Moeilijke vragen

Fenne zit op de nek van papa na de intocht van Sint. We lopen over een openbare begraafplaats terug naar de auto. Fenne vraagt ons wat dat is. Ik leg haar uit dat mensen die dood gaan onder de grond gelegd worden. Het onderwerp lijkt daarmee gesloten, wij hebben het inmiddels al weer over wat anders. Maar dan worden hun kleren toch vies, zegt ze na een tijdje. Zat je er nog over na te denken, vraag ik. Ja knikt haar kopje. Ik leg haar uit dat mensen die dood gaan in een kist op zachte kussen liggen als ze de grond in gaan. Ze wil er meer over weten. Alle mensen gaan ooit dood. Meestal als ze oud of heel erg ziek zijn, leg ik haar uit. Ik kijk naar boven. Haar mondje buigt zich langzaam in een boogje naar beneden. Haar oogjes staan steeds somberder en ze begint zachtjes te snikken. Ik trek haar van papa zijn schouders af en knuffel haar heel stevig. Ik wil niet dat jullie dood gaan zegt ze verdrietig. Maar wij gaan ook nog niet dood gekkie. Nog laaaang niet. Wij zijn toch nog niet oud? Opgelucht haalt ze weer adem.8 juli 2012
Hoe zie je dat eigenlijk als iemand oud is? Ze denkt hard na. Als iemand grijs is. En gerimpeld. En slecht loopt. Met een stok als oma Moesje. Maar oma Moesje is wel altijd blij. Ja, oma Moesje is altijd heel blij als jij er bent. Maar als ik er niet ben is ze heel verdrietig, toch mama?

Tjonge, wat een gesprekken…

’s Avonds stop ik haar onder. Haar gezichtje wordt weer serieus. Maar ik vind het niet leuk als alle mensen dood zijn, begint ze weer. Nee, maar niet alle mensen zijn dood toch? Nee, maar in ‘de nep’ wel. Ze veranderd van onderwerp. Ze zingt en danst nog even, knuffelt haar poppen, doet nog even gek en draait zich om. Welterusten mam.

Er gaat meer om in dat koppie dan we dachten.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

7 reacties op “Moeilijke vragen”

 1. Maris avatar

  Ja ze denken over van alles na. Maar wel goed hoor dat ze dit soort dingen ‘leren’ en erover nadenken.

 2. Doortje Dartjel avatar
  Doortje Dartjel

  Ze zijn vaak met meer dingen bezig dan jezelf denkt. De vragen komen op de soms aparte momenten. Ik ben altijd wel blij dat ze juist die vragen of opmerkingen stellen en soms is het nodig om daar later nog eens op terug te komen en andere momenten zijn ze gauw tevreden met jou antwoord.
  Kinderen hebben zo’n heldere kijk op de wereld om ons heen.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja ik vind het zelf ook goed hoor. Heb liever dat ze er mee komt en naar vraagt dan dat ze er haar eigen verhaal van maakt.

 3. merula avatar

  oef dat zijn lastige dingen he. Gelukkig hebben kindjes de geweldige gave om ook gewoon van zware onderwerpen over te switchen naar poep & plas humor enzo 🙂

 4. Mama van Jenthe (Kelly) avatar
  Mama van Jenthe (Kelly)

  Prachtige foto!! Wat een lieverdje is ze toch ook.

 5. Gwen avatar

  Jeetje wat meoilijk idd. Zo ver zijn we hier ‘gelukkig’ nog niet – ze is pas 13 maanden. Maar je hebt het heel mooi verteld vind ik!

 6. Petra avatar
  Petra

  Moeilijke vragen inderdaad. Zo moesten wij steeds weer opnieuw uitleggen waarom oma L. niet meer bij opa is. Oma L. woont in de hemel, zeggen we nu steeds. Al bleek de hemel laatst voor hem net zo’n woonplaats geworden als Amersfoort, Harderwijk of Zwolle. Er gaat al zoveel om in die kleine koppies, je wilt ze niet voorliegen, maar ook eigenlijk nog niet te veel zorgen geven. Lastig hoor. Denk dat je het goed oplost zo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *