De kinderen Mama Maai

Nachtbrakers

6 december 20133Soms, als ik mijn sociale omgeving zo hoor, lijkt het net of ik de enige mama ben met nachtbrakend kind. Ik voel me dan ook werkelijk hopeloos alleen in de diepe, donkere nacht. Eerst niet hoor. Meer dan een jaar geleden. Toen was het nog romantisch. Zo’n warm zacht buideltje tegen mijn borst wat mama verkoos als ultieme slaapplek. Ego strelend. Geef hem eens ongelijk. Maar inmiddels, met een mannetje van anderhalf, wat nog zeker twee keer per nacht komt op een goede nacht, beginnen mij de uren gemiste slaap te wreken. Het knuffelen ’s nachts, verplaats ik liever naar overdag.

Het zijn fases mensen, I know. En alle fases gaan over. Mannen van 18, hoogst waarschijnlijk veel eerder, wensen al lang niet meer hun mama aan hun bed. Jaaa, ook ik houd me dat wel eens voor. Maar het helpt nu niet. Straks verlang ik naar deze tijd terug. Ja, vast ook wel. Maar nu verlang ik naar een nachtje slaap. Van het raken van mijn kussen ’s avonds tot het opstaan van de zon.

Echt, mijn vriendinnen hebben allemaal van die heerlijk ’s nachts gewoon slapende engeltjes. Van dat soort fantastische kindjes wat van jongs af aan de ouders gewoon een goede nachtrust gunt. Ik heb er ook zo eentje. Zo’n slapend engeltje. Maar ik heb ook een nachtelijk bengeltje.

Vreemd eigenlijk. Want als ik internet zo eens rond struin, blijk ik toch echt de enige niet te zijn. Hele hordes mama’s weten hoe de diepe nacht voelt en klinkt. Waar zijn deze dan?

En nou vraag ik me af, tussen al mijn lezers moeten toch ook wel mama’s zitten die samen met mij de nachten trotseren. Ben ik echt niet meer opzoek naar adviezen, ik heb denk ik alle adviezen al wel eens gehoord. Maar lieve nachtbraker, als je dit leest laat dan een comment achter. Voor één keertje. Misschien helpt het. Gewoon zodat we zien dat we niet de enige zijn. Alvast een hele dikke knuffel. Het is een fase!

You Might Also Like...

21 Comments

 • Reply
  Dinaz
  9 december, 2013 at 15:39

  Sorry Maai…maar die van mij slaapt al jaaaaaren goed door ’s nachts…maar ja, ze is al elf he.
  Maar geen zorgen, mijn kleine neefje van anderhalf slaapt net als jouw blonde god geen 1 nacht door…nog elke nacht ligt hij prins heerlijk tussen papa en mama in bed 🙂
  Dus…je bent niet alleen…sterkte meis! Xxx

 • Reply
  Daphne Zimmerman
  9 december, 2013 at 16:11

  Nathan slaapt ook geeneen nacht door… En het is ook elke keer een raadsel hoe ik hem weer rustig moet krijgen. Duurt soms wel n half uur. Hij wil ook niet bij ons in bed slapen… Was dat maar de oplossing! Ik hou het ook maar steeds voor me dat het een fase is… Maar ik hoop toch echt na twee jaar dat die fase nu toch wel een beetje aan z’n eind komt… Maar ja, we wachten af! Leef met je mee, ik weet wat je doormaakt…

 • Reply
  Mama Ka
  9 december, 2013 at 16:13

  Je bent zeker niet de enige mama hoor. Ons kleintje is nu 19 maanden en sinds een maand slaapt ze door. Lees: ze vraagt geen nachtvoedingen meer. Maar nu zit ze in een heel aanhankelijke (en hoe raar het ook mag klinken: ook een zeer zelfstandige) periode en ’s nachts wordt ze vaker huilend wakker. We denken dat ze veel indrukken moet verwerken. Ze wil ons dan ook dicht bij haar. Het gebeurt dat we van 3.00 naar uki en hopla zitten te kijken met ons drietjes. Dicht bij elkaar in bed naar tv kijken. En ja, soms leggen we haar ook gewoon tussen ons na een nachtelijke huilbui. Zijn wij moe? Met momenten doodmoe. Maar met adviezen moeten ze bij ons ook niet meer afkomen hoor …

  • Reply
   MamaMaai
   9 december, 2013 at 20:15

   Even oud onze kleintjes 🙂 Jij ook sterkte!

 • Reply
  Anouk
  9 december, 2013 at 18:53

  Jelle schudt hem met veel plezier de hand

 • Reply
  Tuttebollekakkie
  9 december, 2013 at 19:31

  Je bent zeker niet de enige! Bij ons was het ook bal.
  We hebben de vlag uitgehangen toen dochterlief na 16 maanden
  1 nachtje goed doorsliep (helaas was dat maar éen nachtje).
  Toen de tweede kwam begonnen we weer van voor af aan….
  Ik weet wat slaapgebrek met je kan doen, soms zal ik zo suf in de auto dat
  ik niet eens meer wist hoe ik ergens was gekomen en welke route ik
  had genomen.Maar er komt een einde aan, echt!!!
  Vind het nog verbazingwekkend hoe helder je je stukjes kunt verwoorden met
  al dat slaapgebrek.Kun je nagaan als je weer goed slaapt!!!! (ik zie een nieuwe loopbaan voor me;)
  Ik geniet al een tijdje mee van je stukjes, zoooooooooooooo herkenbaar!
  Hou vol en lieve groetjes uit leidschendam
  Inge

  • Reply
   MamaMaai
   9 december, 2013 at 20:16

   Aah wat super lief!

