Mama Maai

Eczeem

Heel even twijfel ik of ik dit stukje wel online moet zetten. Is het niet te persoonlijk? Ik doe het toch. Het is namelijk ook gewoon iets wat je aan de buitenkant aan mij kan zien. Daarbij, ik ben lang niet de enige met deze klachten.

Ik dacht dat eczeem bij kinderen hoorde

Eczeem bij volwassenen:

Heel naïef misschien maar ik dacht altijd dat eczeem bij kinderen hoorde. Niet echt, ik wist het wel, ik bedoel, ik heb zelfs mensen om me heen met eczeem of andere vervelende huid aandoeningen maar ergens dacht ik gewoon dat het mij nooit zou overkomen. Nee eigenlijk ging ik daar gewoon vanuit, vanzelfsprekend van niet.

En toen na de geboorte van de kleine man, zwollen mijn ogen na een paar weken op. Ik kon ze amper open krijgen. Ik werd gek van de jeuk. Ook in mijn hals. Een vurige rode plek. Ik schaamde me dood. ’s Nachts kon ik niet slapen van de jeuk aan mijn handen. Ik dacht dat een of andere schimmel mijn huid had overgenomen (de kleine man en ik hadden last van spruw). Ik stond ’s nachts op om mijn handen te wassen in azijn. Dat zou de schimmel doden. Ik voelde me vreselijk vies, ik schaamde me voor mezelf. De jeuk ging niet weg en schoorvoetend belde ik de huisarts.

Eczeem:

Ongelofelijk maar waar, ze gaf me gewoon een hand. Was niet bang voor me. Vond me niet vies. Ze verzekerde me er van dat ik last had van eczeem. Wat ik amper kon geloven. Dat had ik nog nooit gehad. Ik ben ook nooit gevoelig geweest voor allergieën. Maar dat kan dus. Een zwangerschap veranderd een hoop in je lijf. Blijkbaar. Ik ben dus niet besmettelijk, pfffieew en ze schreef me medicijnen voor. Hormoonzalf en vette zalf. Die ik overigens niet mocht gebruiken op mijn handen vanwege de borstvoeding die ik gaf en de kans dat de kleine man het zou binnen krijgen.

Ik voelde me vreselijk vies, ik schaamde me voor mezelf. Op sommige dagen bleef ik het liefste binnen.

Dat vond ik geen probleem. Met het wegnemen van het idee dat ik niet onder de schimmel zat en de zalven voor mijn ogen tokken de klachten langzaam weg. Nu ik mezelf niet meer zo knettergek hoefde te maken waren de klachten aan mijn handen een stuk dragelijker. Dat is nu bijna twee jaar geleden.

En ineens zit ik weer onder. Inmiddels al anderhalve maand loop ik er mee rond. Op en neer gaat het slechter of beter. Lijkt het af en toe weer te verdwijnen. Durf ik weer mascara te gebruiken naar een feestje. Heel koppig. Om de volgende ochtend weer met gezwollen ogen en vreselijke jeuk wakker te worden. Ook weer in mijn hals. Op sommige dagen blijf ik het liefste binnen. Als ik weer eens met gezwollen ogen rond loop. Ik voel me lelijk en wil me het liefst verstoppen. Dan schaam ik me voor contacten. Dat is bijna onmogelijk met dit weer, mijn kleine kinderen en mijn sociale verplichtingen.

En zo zat dus ik gisteren weer bij de huisarts. Die naar aanleiding van mijn verhaal mij direct het etiket atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem opplakte. Ze schreef me nieuwe medicijnen voor. Een nieuwe vette crème, stoppen met hormoonzalf en tabletjes tegen allergieën.

Tips:

Dus waarom schrijf ik dit eigenlijk op? Misschien hoop ik op een of andere wonder tip van een van jullie. Misschien wil ik gewoon een uitleg geven? Misschien gewoon even mijn verhaal kwijt voor mezelf? Misschien gewoon herkenning voor mensen met het zelfde probleem? Ik weet het eigenlijk niet goed. In ieder geval hoop ik dat ik in wat rustiger vaarwater terecht kom en mijn klachten weer zullen verdwijnen.

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Ilona Dekker
  27 maart, 2014 at 09:59

  Het is in ieder geval niets om je voor te schamen als snap ik dat wel natuurlijk; onze huidige maatschappij draait om uiterlijk, uiterlijk, uiterlijk. Heb er al jaren last van en in stressvolle periodes wordt het erger. Ben ooit aan een hoge dosis Vitamine C begonnen en ook al weet ik dat vitamine C in water oplosbaar is en je datgene wat je lichaam niet nodig hebt dus uitplast heb ik het idee dat het helpt. Geen fancy merk maar gewoon Kruidvat 10 tabletjes per dag als ik een week niet slik komt het heviger terug…pas op met hormoonzalven (zeker in je gezicht en bij je ogen) je huid wordt er dunner en kwetsbaarder van. Sterkte!

  • Reply
   MamaMaai
   27 maart, 2014 at 10:03

   Dank je wel voor je reactie. Dat is precies de reden dat ik moet stoppen met de hormoon zalf. Omdat mijn huid steeds kapot gaat, dat jeukt ook, huppa cirkeltje compleet. Nu dus even alleen vette zalf proberen en die tabletjes dus. Ben benieuwd.

 • Reply
  Roos
  27 maart, 2014 at 10:27

  Ik zeg 1 ding: ga naar een homeopaat! Ik ben geboren met eczeem en heb eigenlijk altijd jeuk. Maar het is al 1000en malen beter sinds ik bij een homeopaat loop. Ik heb ook veel hormoonzalf gebruikt, voornamelijk als kind, en mijn huid is daar duidelijk dunner door geworden. Dat gebruik ik dus liever niet als het even kan.

