Speelgoed

Leukste speelgoed van onze peuter

Er komt een mijlpaal aan. Zo liggen ze vers bij mama op de borst en zo zijn ze ineens een peuter. Tijd vliegt. Elin is onze vierde. Als mama van 2 begon ik langzaam meer interesse te krijgen in duurzaam speelgoed. Geschikt voor heel veel leeftijden waardoor het lang mee gaat en mooi blijft.

Ook al blijft het natuurlijk heel persoonlijk waar je voorkeur naar uitgaat. Ik ga je een leuke originele lijst met tips geven. Een kijkje in de favorieten van onze speelkamer dus 😃.

Nb. Achter alle roze dik gedrukte woorden staat een link zodat je direct uitkomt bij het speelgoed. Dit zijn affiliatie linkjes, wat inhoud dat wanneer jij via die link wat koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg.

Cadeau tips voor een kind van 2 of 3 jaar

Je zal zien als je deze lijst gaat bekijken, dat onze voorkeur heel erg gaat naar “open ended” en duurzaam speelgoed. Open ended speelgoed is speelgoed wat de fantasie van het kind stimuleert doordat het speelgoed op zich zelf van alles kan worden en op verschillende manieren kan worden ingezet.

Elin is onze vierde. We zijn begonnen met sparen voor dit mooie speelgoed toen de oudste twee nog echt jong waren. Destijds moest ik Merijn, mijn man nog echt overhalen voor dit speelgoed te kiezen want jeetje, waarom zou je een set houten bogen kopen. Maar inmiddels ziet hij ook hoeveel meer en vooral ook hoeveel langer en fantasierijker er met dit speelgoed wordt gespeeld en staan we er samen helemaal achter.

Houtens speelgoed

Spelideeën met de houten regenboog, Duurzaam speelgoed, regenboog van Grimms, houten speelgoed, houten regenboog, waldorf, open einde speelgoed, wat kan je doen met de houten regenboog

Het eerste duurzame houten speelgoed wat hier dus in huis kwam was de Houten regenboog die we cadeau kregen van mijn oma. Inmiddels wordt daar al bijna 10 jaar mee gespeeld. Later deden we er zelf de Houten platen en de halve schijven bij en vulde we onze set uiteindelijk aan met de mooie bijpassende blokkendoos. Een mooie blokkendoos is sowieso echt fijn om te hebben. Toch?

Lees ook: Wat kun je met de houten regenboog, speel inspiratie

Dit poppenhuis is van IKEA. Elin kreeg het toen ze 2 werd en er is nog geen dag niet mee gespeeld. We kozen bewust voor een minimalistisch huisje omdat we het in de woonkamer kwijt willen.

Deze poppetjes zijn de regenboogvriendjes aangevuld met de lente nins, (de poppetjes met hoedjes en de kleine bakjes) die echt perfect in de kleine handjes passen. Elin sleept ze overal mee naar toe en gebruikt ze echt overal voor, ze gaan in het poppenhuis, mee de tuin in in de brandweerwagen van haar broer of bijvoorbeeld in de sensoriebak waar ze in bad gaan met speelrijst. Ze zijn super leuk om sorteer spelletjes mee te doen.

Ik was al lange tijd op zoek naar een mooie grote houten speelbak en deze mooie speelbak van grapat stond hoog op mijn lijstje, maar ik vond een andere bij de kringloop die heel goed voldoet. De poppetjes die zitten te badderen en veel gebruikt worden ook in het speelhuis zijn van Goki.

Super leuk om te vullen met kinetische speelzand, klei, waterballetjes of gekleurde rijst. Paar bakjes en lepeltjes om te scheppen… Elin is er eindeloos mee bezig. Alle poppen krijgen een douche, de dieren staan in de woestijn…

Lees ook: zelf gekleurde speelrijst maken

De sorteerbak vul ik steeds weer met andere spulletjes die passen bij het seizoen. Nu in de herfst leggen we onze zelfgevonden kastanjes en dennenappels in. Aangevuld met lose parts (deze roze roosjes en deze schattige insecten heeft Elin, en Sinterklaas gaat ze vast aanvullen met andere vormpjes) die ook weer voor van alles worden ingezet.

De houten munten groot en klein worden heel veel gebruikt als centjes in de winkel maar ook voor het maken van mandala’s (de oudere broers en zus), in het poppenhuis, in de sensorie bak en er wordt mee gekookt.

holztiger dieren, leuk speelgoed voor peuters en kleuters, cadeau inspiratie 4/5 jaar, sinterklaas tips, verjaardag kleuter, open einde speelgoed, duurzaam speelgoed

De houten dieren van Holztiger zijn echt een aanrader. Het is zeer verleidelijk om er steeds weer nieuwe bij te halen, ze zijn zo ontzettend leuk allemaal dat het moeilijk kiezen is. Ze zijn groot en stevig en kunnen goed tegen een stootje. Van heel veel dieren is zowel de mama als het jong te krijgen wat het extra leuk maakt. Behalve leuk om te gebruiken bij de seizoenen of los mee te spelen zijn ze ook heel tof om mee te bouwen.

Kartonnen stapelblokken van Janod kreeg ik 10 jaar geleden als kraamcadeau voor Fenne. De jaren die volgde werden ze zo ontzettend veel gebruikt dat ze helaas niet meer de vierde ronde haalden. Om te leren bouwen, als bakjes en zelfs als garage voor de autootjes van Melle later. Voor Elin kregen we een nieuwe set en die wordt ook dagelijks uit de kast gehaald.

Elin is groot fan van puzzelen. Deze hierboven is van Melissa en Doug.

Puzzelen is ook echt een leuke, leerzame activiteit op deze leeftijd. We hebben verschillende varianten in huis. Deze dieren 3d puzzel is leuk als ze net vormen gaan leren, tot plaatjes puzzel boeken.

En kleine peuterspelletjes zijn leuk. Dit spelletje, visjes hengelen doet Elin graag bij oma. Of natuurlijk een bal. Daar zijn zoveel leuke dingen mee te verzinnen.

speelgoed magneten wat kun je daarmee

Wij hebben al jaren speelmagneten in huis. Ik kreeg ze ooit voor een review en daarna hebben we onze verzameling uitgebreid. Met vlagen wordt er ontzettend veel mee gespeeld en ze gaan vaak mee naar school op speelgoed dag voor de oudere kinderen.

We hebben deze magformers en deze magnatiles waarmee je ook mooie lichtspelletjes kunt doen.

Knutsel speelgoed voor peuters

Nog zo leuk om met peuters te doen. Lekker creatief bezig zijn. Dikke potloden zijn fijn om mee te tekenen. Deze crayon rocks krijtjes stimuleren een goede pengrip.

Waterverf en vingerverf is een grote hit, al geeft die laatste echt wat meer rotzooi. Maar peuter in de luier en daarna in bad 🙂.

En stikkers plakken begint ze net te ontdekken en is ook favoriet.

Papa en mama na doen

Elin is een klein poppen moedertje, maar net zo goed een heerlijke kokkin. Ze doen op die leeftijd sowieso heel graag na wat papa en mama doen. Zo leuk om gesprekken en ritueeltjes terug te horen in het peuter spel.

Ze heeft heel wat baby’s. De jongenspop en haar donkere popje baby Milou zijn grote favoriet (vernoemd naar haar baby nichtje en het popje van Elin is helaas niet meer te krijgen maar is eentje van deze schattige serie van Lilliputiens). Ze is er eindeloos mee in de weer, nieuwe kleertjes aan, in het poppenbedje, in de poppenwagen…

Het speelgoedkeukentje kreeg Fenne voor haar verjaardag toen ze 2 werd. Dat is inmiddels 9 jaar geleden. Het staat nog altijd in onze woonkamer. Ik zorg dat het opgeruimd is, en ik krijg mijn dagelijkse mandjes met groente en fruit en een kopje koffie met het speelgoed koffiezetapparaat De Hema heeft ook altijd heel leuke houten keukenspulletjes.

Vormen herkennen

Voor iets oudere peuters zijn puzzelspellen of magneetboeken al heel leuk om mee te oefenen.

Deze magneetboeken van Janod zijn echt heel leuk en in heel veel verschillende uitvoeringen te krijgen. Elin heeft er eentje waarmee ze gezichten kan maken maar daar zitten vrij veel heel kleine stukjes bij dus die ligt nog even apart voor als ze een jaartje ouder is. Deze met puzzeldieren staat nu op haar verjaardagslijstje ☺️.

In bad gaan is ook een feestje

Het valt niet echt onder speelgoed, al is een grote doek ontzettend leuk om mee te spelen, maar het is wel degelijk een tof cadeautje voor een peuter. Deze mega XL badcape Okido is zo groot dat ze zich er helemaal in kunnen wikkelen na het badderen of onderweg onder kunnen slapen.

In bad heb je eigenlijk niet veel nodig. Lege flessen, lege bakjes of bademmertjes doen het al super goed, maar een klein gietertje is echt leuk. Ook voor in de tuin trouwens met mooi weer of in het zwembad.

Matoriek

De stapelstenen zijn echt mega leuk en super breed inzetbaar. Ze zijn heel erg licht, waterdicht en kunnen tegen een stootje. Zowel de peuter als haar oudere broers en zus zijn fan. Parcour maken, gebruiken als krukjes, balansbord, sorteerbakken…. Juist zo leuk omdat ze zelf bedenken wat ze er mee kunnen. Je vindt ze hier >>> Stapelstein

Dit bord met houten gekleurde balletjes is voor de wat oudere peuters echt een aanrader. Elin kreeg hem met haar derde verjaardag. Het is typisch montessori speelgoed en op verschillende manieren te gebruiken.

Nb. Deze lijst zal met de tijd geüpdatet worden. Wanneer wij weer mooi speelgoed vinden wat geschikt is voor peuters dan voegen we dat met liefde toe aan deze lijst.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Just Mama
  29 april, 2022 at 11:38

  Wat een mooi houten speelgoed! Mijn kinderen zijn er ook dol op.

  • Reply
   MamaMaai
   14 mei, 2022 at 12:03

   Jaaa, en het gaat ook echt lang mee, zo leuk!

  Leave a Reply