 • Reply
  Judith
  9 december, 2013 at 21:10

  Hier ook nachtbrakers, de oudste van ons viertal sliep keurig na 2 maanden door, maar de drie die volgden deden/doen er steeds langer over. Tweede was anderhalf, derde 3 jaar en de jongste van bijna 4 slaapt sinds kort 2 of 3 keer per week door. Echte tips heb ik niet, maar jongste laat ik bij ons in bed kruipen als ze wakker wordt en ik probeer dan zo snel mogelijk weer verder te slapen, maar dat lukt alleen als zij geen zin in een nachtelijk feetsje heeft.

 • Reply
  Jasmijn
  9 december, 2013 at 21:16

  Ja, hier ook één! Nog geen anderhalf, maar ‘slechts’ 10 maanden oud. Heeft vorige week haar eerste nacht doorgeslapen. Maar nachten van 6 keer wakker worden zijn mij niet vreemd.
  Vermoeidheid maakt mij kattig en niet gelukkig. Sterkte ermee!

  • Reply
   MamaMaai
   9 december, 2013 at 21:22

   Herkenbaar Jasmijn. Melle was ruim een jaar toen ik het echt niet meer trok. Hij kwam op een goede nacht zeker 11x. Ik heb toen het boek ‘slapen zonder huilen’ gelezen en daaruit de dingen gebruikt die ik dacht dat goed waren. Sinds ik daarmee begon kwam hij daarna een stuk minder. Iets voor jou? Nu dus op een goede nacht 2x. Slechte nachten noem ik niet 😉 Vermoeidheid is killing. Geloof me dat ik weet hoe je je voelt. Sterkte ook voor jou!

 • Reply
  Jasmijn
  9 december, 2013 at 21:44

  Poeh, 11 keer in een goede nacht?!
  Dank voor de boekentip. Ik heb wat reviews bekeken en het werd kindvriendelijk genoemd. Daar houd ik van. 🙂 Op dit moment gaat het de goede kant op, maar misschien ga ik het boek nog wel lezen.

 • Reply
  Bianca
  9 december, 2013 at 22:33

  Vervelend dat je je nachtrust niet krijgt, hopelijk vind je mensen met advies want het zal je op gegeven moment wel opbreken.

 • Reply
  suzanne
  10 december, 2013 at 06:45

  Ook hier een mannetje van 1.5 die regelmatig ’s nachts wakker wordt! Je bent dus echt niet de enige!

 • Reply
  mimsemams
  10 december, 2013 at 09:18

  Hier ook gefragmenteerde nachten. Peuter slaapt iedere week wel één nachtje door. Ik weet alleen nooit welke nacht dat gaat zijn.
  Baby heeft een week of wat doorgeslapen en heeft nu de nachtvoeding weer ontdekt. Gisteren zelfs 0.30, 3.00 en 5.50.
  Oudste was vier toen hij eindelijk echt ging doorslapen, dus ik vrees dat ik nog even moet…

 • Reply
  Gwen
  10 december, 2013 at 09:47

  Hier nog zo’n mama. Met een dochter van 14 maanden. Die 5 van de 7 nachten nog 1 of 2x wakker wordt. Waarvan 1x de borst helpt en de andere x een raadsel is. Het nieuwste is om klaarwakker te spelen in bed, een halfuurtje. Daarna wordt de speen en knuffel eruit gegooid en is het tijd om haar te halen. Vind zij. Om 2 uur ’s nachts. Een kwartiertje in ons bed ‘spelen’ helpt gelukkig, meestal slaapt ze daarna weer goed in. Maar, wakker worden door de wekker lijkt me echt weer eens heerlijk!

 • Reply
  Rosanneke
  10 december, 2013 at 13:58

  Gelukkig kan ik niet echt meepraten, onze dame slaapt al sinds de kraamweek van 23 tot 7. Maar er zitten nachten bij dat ze wel aan het spoken is en dan ben ik meteen geradbraakt. Ik kan me niet voorstellen hoe het met jou moet zijn na standaard zulke nachten..Respect!

 • Reply
  Maris
  10 december, 2013 at 17:45

  O meid, gaat nog steeds niet beter? Ik hoop dat je veel andere moeders vindt met hetzelfde gedoe en dat jullie tips kunnen uitwisselen. Sterkte!

 • Reply
  Doortje Dartel
  10 december, 2013 at 23:00

  Dit is oa 1 van de reden dat kleine man bij ons in bed ligt en nu slaapt hij wel. Eerder zo’n kind gehad en dat duurde tot hij 3 was. Maar het in slaap komen is het andere probleem. Gek wordt je van de adviezen en daar trek ik mij niks meer van aan. Wij doen zoals het bij ons goed voelt en past.
  Succes met je nachten hoop voor je dat het wel een keer goed gaat komen.

 • Reply
  Nicky
  11 december, 2013 at 09:58

  Helaas hier geen lotgenoot. Hopelijk zal het niet al te lang meer duren.

 • Reply
  Jerneys
  13 december, 2013 at 20:57

  Mijn dochter die 3 januari 3 word heeft vanaf haar geboorte tot ongeveer 5 maanden goed geslapen.. en sinds die tijd is het elke nacht raak.. zo’n 3x per nacht is netjes! ontroostbaar huilen tot hysterisch gillen. Je bent niet de enige mama met een nachtbrakend kind *jeej*.

  • Reply
   MamaMaai
   13 december, 2013 at 21:21

   Ooooh dat klinkt ook zwaar vermoeiend. Oh help, drie? Sterkte voor jou ook.

  Leave a Reply