De kinderen

Favoriete boeken van Melle

boeken voor jongens 7 jaar, kinderboeken jongens,

Laten we er een themaweek van maken, thema kinderboekenweek. Het bericht van de favoriete boeken van Fenne werd zo enorm leuk ontvangen. Ik heb nu een enorm lange lijst met toffe titels voor mijn negenjarige boekenwurm, ik ga alle tips nalopen. Tof om te lezen dat er ook zo veel titels tussen staan die favoriet zijn die ik zelf vroeger verslond. Dus, nu ook een lijstje met leuke boeken voor jongens van 7 jaar. En Melle zoekt met liefde zijn mooiste exemplaren voor op dit lijstje uit.

Het mag duidelijk zijn dat ik wat lezen betreft in ieder geval twee totaal verschillende types in huis heb. Sowieso, maar ook als het om lezen gaat dus. Fenne kan zo heerlijk in verhalen duiken en Melle verslint juist weetjes en bergen informatie en heeft hele duidelijke interesses. Echt een kind van zijn papa als het hier op aankomt. Benieuwd hoe Siem en Elin gaan zijn als ze straks kunnen lezen.’

Ik vond het even wennen. Boeken voor Melle moeten zoeken. Het was al vrij snel duidelijk dat hij veel minder geduld had voor voorlezen dan zijn oudere zus. De eerste jaren lukte nog, maar daarna kreeg hij al snel meer interesse in de boeken van Richard Scary. Die zijn ook leuk, maar het is zo anders om ’s avonds samen tegen elkaar aan te kruipen en voor te lezen dan er een actief weet en zoek spelletje van te maken. Papa en ik verdeelde de rollen hier trouwens goed in. Voorlezen werd mijn ding, weetjes bespreken meer die van Merijn.

Maar inmiddels vind ik de boeken die Melle uit zoekt ook heerlijk. Grappig hoe je daar in meegroeit. De stapel favoriete boeken van Melle.

Leuke boeken voor jongens van 7 jaar:

Boeken uitzoeken om jongens meer te laten lezen is een uitdaging. Ik ben een tijdje leesmoeder geweest in de klas van Fenne en het viel me op dat met name jongens moeite hadden met boeken vinden die echt leuk waren. Waar ze echt plezier aan beleefden. Misschien is het een verschil tussen jongens en meiden?

Veel jongens in de groep 3/4/5 leeftijd kozen voor stripboeken. Prima. Lezen is lezen en het is hartstikke belangrijk dat je het in de fase waarin je moet leren zo veel mogelijk doet. Hoe makkelijker je kan lezen, hoe meer plezier en gemak je daar straks van gaan ondervinden.

1. Auto’s, treinen en vliegtuigen

Twee jaar geleden tijdens de kinderboeken week zag hij dit mooie boek liggen. Hij had het al verschillende keren in zijn handjes gehad maar ik dacht toen werkelijk dat het te zware kost voor hem zou zijn. Maar goed, traditie, ze mochten tijdens de kinderboekenweek een mooi nieuw exemplaar uitzoeken en Melle hield voet bij stuk, deze ging het worden.

Het heeft zijn geld dik opgebracht. Nog altijd zit hij elke avond of in dit boek, of in het stenen boek te bladeren. Hij heeft al uitgezocht welke onbetaalbare auto’s er straks als hij een maatje groter is op zijn pad gaan staan.

Auto’s treinen en vliegtuigen vind je hier –>Auto’s vliegtuigen en treinen

2. Schatten uit de natuur

Stenen, stenen, stenen. Vorig jaar, tijdens die zelfde kinderboekenweek traditie, bedacht hij dat hij uit dezelfde serie het stenenboek wilde hebben. Melle heeft een behoorlijke verzameling stenen in zijn bezit en er is heel veel mee bezig. Zijn schatten. Met liefde haalt hij ze allemaal uit om ze te laten zien. Boven zijn bed hangen ook twee stenenposters waarop 800 exemplaren met naam te zien zijn. Hij kent er echt al heel veel.

En nu dan dat boek. Elke avond voor het slapen gaan heeft hij weer een vraag of weetje voor me bedacht. Hij zit eindeloos lang naar al die mooie exemplaren te kijken. Hij bestudeerd ze ontzettend goed en weet er inmiddels echt heel veel van.

Schatten uit de natuur vind je hier –> Schatten uit de natuur

3. Het super dikke kidsweek moppenboek

Dit moppen boek zat vorige jaar in de zak van Sinterklaas. Als cadeautje voor allemaal. En Sinterklaas had de flauwe humor van mijn kinderen begrepen. Het boek ging mee naar Zweden. In de auto hoorde we eindeloos moppen tot we er stapeldol van werden. Gelukkig hebben ze een vierjarig broertje met de naam Siem die werkelijk alles hilarisch vindt.

Het super dikke moppenboek vind je hier –> Super dikke kidsweek moppenboek

4.Eerste grote atlas voor kinderen

Hij heeft net zo goed de oude atlassen van papa in zijn kamer liggen en er hangt een enorme wereldkaart boven het bed van de jongens. Atlassen krijgen ze geen genoeg van. Het is een dagelijks avondspelletje in het bedtijd ritueel dat papa een land roept en dat Melle en Siem deze dan gaan zoeken.

Bovendien kijken ze uren naar de vlaggen. Deze atlas voor kinderen is juist voor Melle zo leuk omdat hij niet alleen bestaat uit kaarten maar ook weer bomvol weetjes staat.

De eerste grote atlas voor kinderen vind je hier –> Eerste grote atlas voor kinderen

5.Het oude Egypte

Met Melle naar de kringloop gaan is heerlijk. Het liefste struinen we de boeken rekken af en altijd vindt hij weer een pareltje. Dit boek, het oude Egypte is al samen met hem de wereld rond gegaan. Wat een interesse in historie heeft dit kind. Dit boek is zo leuk omdat het vol zit met verborgen schatten. Allemaal kaartjes om aan te trekken, flapjes…. Niet echt een kinderboek maar wel heel interessant.

Hij heeft bij de kringloop ook een hele stapel boeken weg over Rome,

Over Egypte zijn enorm veel (minder)boeken te vinden. Het oude Egypte is helaas alleen nog tweede hands te krijgen, je vindt hem hier –>Het oude Egypte

6. Geronimo Stilton

Weetjes kun je Melle dus mee doodgooien. Verhalen lezen net wat minder. We doen het wel samen hoor, hij vindt het echt wel heerlijk om af en toe een bladzijde te doen. Maar bij 1 of 2 bladzijdes blijft het dan ook. Gelukkig voor ons moeten ze verplicht lezen op school. Om ze daarin een beetje tegemoet te komen mogen ze van mij altijd hun boek van thuis meenemen. School heeft ook niks natuurlijk 😉

Op dit moment leest hij de boeken van Geronimo Stilton. Die zijn er te krijgen in verschillende niveaus. Vier klagers in het wilde westen heeft hij net uit. Fenne las hem ook al en ze zijn beide enthousiast.

Deze mooie serie Een reis door de tijd van Geronimo Stilton gaat op zijn lijstje, helemaal Melle, toch?

De boeken van Geronimo Stilton vind je hier –> Geronimo Stilton en Geronimo Stilton een reis door de tijd

7. Draakje vurig

Ik schafte dit boekje voor Melle aan om er samen wat van te kunnen leren. Jaren geleden alweer. We lazen het al vaak samen en bespreken dan hoe je met teleurstelling en woede om kunt gaan. Heel herkenbaar boekje voor kinderen die gevoelig zijn en heel vurig kunnen reageren.

Draakje vurig is een draakje dat graag een vlot wil bouwen met zijn vriendjes om naar een eiland te varen. Maar zijn vriendjes hebben geen zin meer en geven op. Draakje geeft niet op. Maar dan komt er een storm waardoor het niet veilig is dat draakje met het vlot naar het eiland gaat. Draakje wordt woest.

Het boekje werkt met een stoplicht. Van groen naar rood, dit zie je ook in de kleur van het draakje naarmate zijn frustratie oploopt. Jaren geleden maakte we deze ook samen en bedachten de kinderen zelf wanneer ze groen zijn en hoe we dan op ze zouden mogen reageren om ze te ondersteunen, zelfde bij oranje en ook bij rood. Melle was een jaar of vijf en kon dit al heel goed benoemen. Uiteraard maakten we dit voor ons allemaal.

Inmiddels dus een van zijn lievelingsboekjes.

Draakje vurig vind je hier —> Draakje vurig

Kinderen meer laten lezen? Download de leesbingo

MamaMaai blijven volgen? Facebook, instagram

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply