De kinderen

Lust ik niet

hoe kinderen gezond laten etenOver het algemeen hebben wij niet te klagen als het gaat om hoe onze kindjes eten. Van peuter kunnen we zelfs wel zeggen dat we een soort van vuilnis vat hebben geschapen, die steelt rustig het eten weg van onze borden, heeft ook de hele dag honger lijkt. Buiten de eet momenten om meestal, rondom de etenstijden zelf meestal dan weer wat minder. Of het moet een bolletje kaas-uien zijn. Maar desondanks kennen wij uiteraard ook fases waarin ‘lust-ik-niet-want-ik-ken-het-niet’, ‘lust-ik-niet-en-het-was-gisteren-nog-mijn-lievelings’, ‘lust-ik-niet-want-er-zitten-rare-stukjes-in’ en ‘je-kan-hoog-of-laag-springen-maar-ik-eet-gewoon-de-hele-week-niet’ weer eens op bezoek zijn. Natuurlijk. Volgens mij hoort dat er gewoon bij. Ik bedoel, het zijn kinderen he.

In dat soort fases probeer ik altijd maar op een andere manier wat extra vitamientjes naar binnen te schuiven.

 • Liefst probeer ik mijn bloedjes en man zo vaak mogelijk een dikke smoothy voor te zetten. In mijn pre Siem tijdperk schreef ik al eens wat fijne smoothies op. Serieus, tegenwoordig heeft peuter die al verteerd tegen de tijd dat ik aan mijn glas begin. Meestal stoppen we daar een berg fruit in, een flinke shot groente (spinazie, courgette, gember oid), honing, amandel/koks melk en soms wat zaden. Heerlijk.
 • Soep. Als ik vind dat er een paar dagen slecht gegeten wordt, zet ik soep op het menu. Soep is mijn persoonlijke lieveling en dan bij voorkeur spinazie soep of avocado soep. En ik maak het sowieso regelmatig en gebruik het graag als excuus. Super simpel, de basis is bijna altijd het zelfde. Veel groente, ui, knoflook bakken. Litertje bouillon erbij, pureren, sojaroom, klaar. Oh zo lekker. De kinderen kregen dit altijd in platte kinderkommetjes, dan koelt het zo lekker snel af. Maar bij lust-ik-niet vraag ik ze altijd poeslief of ik wat in een bekertje zal doen (schept de gehele inhoud over, lijkt twee keer zo weinig). Iedereen blij! En slurpen met een rietje dan he. Voorlopig eten wij nog niet in een Frans restaurant, dat is oke.
 • Ijsjes. Zelf fruit ijsjes maken. Goeie favoriet hier is Banaan avocado prut invriezen op een stokje.
 • Snoepgroente. Gewoon de hele dag door vanalles aanbieden. Ik snoep zelf graag wortels, tomaatjes of komkommer. Het duurt meestal niet lang voor dat wordt weggeroofd. Paprika reepjes en olijven doen het hier ook goed doen het ook goed. Ennuhm, om er echt een feestje van te maken… Dippen in smeerkaas of humous 🙂

Wij proberen vast te houden aan de regel die we onszelf oplegden toen we gingen starten aan het kinderen leren eten avontuur, geen strijd aan tafel. Dan eten ze maar niet. Zetten we het op zeer korte termijn nog eens voor hun neus, net zo lang tot ze het wel lusten. Dat duurt soms lang. Heel erg lang. En soms gaat het snel. En soms ook vergeten we ineens onze eigen afspraak. Dan wint de frustratie. Echt, wij zijn ook maar mensen met zo nu en dan veel te weinig slaap en knorrige kinderen. Maar tot nu toe is het ons met bijna alles gelukt en is ‘lust ik niet’ vaak een ‘ik heb geen zin om dit te proberen en ik ga eens flink wat grenzen opzoeken gast.’ Inmiddels moeten ze hier het aantal hapjes naar leeftijd eten. En als ze het echt niet lusten dan zijn we trots dat ze het wel hebben geprobeerd.

Wat zijn jullie gouden tips als het even wat minder soepel loopt aan tafel?

 

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Dina
  9 september, 2015 at 07:22

  Wooaaah avocado soep! Dat lijkt me heel lekker.

 • Reply
  Judith
  9 september, 2015 at 09:13

  Wij proberen er ook geen strijd van te maken, maar af en toe vind ik het wel lastig hoor. Fruit eten ze op school, maar thuis willen ze het bijna niet en smoothies en dergelijke hoef ik al helemaal niet mee aan te komen. Eén keer in de week eten we spaghetti ‘bolognese’ daar zitten heel veel groenten in verstopt, ik maak altijd gelijk drie porties klaar zodat het twee keer snel op tafel staat. Wijzelf eten dan iets wat de kinderen niet lusten. En ik probeer voor elk kind één keer in de week zijn/haar lievelingsgroente op tafel te zetten.

  • Reply
   MamaMaai
   9 september, 2015 at 09:25

   Soms is het zo ontzettend lastig. Wat zijn hun lievelings groente dan?

   • Reply
    Judith
    9 september, 2015 at 20:25

    Hier zijn, op dit moment, de lievelingsgroenten; bloemkool, sperziebonen, bruine bonen en sla. Eén dochter wil alleen vlees, bloemkool of spaghetti, maar ze moet van alles een paar hapjes proeven en dat doet ze, onder protest, maar volgens mij lust ze het wel. Gelukkig wordt het wel beter als ze ouder worden, de oudsten van 13 en 11 hebben wel hun voorkeuren, maar eten tegenwoordig (bijna) alles.

 • Reply
  Bien
  9 september, 2015 at 09:26

  Lekkere soep-receptjes! Ga ik een keer maken 🙂

 • Reply
  Marlies
  9 september, 2015 at 11:08

  Wij maken ook geen strijd aan tafel. Ze moeten het wel proeven. Onze oudste (5 jaar) is de moeilijkste eter. Maar eet wel meestal minstens 5 hapjes (volgens haar leeftijd). De peuters (2,5 jaar) eten iets gemakkelijker. Rauwe groentjes gaan er hier ook gemakkelijk in. Vooral wortel en bij de meisjes ook tomaat. En wat ze alle drie graag lusten zijn boontjes (vooral omdat de papa er dan een wedstrijd van maakt wie het eerst een lange boon helemaal in zijn mond kan stoppen zonder zijn handen te gebruiken :-)). Maar ik denk dat ze het ook echt lekker vinden. Dus komen bonen minstens 1x per week op tafel. Dat, en spinaziepuree…

 • Reply
  Puck
  10 september, 2015 at 13:16

  Ik probeer ook geen oorlog aan tafel te krijgen. Vaak heeft ze ook gewoon geen honger, dus waarom vechten dan. Alleen vind ik het wel lastig dat ze altijd meteen na het KDV wil eten en ik dan dus nog niet gekookt heb, waardoor er later weer minder gegeten wordt.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  11 september, 2015 at 11:00

  Mijn kinderen zijn inmiddels op een leeftijd dat ze gewoon hun bord moeten leeg eten.

 • Leave a Reply