simpel werkje is en super geschikt voor kleutervingertjes. Sterker nog, ze hebben al wel eens een soort van kleedjes gemaakt maar die zijn spoorloos geraakt, ahum, en het werd eens tijd voor een nieuwe. Fenne en Melle moesten eens hun eigen wandhanger weven.

weven met kleuters of grote kinderen, knutselen, diy, wol, diy wandhanger makenweven met kleuters of grote kinderen, knutselen, diy, wol, diy wandhanger makenNatuurlijk zou mijn oma trots zijn

Mijn oma is altijd trots op mij en ik denk nog wel veel trotser op alles wat de achterkleinkinderen doen. Sowieso is alles wat ze doen fantastisch in haar ogen, kleine kinderen en oma’s. De grap is, ik heb één van mijn oma’s nooit zien handwerken, de andere deed vooral breien. Maar trots, hoe dan ook.

Toevallig, hartstikke toevallig, lagen er nog een paar dozen in de kast die niet weg gegooid mochten worden door onze verzamelaar maar die wel gebruikt mochten worden voor een soort van weefraam. Best fijn als we een reden hebben de dozen stapel te kunnen laten slinken zonder dikke tranen.

weven met kleuters of grote kinderen, knutselen, diy, wol, diy wandhanger maken

Je eigen wandhanger weven

Ik knipte een ongeveer A5 formaat stuk uit en trok er 10 verticale lijnen op (dus over de lange kant) met ongeveer een centimeter afstand van elkaar. Aan de boven en onderkant een horizontale lijn ongeveer anderhalve centimeter van het einde ook een lijn. Tot die lijn knipte ik de verticale lijntjes in.

weven met kleuters of grote kinderen, knutselen, diy, wol, diy wandhanger maken weven met kleuters of grote kinderen, knutselen, diy, wol, leren weven, diy wandhanger maken

Knoopje in een stuk touw/wol. Wol in het eerste knipje haken met het knoopje aan de achterkant ;). Wol beneden door het knipje er recht onder halen en via het knipje er direct naast weer naar boven (niet via de achterkant maar via de voorkant) en zo door tot je alle knipjes vol hebt zitten.

En dan kunnen ze beginnen. Een kind kan de was doen, ja echt, het is zo simpel. En zo gezellig samen te knutselen aan de grote tafel. En het leukste is, het hoeft niet perfect he. Om en om de draad doorhalen of een keer eentje overslaan, het geeft allemaal al snel een leuk effect. Dikke en dunnen wol gebruiken of stokjes er tussen, stukjes stof en flosjes…. Op Pinterest zijn de leukste weefideetjes voor kinderen te vinden.weven met kleuters of grote kinderen, knutselen, weefraam maken, diy, wol, diy wandhanger maken weven met kleuters of grote kinderen, knutselen, leren weven, weefraam maken, diy, wol, diy wandhanger maken

Als ze er genoeg van hebben of het lapje groot genoeg is geworden, haal je de onderste draadjes los en leg je er knoopjes in zodat de draad niet meer kan uitzakken. Bij de bovenkant kun je hetzelfde doen, maar hier kozen ze er voor een gevonden stok door te rijgen en vast te knopen. De losse eindjes kun je in het werkje zelf wegrijgen.

Ik pushte de dochter (een beetje hoor) nog het werkje nog verder te bewerken maar ze vond hem mooi genoeg zo en nu hangt ie te shinen aan het wandrek in haar kamertje. Ze is er super trots op en terecht. Het is zo fijn om iets moois te maken, het kost best wat priegelen maar is niet zo ingewikkeld dat je er continue hulp bij nodig hebt.

leren weven, knutselen met kinderen, hanger weven, crafts for kids, diy

Meer leuke knutselprojectjes:

MamaMaai volgen? Facebook, instagram, pinterest

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Sheila
    22 december, 2017 at 15:28

    Wat een leuk idee, zeg! En zo simpel inderdaad. Ik weet zeker dat je oma trots op je zou zijn. Scheelt dat (overgroot) oma’s snel trots zijn 🙂

  • Leave a Reply