Mama Maai

Nog een baby?

Nog een babyIk heb er misschien een lichte obsessie mee, of misschien is het gewoon een vrouwen dingetje. Al ken ik zat vrouwen die heel hard roepen na twee kinderen dat er echt echt ECHT nooit meer een derde geworpen gaat worden, of een tweede, of vierde, maar net hoeveel ze er hebben he. Die zijn er dan helemaal klaar mee, vonden het best heerlijk dat piepjonge grut maar zo fijn weer een beetje lijf en leven terug te zien. Ik ken toch ook wel een aantal vrouwen die dat nooit zo keihard zullen uitspreken. Die blijven een beetje vaag. Die draaien om die keiharde definitieve woorden heen. Ook al zijn ze vast en zeker al lang compleet. Wie weet waar het bloed over een paar jaartjes stroomt. We zijn nog jong.

Lees ook: Vier kinderen, is dat het nieuwe drie?

Het is hier nog geen vakantie. s Middags op het schoolplein strijken de dikke buiken puffend naast elkaar op een van de weinige bankjes die er staan neer. De een nog ronder en mooier dan de ander. Af en toe veranderd zo’n dikke buik ineens in een piepjonge baby. Dan staat er zo’n net bevallen trotse nog ietwat bleekscheterige moeder met hoopje liefde in haar armen.

Toen ik rond liep met een dikke buik, anderhalf jaar geleden, was ik een van de weinige. Met mij was voor mijn gevoel alleen de moeder van Fenne haar vriendinnetje en een medemoeder uit een andere klas. We zochten elkaar op en we hadden bekijks. Net bevallen leek ook iedereen te weten wie ik was en kwamen wild vreemden me feliciteren en hun handen de wagen in hengelen. Dat is anders nu. Een virus. Ze zijn overal. En het valt niet alleen mij met mijn obsessie op.

Een pesterig dingetje van de natuur dat precies nu al die dikke buiken en hoopjes liefde dagelijks mijn blikveld kruisen

Ik heb er drie nu. De jongste moet het een deze maanden mij (ons) wat makkelijker gaan maken. Lees iets beter gaan slapen. Ik merk steeds vaker dat hij groot aan het worden is. Steeds vaker voel en verlang ik weer wat leven naast de kinderen. Dat ik meer ben dan mama, wat ik hard nodig heb. En tegelijkertijd glipt een periode onder mij vandaan. Een pesterig dingetje van de natuur dat precies nu al die dikke buiken en hoopjes liefde dagelijks mijn blikveld kruisen.

Lees ook: Is het drukker met drie in plaats van twee kinderen?

Hoezo? Wil ik dan nog een vierde? Ik weet niet of ik het nog zou willen. Ja hoor ik zou graag een groot gezin willen. Nee, ik ben dat getrek en gehannes aan mijn lijf wel aardig zat. Maar al die buiken en baby’s…

Morgen ga ik op kraambezoek, mijn eierstokken pesten…

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  Sanderijn
  10 juli, 2016 at 11:44

  Leuk, heel herkenbaar dit verhaal. Ik ben echt klaar ;-). En ik heb een man die bereid is een knoopje te laten leggen. Maar dat mag van mij dus (nog) niet. Tot ik iets van 42 ben ofzo. Wie weet gaat er straks wel iets enorm kriebelen… de gedachte dat het dan niet meer kan vind ik onverdraaglijk. Maar ik ben dus wel klaar. Hé, ik ben wel vrouw hè haha.
  Ik heb elke week nichtje over de vloer, die qua leeftijd klopt met ons leeftijdsverschil tussen de kinderen, hadden we een vierde gekregen. Nu ze net 1 jaar is is het alweer een stuk gemakkelijker. Maar sjeee, wat een handenbindertje is zo’n baby dan ineens weer als je weer wat ‘vrijheid’ gewend bent. Dat hielp bij mij wel te beseffen dat ik inderdaad heel blij ben met het gezin zoals ik dat nu heb.

