Happy mama

Marie Kondo; Huis leeg, hoofd leeg

opgeruimd, Marie kond, opruimgoeroe, minimalistisch, minimaliseren, rust in je leven, konmarie methode, zelfhulp boeken, spullen weggooienOpruimwoede heb ik, maar dan echt en ontzettend grondig. Ik begon gisteren te lezen in het boek van Marie Kondo wat echt al een hele tijd op mijn lijstje stond. Wat ik al een paar keer in mijn handen had maar elke keer weer terug schoof en nooit kwam tot kopen. Ik was altijd een beetje sceptisch. Dat soort hypes houd toch nooit zo lang stand? En bovendien, waarom zou het dan nu wel werken. Ik kocht het nu wel. Sterker nog, ik ging er speciaal voor naar het centrum om hem aan te schaffen.

Opruimen – Marie Kondo

Op instagram volgde ik een cursus over introvert zijn (en een beetje over HSP) bij –> Charlotte <–. Ik kon me zo identificeren met haar verhaal en ik heb daar echt zoveel aangehad. Ik had altijd wel het vermoede dat ik introvert (en HSP) was maar om de verkeerde reden. En heb me daar nooit eerder in verdiept. Helaas. Maar so be it, ik weet het nu en ik begrijp het nu beter en ben ook heel erg van plan er wat meer tijd in te stoppen. Ik kan nu dingen van vroeger veel beter een plekje geven omdat ik het snap. Misschien schrijf ik daar nog eens een ander stuk over. In ieder geval, zij raadde bijzonder weinig boeken aan, maar wel dat van Marie Kondo.

Marie Kondo heeft gelijk

Sinds ik er in begonnen ben kan ik niet meer stoppen. Niet met lezen, ik las zelfs tijdens het koken van de soep terwijl de kindjes de huiskamer onderste boven zetten en niet stoppen met direct willen beginnen. Die Marie Kondo heeft hartstikke gelijk. Ik roep echt heel vaak dat ik wil opruimen en dat ik me verschrikkelijk stoor aan alles hier in huis. Dat alles maar steeds verder stuk gaat, dat het zo’n enorme troep is, dat er nog zoveel onaf ligt te zijn en moet gebeuren. Dat ik me bovendien gewoon niet ontspannen en rustig voel hier.

opgeruimd, Marie kond, opruimgoeroe, minimalistisch, minimaliseren, rust in je leven, konmarie methode, zelfhulp boeken, spullen weggooienFrisse start

Sterker nog, ik heb zelfs de neiging direct een nieuw huis te kopen omdat ik daarmee een frisse nieuwe start kan maken. Alles zo kan maken dat ik, we, ons hele gezin er helemaal blij zijn. Dat alles nieuw is. Maar dat gaat vrij ver natuurlijk want ik besef me tegelijkertijd dat we echt een heel fijn plekje hebben waar we wonen en dat ik bovendien heel erg gehecht ben aan ons wijkje met grasveld en speeltuin voor de deur en ontzettend getroffen hebben met de fijne mensen rondom ons. En zeer waarschijnlijk stouwen we onze troep gewoon de verhuiswagen in en zitten we er daar weer tegen aan te hikken. Niet de oplossing.

Het huis is fijn, echt. Alleen staat er te veel in. Veel te veel rotzooi die we tijdelijk opslaan, voor altijd opslaan terwijl we er eigenlijk nooit naar kijken. Oh echt, Marie Kondo komt zo geroepen. Ik las het eerste hoofdstuk en wilde eigenlijk gelijk beginnen. Maar, ik las eerst verder.

Opruimen is weggooien

Ze begon met een goed punt namelijk. Opruimen is niet opbergen en verschuiven van spullen. Opruimen is in eerste instantie weggooien. Huh wat? Ja echt en ze heeft daarin zo ontzettend gelijk. Het is echt best een beetje een zweverig boek en ik denk dat je daarvan moet houden. Maar ik vind het heerlijk. Ik hou echt niet van opruimen maar ik hou nog minder van een onrustig rommelig huis. Ik word er zelf enorm onrustig van. En met vijf gezinsleden hier wordt er nogal een berg troep gemaakt.

opgeruimd, Marie kond, opruimgoeroe, minimalistisch, minimaliseren, rust in je leven, konmarie methode, zelfhulp boeken, spullen weggooienOmringen met spullen waar je blij van wordt

Volgens Marie Kondo moet je je vooral omringen met spullen waar je echt blij van wordt. Dus al die spullen die daar gewoon liggen te liggen gewoon daarom, die liggen daar in de weg. Ik kan serieus niet wachten tot ik alleen maar spullen in mijn huis ga hebben waar ik echt blij van word en alle overbodige troep naar de stort kan brengen. I know, ik leef hier niet alleen maar toch. We hebben echt enorm veel troep hier.

Ik kon het niet laten om gisteren direct mijn hele kleding kast leeg te gooien. Bij het begin dus, je moet beginnen bij je kleding omdat dat de minst emotionele waarden heeft en als je het dan toch blijkt te missen, vrij makkelijk vervangbaar. Het hielp me zo enorm te beseffen dat ik zo ontzettend veel kledingstukken bewaar omdat ik 1. ze met veel liefde heel veel heb gedragen maar ze nu niet meer bij mij passen 2. ze gewoon hartstikke duur waren maar ik ze eigenlijk nooit droeg omdat het me bij nader inzien eigenlijk niet staat of ik me er niet prettig in voel. Maarja, wel hartstikke duur dus hartstikke zonde. Toch?  3. Een dozijn kleding bewaar voor als ik ooit nog eens weer zo mooi slank zou zijn als toen ik twintig was… Hahaha, ja echt.

