De kinderen

Meer dan 25 leuke ideeën voor thuis met kinderen

Drie weken lang en misschien wel langer thuis zitten met de kinderen kan een uitdaging zijn. Los van dat het bestrijden van het virus en het keiharde werken van iedereen pas echt een uitdaging is. Misschien moet er door papa en mama gewoon (thuis) gewerkt worden, dan is het fijn als de kinderen even wat te doen hebben. Een activiteit waar ze zelf mee aan de slag kunnen of samen. We zitten hoe dan ook waarschijnlijk best veel binnen.

Op dit moment is het nog niet zo dat ze niet naar buiten mogen, buitenlucht is hartstikke goed en ze kunnen lekker wat energie kwijt, en jij ook. Vooral doen dus, maar hou je aan de sociale regels. Een speeltuin met veel andere kinderen, is op dit moment even niet zo’n goed idee.

Ik schreef van de week een bericht met meer dan 20 activiteiten om binnen met de kinderen te doen en dat werd zo goed ontvangen. Logisch, we zijn allemaal opzoek naar hoe we de dagen voor de kinderen zowel leerzaam als leuk als dragelijk 😉 kunnen maken. Ik bedacht me dat ik nog zo’n lijst wilde maken, inspiratie zat. Ieder zijn ding toch? En misschien heb je er wat aan. Dus komt ie:

25 Leuke ideeën om thuis te doen met de kinderen

1.Hinkelbaan maken met washi tape

Maak een hinkelbaan op de vloer met tapen. Of in de tuin met stoepkrijt zolang het mooi weer is. Zijn ze weer even actief bezig.

2. Kinderyoga

Er bestaan leuke spellen en boekjes om met de kinderen yoga oefeningen te doen. Wij hebben hier in huis het boekje relax kids wat ze eindeloos vaak pakken en samen doen, en het Woezel en Pip yoga spel. Eigenlijk bedoeld voor jonge kinderen maar onze oudste van 9 vindt het ook nog steeds erg leuk.

Maar ook online zijn ook hartstikke veel simpele yoga voorbeelden voor kinderen te vinden.

3. Schminken

Ze kunnen elkaar schminken aan de hand van voorbeelden die op internet te vinden zijn of gewon zelf de creativiteit hun gang laten gaan, maar natuurlijk als papa of mama een gaatje heeft… Op je gezicht blijft favoriet maar een toffe tattoo op je arm is ook leuk.

4. Verkleden

Uren en uren deden we dit vroeger. Super creatief waren we altijd met de oude kleren van mijn ouders. Hele verhalen verzonnen we. Een oude blouse kon vanalles worden.

Prinsessen jurkjes en carnavalverkleedkleren zijn super leuk ook. Maar laat ze eens spelen met oude tassen, oude damesschoenen, riemen, sjaals, bloezen, jurken, hoedjes…. Het gaat je verbazen hoe creatief kinderen zijn.

5. Toneelstukje

Laat ze boven op hun kamer een toneel stukje of dansje oefenen en ga later als publiek kijken wat ze ervan gemaakt hebben.

6. Video bellen

Zeker nu in deze periode een fijne activiteit. Veel mensen zitten alleen thuis en zijn eenzaam. Door te videobellen kun je elkaar toch zien en het is gratis. Leuk om samen met de vriendinnen of opa’s en oma’s te doen.

7. Puzzelboekjes/ puzzelbladen

Komen ze toch van pas, die puzzelboekjes voor kinderen die je overal bij krijgt. Wij hebben ze altijd bewaard want ze zijn ideaal voor onderweg tijdens een lange auto rit op vakantie. Maar nu we weken thuis zitten met de kinderen zijn ze ook leuk.

Heb je ze niet? Geen probleem, op internet zijn enorm veel leuke werkbladen en puzzels voor kinderen te vinden. MizFlurry stelde een groot tof pakket met 35 puzzels en werkbladen voor kinderen samen om gratis te printen.

8. Vriendenboekje maken

Dat alleen thuis zitten zonder je vriendinnen is super jammer aldus mijn dochter. Ze is een kind wat geniet van sociale contacten. Een leuk idee is om samen een vriendinnen boekje te maken met allemaal leuke herinneringen als cadeautje voor als ze elkaar we zien of om stiekem door de brievenbus te gooien.

Ook leuk om te maken voor opa of oma die nu heel veel alleen zit natuurlijk.

9. Kijkdoos maken

Dit is echt een jeugdherinnering, van jou ook? Ik maakte ze vroeger veel en dit staat dus echt op mijn lijstje om ergens deze drie weken samen met de kinderen te doen.

10. Gekleurd zand maken

Je hebt vast nog wel ergens stoepkrijt in huis? Laat ze gekleurd zand maken. Lekker creatief, leuk resultaat en ze zijn er wel even mee bezig.