  • Reply
   MamaMaai
   11 juli, 2016 at 11:07

   Nou echt, dat is ook wel iets wat me tegen houd. Kan ik dat nog eens vraag ik me wel eens af…

 • Reply
  Tineke
  10 juli, 2016 at 13:43

  Leuk om te lezen! Ik heb 3 maanden geleden mijn eerste gekregen en hoop hierna nog twee kinderen te mogen krijgen.
  liefs

 • Reply
  Jess
  10 juli, 2016 at 15:18

  Hihi. Eierstokken pesten. Hilarisch. Ik vraag mij ook al lang af , wanneer en of je weet wat je er volledig klaar mee bent.

 • Reply
  Janske
  11 juli, 2016 at 08:20

  Heel herkenbaar…het lijkt nu inderdaad een hele hype om zwanger te zijn…(al doe ik zelf ook mee)…maar inderdaad…wanneer weet je echt dat je er klaar mee bent…ik denk dat die twijfel en kriebels vaak langer blijven hangen en worden geprikkeld door al die zwangere buiken dan je zelf wilt 😉

  • Reply
   MamaMaai
   11 juli, 2016 at 11:06

   Ja misschien. Lokaal ken ik genoeg mensen die een babytje vast houden en dan zeggen, heel erg leuk maar mijn eierstokken klapperen niet meer 😉 Zo werkt het helaas voor mij dus niet…

 • Reply
  geertruurzaam
  11 juli, 2016 at 08:48

  Mijn vierde is net twee weken, maar ik ben echt wel klaar met kinderen krijgen 🙂
  Al ben ik nog maar 32 en zou ik nog jaaaaaaren zwanger kunnen worden, vier is genoeg. En ja, ik denk dat het altijd wel zal blijven kriebelen bij dikke buiken en kleine baby’tjes, maar dat is nog wat anders dan het ook daadwerkelijk willen. Denk ik, hoop ik, want een vijfde gaat er hier echt niet komen. Hopelijk heb ik daar vrede mee, als mijn eigen hoopje liefde is gegroeid tot een grote hoop!

  • Reply
   MamaMaai
   11 juli, 2016 at 11:06

   Nou dat heb ik ook hoor, een vijfde komt er hier sowieso niet. Maar tja, die vierde…. Gefeliciteerd ook trouwens 🙂

 • Reply
  Meryll
  11 juli, 2016 at 10:18

  Ik ben nu zwanger van de derde en vraag me nu al af of we straks ‘compleet’ zijn of niet. Was het maar zo makkelijk om die keus te maken, want ik ben bang dat ik die kriebels nooit kwijtraak. Ik wil er ook niet over nadenken, ik wil het gewoon voelen of weten ofzo. Haha en mn baby is nog niet eens mn buik uit.

  • Reply
   MamaMaai
   11 juli, 2016 at 11:04

   Lastig he? Ik had dat gevoel tijdens de zwangerschap ook. Wilde eigenlijk ook van Merijn weten of dit de laatste was zodat ik me daar op kon instellen omdat die buik dan dus nooit meer zou terug komen… En nu is hij anderhalf en weet ik het nog niet 😉

 • Reply
  Jennifer
  11 juli, 2016 at 15:35

  Ik ben soms ook bang dat ik mijn eierstokken er eerst uit zou moeten laten halen voordat ze stoppen met rammelen. En geen idee ook met hoeveel ik er eindig, haha. Eentje is voldoende voor nu, maar oh heus hunkert mijn moederhart naar ooit weer het hele circus.

 • Reply
  Patty
  14 juli, 2016 at 17:57

  Ik heb ook 4 kinderen. Misschien wel besmettelijk omdat 2 van mijn vriendinnen er ook 4 hebben!
  Het is in mijn kring dus eigenlijk gewoon.

