Mama fit: de lekkerste soepjes

Ik ben soep verslaafd. Jaaahaaa dat weten we toch? Altijd al geweest. In mijn herinnering aten we vroeger elke avond soep. Als voorafje. Mjum. Dat heb ik vast niet helemaal juist onthouden maar het is een fijne herinnering dus ik laat hem graag zo. Van een lieve volger ontving ik een tijdje geleden zelfs zomaar spontaan een lekker soeprecept om te proberen. Dat is toch lief, daar word ik nou echt blij van. Ik probeer graag uit. Soep is ook eigenlijk zo simpel, de basis is voor mij eigenlijk altijd hetzelfde.

1. Preisoep

Super simpel. Geen idee meer waar ik hem ooit vandaan heb gehaald. Het recept zal in de loop der tijd ook wel een beetje veranderd zijn, ik maak hem altijd uit mijn hoofd. Een soepje voor het hele gezin. De kindjes smullen er ook van. Een soepje wat er zelfs bij ze ingaat als ze ziek zijn. En nu, nu de preien lekker dik zijn maak ik hem extra vaak.
preisoep

– 2 preien (als ze echt heel dik zijn gebruik ik anderhalf)
– 1 ui
– groentebouillon op 1 liter warm water
– bakje kruiden roomkaas met bieslook
– scheut limoensap
– peper
– olie

Super makkelijk. Groente vast voorsnijden en wassen. Ui bakken. Prei even kort aanbakken in de olie. Bouillon met water erbij. 15 minuutjes laten koken. Hele handeltje pureren. Als het te dik is giet ik er nog een scheut water bij. Roomkaas erdoor roeren met peper en scheut limoensap. Klaaar!

2. Spinaziesoep

God-de-lijk!!! Ik hou van spinazie. Eigenlijk overal in maar nadeel vind ik dat je het niet meer opnieuw kan opwarmen. Dat is met deze soep wat jammer, het is altijd teveel. Ik maak hem dus eigenlijk te weinig, tenzij we gasten te eten krijgen. Of we delen uit aan de buren. Altijd leuk.
Spinaziesoep

– 300 gr verse bladspinazie
– 1 grote ui
– groente bouillon voor 1 liter water
– 125 ml slagroom
– peper
– olie

Ui vast vo0rsnijden en spinazie wassen. Ui bakken in wat olie. Spinazie kort bakken zodat het iets slinkt. Bouillon en water erbij en 15 minuutjes laten koken. Pureren. Slagroom en peper er door roeren. Als ik het heb doe ik er soms een mespuntje chilikruiden door. Maakt hem iets pittiger. Dan niet meer geschikt voor man en onze kinderen. Oeps, wel voor mij. Zoooo fijn deze!

Ik heb de laatste keer de slagroom vervangen door roomkaas. Ook lekker. Ik ben nog opzoek naar een lekkere gezondere variant, iemand idee?

3. Pompoensoep:

Kan het nog? Als je pompoen gewoon toch eens het hele jaar door zou kunnen eten…. Wie zegt eigenlijk dat dat niet mag? Echt een overheerlijk soepje. Nee Maai, beetje letten op de seizoen producten is beter.
Pompoensoep

– 1 biologische pompoen
– 1 ui
– 1 cm geschaafde gember
– 1 tl koriander
– 1 tl gemalen komijn
– 1 tl kerrie kruiden
– peper
– groentebouillon voor 1 liter water
– 1 of 2 el crème fraiche
– 1 winterpeen of paar kleinere wortels
– olie

Pompoen vind ik altijd een lastige. Ik heb al eens behoorlijk in mijn vingers gesneden. Tis dat het zo heerlijk is. Wat ik nu doe, ik hak met veel geweld de pompoen in 4 stukken en kook hem even in een flinke pan met water. De schil laat dan makkelijk los en hij is makkelijker in stukjes te snijden. Ui voorsnijden en kort bakken in de olie. Koriander, komijn, kerrie en gember meebakken en dan pompoen en wortel erbij. Dit moet vrij snel want bakt snel aan. Bouillon en water erbij en 20 minuutjes koken. Pureren. Uiteindelijk doe ik er op smaak wat peper bij en roer ik de crème fraich erdoor. Leuker is natuurlijk om met de crème fraiche je soep in de kom te decoreren. Paar geroosterde amandeltjes erop, e voila! Smullen.

Tip voor de gember. Die is in zilverfolie lang houdbaar in de vriezer. Ik rasp hem altijd met schil, de schil blijft aan de bovenkant van de rasp hangen. Lekker makkelijk en geen gehannes.

En oke, pitabroodjes met gesmolten kaas zijn natuurlijk niet de gezondste optie. I know, maar wel lekker!

Pastinaak/gembersoep:

Niet een combinatie waar ik direct op zou vallen en bij alleen de naam zou ik het niet in mijn hoofd halen daar iets van te maken maar ik zag het plaatje in het boek Veg (beste kookboek hier in huis, review staat op mijn lijstje!) en dat zag er zo verrukkelijk uit dat ik dacht, doe es gek. Mocht het mislukken dan halen we wel wat. Ach ja. Maar dat was niet nodig. Mjum, wat is dat een fijne combinatie zeg.
Pastinaak gember soep
Uhm ja, garneren moet je leren. Right! Voor de duidelijkheid, het is een hartje. Zie je wel toch?

– 500 gr pastinaak
– 1 grote ui
– 2 tenen knoflook
– 4-5 cm geraspte (en geschilde uiteraard) gember
– 1/4 tl kardemonpoeder
– 1/4 tl Komijnkruiden
– 1/4 tl cayennepeper
– groente bouillon voor 1 l water
– 200 ml volle melk
– olie
– zout en peper

Ui bakken in de olie. Knoflook, gember en kruiden toevoegen. Pastinaak erbij en goed doorroeren. Bouillion erbij. Ongeveer 15 minuten koken tot pastinaak zacht is. Pureren. Melk erbij en evt zout en peper naar smaak. Soep te dik? Giet er wat gekookt water bij. Heeeerlijk!

Er staan meer van dit soort ‘had ik nooit zelf bedacht’ gerechten in Veg! Als je graag af en toe vegetarisch kookt moet je hem gewoon in huis hebben.

Nom nom nom, eetsmakelijk!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

7 reacties op “Mama fit: de lekkerste soepjes”

 1. Joyce avatar

  Mmm! Ziet er lekker uit, ga de receptjes even opslaan ben dol op soep!

 2. Simone avatar
  Simone

  Een mager alternatief op slagroom is kookroom, staat vaak in buurt van slagroom in koelvak. Je hebt ook een soya variant bijv van Alpro Soya cuisine

 3. mamoesjka avatar

  Ik ben ook dol op soep maar ik maak het te weinig….vooral uiensoep mmmmmm
  Deze receptjes ga ik even opslaan. Klinkt goed!

 4. Lies avatar
  Lies

  Wow Maai, I’m impressed. Zelf heb ik nog nooit een soepie gemaakt, oeps!! Mooie inspiratie zo. En mocht het nu niet lukken………..Weet ik waar ik m’n soepje moet komen halen 😛 xx!

 5. Bee avatar

  Heb vanavond heerlijk genoten van je preisoeprecept!! Dank je wel!!!

 6. Dinaz avatar
  Dinaz

  Ik maak te weinig soep. Ik ga zeker een paar soepjes proberen! Bedankt!!!

 7. Bee avatar

  En vandaag de spinaziesoep!!! Heeeeerlijk!
  Snap niet dat ik dat nooit eerder heb bedacht of gemaakt!
  Fijn weekend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *