Geen categorie

Mutsjes voor Malawi

breiactie MalawiVia facebook werd er een bericht verspreid. Van de ‘doctors for Malawi’. Buiten dat ik het bericht in mijn oog hoeken al voorbij had zien komen, attendeerde een vriendin mij er nog eens extra op. Of het niet wat voor was. Even doorlezen dus.

Nederland:
Een actie voor de baby’tjes. De babytjes in Malawi. Malawi, waar Merijn mij ten huwelijk vroeg. Ons Malawi. Voor de baby’tjes daar, die hier in Nederland direct met hun te kleine lijfje zouden mogen opwarmen in de couveuse. Om daar rustig zonder al te veel energie te verliezen te mogen doorgroeien, in een heerlijk verwarmd schemerig kamertje. Wouw, wat is het toch een voorrecht om in Nederland geboren te worden nietwaar.

Malawi:
Helaas. Malawi is anders. Arm. De kindersterfte is heel hoog en veel baby’tjes worden te vroeg geboren. ‘Per 1000 geboren kindjes zullen er 80 sterven voor het eerste jaar.’ Schokkend. Veel aan onderkoeling. Bij dit soort gedachtes aan kinderen en hun mama’s word ik heel verdrietig. Als ik er teveel over nadenk zelfs een beetje somber. Welk kindje verdient dit nou? Welke mama kan dit in *&%$# naam doorstaan? In Nederland krijgt een baby’tje na de geboorte en zolang nodig een mutsje op het hoofd. Deze mutsjes zijn in Malawi dus niet voorhanden.

Doctors for Malawi:
Toen ik nog werkzaam was als intensive care kinderverpleegkundige, werkte ik een tijd samen met Wieger Voskuijl. Deze arts zit inmiddels sinds een jaar met zijn gezin in Malawi om te helpen in de gezondheidszorg. www.doctorsforMalawi.org

mutsjes for malawiEn daar zijn mutsjes nodig. Heel veel. Ella Eefting besloot een actie op te zetten. De actie in de afbeelding beschreven (klik op de bovenste foto voor een vergroting). Gebreide mutsjes. Hoe simpel kan het zijn. Kijk nou. Zo iets kleins met zo’n groot effect.

Breipatroon:
♥ Zet 56 steken op, op pen 3,5 of 60 steken op pen 3.
♥ Brei 4 pennen recht, 1 averecht.
♥ Brei verder in tricotsteek tot het lapje ongeveer 10cm hoog is.
♥ Daarna in de rechte naald op 6 steken, 1 steek minderen. Bij de volgende rechte naald 1 op de 5 steken minderen. Doorgaan tot je nog ongeveer 6 steken over hebt.
♥ Lange draad afknippen en de resterende steken met een maasnaald op de draad rijgen en deze stevig aantrekken zodat de bovenkant sluit.
♥ Daarna de naad dichtnaaien.

Wanneer je liever geen minderingen maakt kun je het lapje ook door breien tot een hoogte van 12cm. Dan alle steken afkanten, draad afknippen en dan de boven en zij naad sluiten.

Haken of naaien mag ook. Houdt dan het formaat aan van een babybornpop hoofdje of de grootte van je vuist. Het mutsje moet wel elastisch en rekbaar blijven.

Let op: De mutsjes mogen in verband met veiligheid niet worden versierd met opgenaaide bloemetjes of aangezette koordjes en dergelijke.

Smeekbede:
Heeft mijn smeekbede al effect? Hoe tof zou het zijn als we met een grote (blog)groep zouden kunnen helpen? Zoveel creatieve meiden hier. Spread the word! Ik zou jullie zo dankbaar zijn. En alle kindjes en hun mama’s in Malawi. Laten we Ella overstelpen met mutsjes. Of je mag ze ook naar mij sturen, dan overstelp ik op mijn beurd Ella. Als je dat liever wil mag je me mailen voor mijn adres.

Voor meer informatie staat het telefoonnummer en email van Ella in de bovenste foto. Als je het niet goed kan lezen mag je contact met mij opnemen via mijn contactformulier. Echt, lieve allemaal, brei zo’n mutsje. Please…. Doe je mee?

Edit: Ik word regelmatig gemaild met de vraag waar de mutsjes heen kunnen. Via de Facebook pagina is een tijd geleden aangegeven dat ze voorlopig voldoende mutsjes hebben. Wellicht is het een idee om die pagina in het oog te houden voor meer informatie. Dank jullie wel allemaal voor de grote grote respons op mijn smeekbede van toen. You rock!

Volg je me al? Bloglovin * Facebook

You Might Also Like...

31 Comments

 • Reply
  Sharmayne
  23 januari, 2014 at 09:46

  Heel mooi initiatief! Zelf haak ik voor Earlybirds vogeltjes dus ik ben al even voorzien van een doel.

  • Reply
   marianne Heijnis
   30 januari, 2014 at 14:16

   Heeft Malawi ook een rouwkleur?
   Dan zou jet verstandig zijn niet die kleur te gebruiklen.
   vriendelijke groet van Marianne

 • Reply
  Doortje Dartel
  23 januari, 2014 at 10:00

  Super mooi doel en weinig moeite.
  Ik ga aan de slag!

 • Reply
  Syl
  23 januari, 2014 at 10:23

  Mutsjes breien heb ik nog nooit gedaan, haken van mutsjes trouiwens ook niet maar ik ga een poging wagen en mocht het wat worden dan zie je het vanzelf verschijnen.

 • Reply
  Maddy
  23 januari, 2014 at 10:35

  Prachtig Maai, ik snap dat Malawi voor jou veel betekend in meerdere opzichten en het je persoonlijk iets doet! Nooit aan twijfelen over iets wat je vanuit je hart doet, dat dat niet goed zou kunnen zijn en hoe meer mensen zich inzetten voor dit soort doelen, des te beter!! Dit zeg ik omdat ik net je reactie ergens anders las, hoop dat je begrijpt wat ik bedoel :-)!!
  Misschien is een gehaakte versie ook wel een optie voor de mensen die niet kunnen breien?
  Grtzz..Maddy

  • Reply
   MamaMaai
   23 januari, 2014 at 10:47

   Dank je wel Maddy, ik begrijp zeker waar je het over hebt. Liefs

   • Reply
    MamaMaai
    23 januari, 2014 at 18:38

    Haken mag trouwens ook, ik heb alleen geen patroon…

 • Reply
  Rosanneke
  23 januari, 2014 at 12:50

  Wat een prachtig initiatief! Maar ik kan niet breien, help!

 • Reply
  Maris
  24 januari, 2014 at 13:21

  Zag het vorig jaar ook al eens voorbij komen, toen ik googlede hoe ik een muts moest breien. Heb toen dit patroon gebruik, om te kijken hoe het zou worden. Maar die zag er toch niet zoals daar op de foto 😉 🙂 En JA, ik had exact gedaan wat ze vroegen, volgens mij 😛

 • Reply
  Syl
  27 januari, 2014 at 10:17

  Check mijn blog, yeah!

 • Reply
  Lineke
  29 januari, 2014 at 23:23

  Ik doe mee, een geweldig initiatief en ik heb nog heel wat bolletjes liggen.
  Morgen meteen aan de slag.
  Groetjes,
  Lineke

 • Reply
  Corina
  19 maart, 2014 at 03:32

  Ik doe ook mee!!

  Corina

 • Reply
  ria
  21 maart, 2014 at 18:09

  Waar kan ik de gebreide mutsjes heen sturen?
  Groet, Ria.

  • Reply
   MamaMaai
   23 maart, 2014 at 13:15

   Hoi Ria, ik zal je een mailtje sturen. Het adres staat in het bijgevoegde plaatje. Liefs en super lief dat je mee doet!

 • Reply
  Zpagetti kleedje | Mama Maai
  3 april, 2014 at 07:03

  […] niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst wat creatiefs deed (als ik even terug blader, het waren de mutsjes voor Malawi). Dat is toch wel heel erg eigenlijk. Ik ontneem me mijn eigen ontspanning nog. Nah oke, niet […]

 • Reply
  Veronique
  8 april, 2014 at 16:18

  haaii waar kunnen de gebreide Mutsjes heen worden gestuurd? Groetjes Veronique

  • Reply
   Veronique
   8 april, 2014 at 16:20

   Sorry ik zie het al..

  • Reply
   MamaMaai
   8 april, 2014 at 16:30

   Goed zo!

 • Reply
  marie-louise
  12 juni, 2014 at 08:22

  Kan ik dat ook ergens in belgie afleveren, vind het een mooi initiatief.

  • Reply
   MamaMaai
   12 juni, 2014 at 08:46

   Hoi Marie Louise, er is maar een verzamelpunt en dat is de vrouw die de spullen ook aan de docters overhandigd. Haar adres staat in de afbeelding. Tis zeker een mooi initiatief dus tof als je mee doet! Liefs

 • Reply
  marie-louise
  12 juni, 2014 at 11:13

  Zou graag mee helpen, maar vraag mij af wat het kost als ik dat moet verzenden, weet iemand dat?grtjs.

 • Reply
  Miriam067
  22 juni, 2014 at 07:22

  Ik breng vandaag tien mutsjes naar Katwijk en daar gaan ze begin juli afreizen richting Malawi. Tot wanneer loopt de inzamelingsactie in Assen?

  • Reply
   MamaMaai
   23 juni, 2014 at 11:53

   Volgens mij gaat deze gewoon door maar ik zal een mail sturen naar de ontvanger van de mutsjes, misschien heeft ze er een ander antwoord op.

 • Reply
  Sophia
  6 juli, 2014 at 19:43

  Wil ook wel een paar mutsjes breien voor het goede doel,waar kan ik ze in zeeland naar toe brengen.

 • Reply
  karin
  7 september, 2014 at 20:17

  hebben jullie nog mensen nodig voor het breien ?

  • Reply
   MamaMaai
   8 september, 2014 at 17:15

   Ja de mutsjes kunnen gewoon nog naar de contact persoon gestuurd worden, te vinden in de afbeelding die bij het blog bericht hoort. Leuk dat je mee wil doen, liefs

 • Reply
  Danielle
  2 januari, 2015 at 22:23

  Hallo,

  het is inmiddels 2015 en is dit nog steeds een doorlopende actie?
  En het adres is ook nog steeds in Assen?

  En heb ik het goed begrepen dat het alleen om de kleine mutsjes gaat toch?

  groetjes,
  Danielle

  • Reply
   MamaMaai
   3 januari, 2015 at 11:34

   Hoi Danielle, ikweet het niet eerlijk gezegd, ik zal er eens een mailtje achteraan sturen. Bedankt voor je reactie. Liefs

  Leave a Reply