  • Reply
   MamaMaai
   27 maart, 2014 at 10:31

   Daar dacht ik zelf inderdaad ook aan, thanx

  • Reply
   emmel
   27 maart, 2014 at 12:22

   jep, ga maar naar die homeopaat…echt doen!

 • Reply
  Kimberley
  27 maart, 2014 at 10:34

  Eczeem is veel vaker voorkomend dat je denkt en is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. In mijn omgeving zijn twee mensen die het hebben, zij gebruiken ook zalfjes tegen de jeuk en eigenlijk valt het na een tijdje niet eens meer op. Een vriendin van mij heeft het aan de rechterkant van haar kin tot haar oor, maar door de zalfjes heeft ze er in ieder geval geen jeuk aan en blijft ze er vanaf, waardoor het niet roder wordt dan het is. Ik hoop dat je je er niet te onzeker door gaat voelen en af en toe je mascara laat liggen 🙂 Succes!

 • Reply
  Anne
  27 maart, 2014 at 11:34

  Oh bah wat vervelend voor je! Ik en mijn zusje hebben er ook al sinds jongs af aan last van. Met name mijn zusje, die nu een puber is en zich heel erg schaamt voor die rode plekken (bij haar ook vooral op haar handen). Bij mij is het nog goed te bedekken want zit het vooral op de huid die in de winter onder je kleding valt haha.

  Volgens mij heeft Shirley van styleguide veel handige stukken over eczeem geschreven omdat zij er ook last van heeft. Misschien heb je daar wat aan?

  Hopelijk trekt het snel weer een beetje weg.

  • Reply
   MamaMaai
   27 maart, 2014 at 11:37

   Oh pff voor jullie ook heftig. Gelukkig had ik het in mijn puberteit niet. Ik ga zo als de kindjes slapen eens rond neuzen bij Shirley, dank je voor de tip!

 • Reply
  Syl
  27 maart, 2014 at 11:45

  Jeetje wat rot zeg !!!
  Hopelijk ben je er snel weer vanaf, niks aan.
  Angeline heeft al heel lang last van jeuk etc (heel verhaal), die heeft nu andere voeding en ze heeft er al minder last van. Wie weet heb je daar wat aan: http://mijneigenplekkie.blogspot.nl/2014/03/springtime-en-even-focussen-op-een.html

 • Reply
  Marieke
  27 maart, 2014 at 12:35

  ‘vaseline rondom mijn ogen naar bed gegaan’ moet daar dus staan (A)

 • Reply
  Marion
  27 maart, 2014 at 13:10

  Ik heb psoriasis, gelukkig niet heel erg, maar toch. In het begin (10 jaar terug) kreeg ik ook hormoonzalf, maar dat gebruik ik niet meer. Ik heb nu alleen wat dingen in mijn leven aangepast en nu gaat het goed. Ik eet geen varkensvlees meer, gebruik neutrale doucheproducten, mijn kleding is 100% katoen en af en toe smeer ik wat vette zalf op plekjes om het minder droog te krijgen. Mijn huid is wel gevoeliger geworden in de loop der jaren en nu ben ik allergisch voor haarverf. En ik word (ben) ook al grijs (zie mijn blog). Dat vind ik hooguit jammer, maar aan de andere kant ben ik gezond verder en het is zo als het is voor mij. Ik hoop dat je voor jezelf ook een goede manier vindt om er mee om te gaan. Succes en sterkte!

 • Reply
  Sharmayne
  27 maart, 2014 at 14:18

  Homeopaat! echt doen je kan misschien met een heel simpel iets veel minder klachten krijgen.

 • Reply
  Carlijn
  27 maart, 2014 at 17:28

  Ik heb al vanaf mijn geboorte eczeem. Van de bekende rode bultjes op mijn armen en benen tot mijn duim die van korsten aan elkaar hing. Ook heb ik altijd last van een droge huid op mijn gezicht en mijn handen.

  Jaren vol smeren met hormoonzalf, vaseline en weet ik wat voor chemische troep. Jaren vol dieeten, allergie onderzoeken en vooral jaren zonder resultaat.

  Een jaar of twee kwam ik bij toeval uit bij kinisiologie, een alternatieve geneeswijze, maar wel een goede! Ik heb nergens meer last van rode bultjes, de korst die zich altijd op mijn hand vormde is al jaren weg (zelfs zonder litteken). Alleen mijn gezicht is nog wat droog, afhankelijk van het weer.

  Iedereen is natuurlijk anders, maar dit heeft mij ontzettend geholpen. Ik bleek allergisch te zijn voor alles, maar dan ook echt alles. Verschillende vitamines, melk, granen, suiker you name it. Een paar behandelingen en elke keer een aansluitend streng dieet van 24 uur en ik heb nergens meer last van.

  Het enige wat ik af en toe nog gebruik voor mijn droge huid is Eucerin, maar dat zou ik niet op de bekende bultjes smeren omdat dat echt wondjes zijn.

  Succes!

 • Reply
  Jess
  29 maart, 2014 at 16:27

  Oh niet fijn meid. Mijn vriend heeft heel erg eczeem. Vanaf dat hij een baby was al. Ik weet dus van nabij hoe heftig het kan zijn. Helaas heeft Sam het ook maar wel in mindere mate gelukkig. Maarten gebruikt idd hormooncreme maar ook wat andere smeersels waarvan ik de naam niet weet. Het is echt rot. Dikke hug en kusje! X

 • Leave a Reply