11. Dinofossielen maken

Je hebt vast de ingredient voor zoutdeeg in huis waarmee je mooie dinofossielen kunt maken. En zo niet kun je het ook met klei doen. Leuk om voetafdrukken of kopafdrukken van dino’s te maken maar van andere speelgoed figuren of schelpen of bladeren kan natuurlijk ook. Laat ze creatief zijn. Leuke leerzame activiteit.

12. Schaduwdieren tekenen

Pak witte vellen papier en zet de speelgoeddieren er zo voor dat de zon de schaduw op het witte vel laat vallen. Laat de kinderen de schaduw omtrekken en daarna inkleuren.

13. Collage maken

Maak een collage binnen een thema. Thema Lente bijvoorbeeld. Pak een stapel tijdschriften, laat ze plaatjes zoeken binnen een thema, uitscheuren of knippen en plakken maar. Voor de oudere kinderen is het leuk om ook gerelateerde woorden erbij te zoeken.

14. Onkruid uit de tuin trekken

Oke, beetje valsspelen. In de tuin helpen zie ik ook maar even als binnenactiviteit. Kun je ze prima laten doen in die weken dat er geen school is toch.

Wijs ze welk onkruid weg moet, laat ze takken verknippen, de grensrandjes bijwerken, blaadjes opruimen…

15. Zaadjes planten

Wie weet heb je nog zaadjes liggen van de supermarkt moestuinacties, maar anders is het ook super leerzaam om bijvoorbeeld de zaadjes uit een paprika of tomaat te drogen en te planten. Samen kijken wat er gebeurd en hoe snel. Magisch!

16. Plantenpotjes maken

Laat ze een Plantenpotje knutselen van een fles.

17. Leren naaien

Dat kan met de hand of met een naaimachine, afhankelijk van hoe oud je kind is en hoe handig je zelf bent 😉 Misschien heb je wat lapjes liggen, misschien wat oude kleren die weg mogen en je kunt hergebruiken. Een naald en draad en je kind kan leuke dingen maken.

Je kunt al heel ver komen en toffe dingetjes maken door een draad in een naald te rijgen, knoopje aan het eind en lapjes op elkaar rijgen.

Etui is heel leuk te maken maar niet direct het makkelijkste. Wel heel gaaf als je die straks trots op school kunt showen toch? Je eigen rokje maken is niet zo moeilijk en die kun je daarna ook echt dragen.

Een kussentje is een leuk projectje om mee te beginnen. Of wat kleiner, maak een mooie hartje als hanger voor in je kamer.

18. Kaarsen versieren

Kaarsen versieren is leuk om te doen, en heel leuk om uiteindelijk iemand cadeau te doen.

19. Wilde dieren knutselen

Knutselen blijft toch wel favoriet en eigenlijk zijn de meest simpele projectjes een enorm succes. Ze blijven ze herhalen, steeds opnieuw kiezen ze ervoor de wilde dieren te knutselen van papier.

20. Windklokjes maken

Heb je nog een leeg groente blikje en wat kraaltjes liggen, laat ze dan een windklokje maken voor in de tuin.

21. Strijkkralen patronen namaken

Je hoeft pinterest maar te openen en je komt honderden strijkkralen patronen tegen. Strijkkralen kunnen ze echt uren mee zoet zijn. Vorig jaar maakte ik met de kinderen een ijssjes slinger en hier vind je de strijkkralen ijsjes patroontjes

22. Slingers maken

Slingers maken is altijd leuk. Vlaggetjes knippen en aan een touwtje nieten of ouderwets stroken papier in een rondje door elkaar rijgen. Je kunt ook een tasselslinger maken of eentje van pompons..

23. Pannenkoekenfeestje

Samen koken is tof en leerzaam. Hoeveel ingrediënten moet je hebben, afwegen, recept lezen en uitvoeren. Spannend.

Pannenkoeken kunnen altijd, voor ontbijt, lunch en diner. Eventueel kun je ze zelfs nog gezonder maken door er stiekem groente in te verbergen. Mix bijvoorbeeld spinazie door het beslag. Of wortel.

Maar het beleggen en opeten is het allerleukste.

24. Muziek maken samen

Muziek maken kan zo ontzettend fijn en ontspannend zijn. En het kan ook enorm druk zijn, eerlijk is eerlijk. Niet elk moment is geschikt. Samen zingen, een instrument leren bespelen, creatief met huisraad….

25. Verhaal schrijven

Schrijf samen een verhaal. Goed voor de fantasie en voor de spelling meteen (als je daar op wil letten, ik doe het vaker niet). We hebben hier thuis van die leuke verhalen dobbelstenen. Dan gooi je met de dobbelstenen een handje vol plaatjes en daarmee bedenk je een verhaaltje.. Maar bijvoorbeeld om en om een zinnetje blijft ook hilarisch om te doen.

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply