Geen categorie

Lezend de vakantie door

lezend de vakantie doorFenne en Melle zijn enorm fanatiek met letters op het moment. Fenne schrijft inmiddels echte brieven en leest rustig een boekje voor en Melle aapt alles lekker na en oefent de woorden die hij al kan. Voor een mannetje wat volgend jaar naar groep 1 gaat vind ik dat hij echt super goed kan schrijven al.

Maar ja, het is nu vakantie en plonsen in het zwembad, pannenkoeken eten en picknicken zijn op het moment echt zo veel meer belangrijk. Nou moet ik zeggen dat ik vind dat er echt al veel van jonge kinderen wordt verwacht. Net voor de vakantie werden we uitgenodigd voor de uitslag van de cito scores van Fenne. Dat was weinig verassend maar ook erg oninteressant. Fenne heeft de laatste maanden veel van juffen gewisseld dus een gesprekje over hoe zij het nu echt doet en wat voor kind zij is op school zat er helaas niet in. Precies dat wat ik nou wel super leuk en boeiend had gevonden om te horen. Gelukkig hebben we geen enkele reden om ons zorgen te maken, belangrijkste op dit moment is dat zij graag naar school gaat en op haar niveau groei laat zien, dat doet ze absoluut.

Anyway, uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet lezen tijdens de zomer vakantie er rustig 1 of 2 AVI’s op achteruit gaan. Wow, dat is natuurlijk super zonde van alle investeringen van de docenten en kinderen zelf. Ik zou het echt fijn voor ze vinden als ze zich net zo kunnen verliezen in een andere wereld als hun mama. Lezen is zo fijn.

Nou hebben wij inmiddels echt een behoorlijk gênant grote kinderboekenkast. Maar als ze allemaal al helemaal tot op de kaft versleten zijn zijn er natuurlijk meer leuke opties waar wij graag gebruik van maken.

 • De bieb. Ja duhh. De bieb is buiten rondneuzen en nieuwe favo schatten zoeken ook gewoon echt een uitje voor de kinderen om naar toe te gaan. Tenminste, bij ons vermaken ze zich altijd opperbest.
 • De kringloopwinkel. Hoeveel schatten ik daar al voor zo goed als niks heb weggehaald…
 • Ruilen met andere mama’s. Hoeft natuurlijk niet permanent maar gewoon elkaar eens wat nieuws uitlenen. Meerdere kindjes blij en mama ook eens een andere tekst onder haar neus.
 • Kinder zwerfboeken. Een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. Kennen jullie het al? Speciaal om de ‘zomervakantie lees dip’ tegen te gaan zijn op verschillende plekken zwerfboeken te vinden. Hier vind je een kinderzwerfboeken station in jouw buurt en informatie als je zelf boeken wil laten zwerven. Het staat nog altijd heel hoog op mijn lijstje zo’n thuisbiebje te starten. Lijkt me zo leuk.

Gelukkig voor ons zitten onze kindjes in hun letterfase. Fenne schrijft elk woord op wat ze ziet en pakt er ’s avonds haar leesboekjes bij. Ze gaat echt super hard. Hier geen AVI zomerdip te verwachten.

Ps. de boekjes op de foto zijn Fenne haar favo’s. Juf Jet is vet! – Jolanda Horsten/ Jeska Verstegen en Kom je mee naar de zee? – Selma Noort/ Jeska Verstegen zijn echt super leuk. Beide AVI start te koop bij Zwijsen.nl

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  anouk
  25 juli, 2016 at 08:26

  Natuurlijk is het goed om te blijven lezen. Helemaal mee eens maar het onderzoek waar iedereen mee wappert is naar mijn weten gebaseerd op een Amerikaans onderzoek waar kinderen ruim 3 maanden vakantie schijnen te hebben?
  Ik ben dus voor lezen in de vakantie maar vooral voor plezier in de vakantie en gelukkig gaat dat vaak samen.

  • Reply
   MamaMaai
   25 juli, 2016 at 08:50

   Ik geloof eerlijk gezegd wel wat er in het onderzoek staat. Toevallig hebben wij kinderen die lezen heel leuk vinden maar als dat niet zo is en je leest ander halve maand niet, dan kan ik me voorstellen dat je best een stap terug gaat. En dat is natuurlijk super zonde van de inspanning. Ik ben ook voor vooral plezier en ontspanning in de vakantie hoor, dat is wat ik bedoel met dat ik vind dat kinderen tegenwoordig erg veel moeten en er best een grote prestatiedruk ligt. Maar ik denk dat er ook best manieren zijn waarop je lezen/taalvaardigheid kan handhaven en plezier combineert 🙂

 • Reply
  Kleine Prinses
  25 juli, 2016 at 09:53

  ik ben ook voor lezen hoor! Nu lees ik nog voor… want m’n kleine meid kan nog niet lezen 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   25 juli, 2016 at 12:27

   Voorlezen is zo fijn 🙂

 • Reply
  Hanna
  27 juli, 2016 at 22:43

  Nog een leuke tip voor als je kinderen ouder zijn: de gratis app van de vakantiebieb.
  Staan ook heel leuke boeken voor volwassenen op 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   28 juli, 2016 at 11:01

   Ah ga meteen kijken, thnx!

  Leave a Reply