Weggooien is lastig?

Allemaal weg. Ik had zo verwacht dat het zo enorm lastig zou zijn, ik hecht nog al aan emotionele waarde van spullen. Maar nee, ineens was het zelfs heel makkelijk omdat ik tegen mezelf kon zeggen dat ze me wel het goede gevoel gaven toen ik het kocht en mij leerden dat dat dus niet bij me past. Het zweverige stukje 😉 Ik was nog niet zo zeer in staat ze ook te bedanken maar het komt op het zelfde neer toch…

Nou goed, in ieder geval was ik voor het eerst echt bijzonder kritisch naar mijn kleding kast. Ik bedacht me wie ik wilde zijn en waar ik me prettig in voelde en de rest, best gave kleding nog, gaat naar het leger des Heils. Dat voelt zo ontzettend goed. Ik heb nog geen seconde spijt van die drie enorm volle vuilniszakken die in de schuur staan.

opgeruimd, Marie kond, opruimgoeroe, minimalistisch, minimaliseren, rust in je leven, konmarie methode, zelfhulp boeken, spullen weggooienGeen seconde spijt van wat weg is

Net zo zeer heb ik geen seconde spijt van het leeg halen van mijn boekenkast. Heiligschennis appte een vriendin. Ja inderdaad, zo dacht ik er ook over. Boeken dank je niet zomaar af, dat zijn sieraden in je huis. Ja vast, ik lees graag en nogal veel en heb bovendien het allerliefste een echt papieren boek in mijn handen en ik kom ook nogal graag in een boekenwinkel. Mijn kast puilden uit. Echt, ik geef regelmatig boeken weg maar zette de meeste ook altijd weer netjes terug.

Tot ik me besefte, ik ga ze nooit meer lezen. Ik heb ze namelijk al gelezen. En word ik er nou echt zo blij van elke avond naar dat rijtje kaften te kijken? Nee niet. Ik word wel heel erg blij van zo’n ontzettende lege boekenkast met alleen de exemplaren die ik echt echt echt niet kon weg doen. Boeken horen gelezen te worden en niet stof te vangen in een boekenkast en dat is precies wat ze gaan doen. Op reis, naar een nieuwe eigenaar.

Dit is pas het begin

Ik besef me ontzettend goed dat dit pas het begin is. Ik heb bovendien het boek nog niet helemaal uit maar ben zo geboeid door wat ze schrijft en de hele theorie erachter. Wel ontzettend bang voor wat nog gaat komen. Er ligt hier nogal een enorme papierwinkel. Ondanks dat we er echt wel eens doorheen gaan. En echt, dat ligt door het hele huis te slingeren. Ik kan niet wachten tot dat netjes in de shredder verdwijnt. Een enorme rot klus waar ik nog niet direct naar uitkijk om me in te storten.

Maar dan komen alle spullen met emotionele waarden. Onze zolder puilt uit aan de babyspullen, bakken vol babykleertjes bijvoorbeeld. Er staat nog een compleet afgebroken kinderkamer en box en traphekjes. Ik ben er nog niet aan toe die periode af te sluiten en alles weg te doen. Oh god nee. Maar aan de anderekant, al die emotionele spullen nemen ook zo veel ruimte in mijn hoofd in.

opgeruimd, Marie kond, opruimgoeroe, minimalistisch, minimaliseren, rust in je leven, konmarie methode, zelfhulp boeken, spullen weggooienElke ruimte moet goed voelen

Het lijkt me heerlijk om thuis te komen, om elke kamer hier binnen te stappen en me niet te storen aan troep waar we ooit nog wat mee moeten. Het lijkt me fantastisch om elke ruimte zo te hebben dat hij goed voelt. Dat ik (wij) me er goed voel en gewoon kan ontspannen. Ik denk echt dat het zo is dat rommel om je heen ook zorgt voor chaos in je hoofd. En daar wil ik heel erg graag van af. Stiekem zou ik enorm graag minimalistisch willen leven, ik ben benieuwd of ik dat kan.

Ik ben pas net begonnen met dit avontuur en er is nog een enorm lange weg te gaan en ik hoop echt heel hard dat ik dit ga volhouden en ga komen waar ik wil zijn. Nee, eigenlijk moet ik zeggen, daar ga ik komen, dit ga ik doen. En het zal niet het laatste zijn wat ik erover kwijt moet 🙂

Ben je al benieuwd? –> Opgeruimd van Marie Kondo <–

Ik ben echt super benieuwd hoe jij dit ervaart. Heb jij last van troep in huis? Of heb je Marie Kondo al gelezen? En… werkt het voor jou? 

Misschien vind je dit ook interessant:

Wil je Mamamaai blijven volgen? Dat kan via de facebookpagina of via instagram. Ik ben ook actief op pinterest, leuk!

In dit artikel staat een affiliate link. Als je via die link wat besteld, krijg ik daarover een kleine vergoeding. Daarvoor betaal jij niks extra’s 🙂opgeruimd, Marie kond, opruimgoeroe, minimalistisch, minimaliseren, rust in je leven, konmarie methode, zelfhulp boeken, spullen weggooien

 

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply