De kinderen

Leren fietsen zonder zijwieltjes

leren fietsen zonder zijwieltjes, fietshesje, veilig leren fietsen, fietsvest met handvat

Vanochtend reed ik met vier kindjes op de fiets naar school, Elin in de draagdoek geknoopt en Siem zelf zonder zijwielen met Fietsvestje voor de zekerheid. De eerste keer het grote verkeer in, oef. Fenne heeft fietsles (op school) dus we kwamen er niet helemaal onderuit en bovendien, we moeten er ooit aan toch? Voor iedereen die me gezien heeft, we leven allemaal nog.

Siem leren fietsen

Het werd echt eens tijd dat Siem weer zelf zou gaan fietsen, Fietsvestje aan en gaan met die banaan. Of nah ja, hij is pas vier hoor, ik ken kinderen die echt veel later starten met oefenen, maar we weten zeker dat hij het zo fantastisch zou vinden en bovendien dat hij het gewoon kan. Vorige zomer staken we al wat energie in fietsen zonder zijwieltjes en fietste hij gewoon al los weg. Alleen, ons ventje van toen 3 kon nog niet bij de grond met zijn korte pootjes en op en afstappen was een dingetje. Een pijnlijk dingetje af en toe. Langleven jongensfietsen. Waarom zit die stang daar eigenlijk, iemand?

Inschattingsfoutje in de maat fiets? Ja klopt. We hadden hier nog twee fietsen van de broer en zus staan, vorige jaar pakte we dus die van de zus zonder stang, dit jaar wil hij, ja natuurlijk, op die van zijn broer. Toen al, toen zij drie jaar werden, kregen ze allebei een net wat te grote fiets cadeau. Tis niet dat die dingen gratis zijn en ze zouden de komende tijd toch met zijwielen gaan rondcrossen. Dat ging prima en ze konden er mooi wat langer mee doen.

Oefenen met een loopfiets

Maar bij Siem besloten we na lang zeuren van mij kant 😉 toch een Loopfiets aan te schaffen. Meeennn wat ben ik blij met dat ding geweest en nog. Lopen kunnen ze prima hoor maar lange afstanden gewoon zonder zeuren lukt niet altijd. Zo’n loopfiets is enorm handig om boodschappen te doen, het schoolplein onveilig te maken, een rondje door het bos te struinen of noem maar op. Het duurde even, hij ging de eerste weken stapvoets door het leven en durfde überhaupt amper op het zadel te zitten, maar u moet hem nu eens zien gaan.

Voordeel van een Loopfietsis dus dat het ventje prima zijn evenwicht kan bewaren, al heel veel oefent met inschatten van afstand en sturen zonder pootjes aan de grond. Zo’n ‘hadden we dat maar jaaaren eerder gedaan’. Niet direct heb ik spijt van dat we Fenne en Melle op die manier de zijwielen hadden kunnen besparen, meer hoe ontzettend leuk zo’n loopfiets is en hoeveel ze er ook al zo jong van leren.

Makkelijk helpen met een fietsvest

Het plan was, want dat beweerde men, om van de loopfiets direct over te gaan op fietsen zonder zijwielen. En dat is gelukt. Vorig jaar fietste hij al blakend van zelfvertrouwen in zijn Fietsvestje zonder pardon weg. Dat hesje werd voortaan te pas en te onpas gedragen, het zal lekker zitten denk ik. We hebben even rondgekeken voor een fietsje in zijn maat maar er was iets met een baby waardoor het hele fiets gebeuren even naar de achtergrond verschoof. Hoe hij na een jaartje niet fietsen op zijn fiets stapt en wegcrosst is helemaal niet te geloven.

Op en af stappen gaat nu bijna prima. Ik durf nog niet met hem de drukke ochtendspits in maar dat gaat niet lang meer duren. Beetje remmen bijschaven nog. Roepen wij in koor dat hij moet remmen gaat hij keihard bijzetten in trappen. Fascinerend hoe zo’n kinderbreintje werkt niet? Gelukkig draagt hij zo’n fietshesje met hengsel en plukken we hem voor hij omvalt van zijn fiets.

Zo trots zat hij aan tafel te vertellen dat hij met papa helemaal naar school was gefietst en weer terug. Zonder hulp de vaart over, dan ben je een kanjer toch? Shit, das slikken voor Fenne. Wat heb je nou gedaan Siem?

Meerennen

Dit Fietsvestje gebruiken wij om makkelijk mee te kunnen rennen, ze zijn er in verschillende kleuren en op deze Loopfiets heeft Siem heel veel geleerd en ook die zijn er inmiddels in toffe kleurtjes. Siem heeft de blauwe. Enige wat we nog niet hebben maar wat wel moet gaan komen is een toffe fietshelm. Hij is nog zo klein op die fiets en achter heggen en auto’s totaal niet zichtbaar. Je hebt ze ook met lampjes erop, superhandig.

leren fietsen zonder zijwielen met handig fietsvest om mee te kunnen rennen

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Naomi
    27 september, 2019 at 16:03

    Soms zie ik echt heel erg kleine kinderen keihard fietsen/rennen op van die loopfietsjes. Leuk om te zien, maar dus blijkbaar ook een heel goed opstapje om te gaan fietsen. Ik kan me voorstellen dat je graag een helm koopt voor hem. Wel zo veilig, want het verkeer blijft toch eh…gevaarlijk.

  • Leave a Reply