 • Reply
  Sheila
  21 juli, 2016 at 20:29

  Leuk geschreven. Ik heb er geen mening over. Dat klinkt vreemd natuurlijk. Ik ben nu moeder van een prachtig zoontje. Ik zou hem graag een broertje of zusje geven. Maar als me dat niet gegund is (gezien mijn leeftijd bijvoorbeeld) en daardoor hem niet, heb ik daar ook vrede mee. Ik sta er gewoon heel open in. Ik zal me niet completer voelen als ik meerdere kinderen zou hebben, of nu dus incompleet voelen. Ik ben al dankbaar voor wat ik heb en merk vanzelf wel of er een 2e bij komt. En als het niet lukt, hebben we daar gewoon vrede mee. Wel weet ik dat ik geen 3e zou willen. Het kan ook niet meer (weer die leeftijd), maar dat past niet in onze levensstijl. We houden van backpacken en reizen de hele wereld rond. Met 1 kind gaat dat top, maar dat zal dus ook anders gaan met 2. En met 3 wordt het helemaal onbetaalbaar. En we zullen dan nog minder flexibel zijn dan nu. Ik vind het wel weer mooi om te lezen dat anderen juist wel voor een groot gezin willen gaan. Lijkt me super gezellig. Fijn dat iedereen mag weten wat die doet. Stel je eens voor als je dus in China woonde met maar een 1 kind beleid.

  • Reply
   MamaMaai
   22 juli, 2016 at 15:08

   Ik vind het niet vreemd, iedereen denkt er op zijn eigen manier over. Ik vind het juist mooi hoe jullie erin staan. Zo is het uiteindelijk natuurlijk gewoon bedoeld, in plaats van plannen tegenwoordig. Maar goed, ik ga er toch maar niet op die manier instaan nu we er al drie hebben, wat betreft mijn leeftijd kan er nog een hoop, straks heb ik een elftal ;). Voor nu, we zien wel of er ooit nog een vierde komt, eerst eens keihard genieten van de drie die we al hebben. Liefs

 • Reply
  Denise
  11 juli, 2017 at 17:51

  Hier een mama van 4 dochtertjes en 1 vlinder zoontje.
  Ik kan niks anders zeggen dan dat het echt heel gezellig is.
  Druk en chaotisch ook, maar komt ‘ie….. Je krijgt er zoooooveel voor terug.
  Niet alleen poepluiers, zure melk of driftbuien hoor (oke oke, die krijg je er gratis en voor niks bij 😉 )
  Wij hadden toen ik zwanger van Linde (onze 3e dochtertje) gezegd dat het daar bij bleef maar na een jaartje ging het bij beide enorm kriebelen voor toch nog 1 kindje.
  Niet wetende dat kort na die uitspraak van ons beide de pil dacht: ”He, nou prima, dan stop ik jou beschermen tegen zwangerschappen en dan komt er toch gewoon nu al een kindje bij!
  We hadden het idee om er ongeveer voor te gaan zoals Linde naar de basisschool zou gaan, dat zou ongeveer nu zijn ergens want na de zomervakantie gaat ze dus naar de basisschool.
  Maar 2 maanden na dat mijn man en ik zeiden dat we over een jaar of 2 wel konden proberen voor een 4e kindje te gaan bleek ik, dwars door de pil zonder dat ik de pil vergeten was, ziek geweest ben of wat dan ook, hartstikke zwanger te zijn al!
  En 5 juli 2015 werd Luna geboren!
  En zo was kindje 4 (eigenlijk 5… Ik heb 4 om voor te zorgen en 5 om van te houden)
  Nu zijn we wel echt compleet hoor want ik heb nog steeds geen rammelende eierstokken gehad en ik ben gek op baby’s en vind zwangere buiken prachtig maar ik zou niet meer zwanger willen zijn.
  Zelden gebroken nachten meer, ik krijg iets meer vrijheid terug nu Luna net 2 is en in Oktober ook 2 dagdelen naar de peuterspeelzaal gaat *slik*
  Ik vond de baby tijd geweldig en echt de mooiste tijden uit mijn leven, maar het voelt nu echt goed en compleet.
  Op een of andere manier ging die knop na de geboorte van Luna om, zeker naar mate ze ouder werd.
  Als ik op kraamvisite ga kan ik enorm genieten van zo’n klein hummeltje en zwijmel ik helemaal weg maar stiekem ben ik ook blij dat ik niet meer de gebroken nachten heb, de krampjes en het verdriet van de baby en die je zelf ook ervaart etc…
  Maar ik kan ook niet meer zwanger worden want vorig jaar eind september is mijn baarmoeder verwijderd dus het kan echt niet meer maar ik heb daar vrede mee.
  Ik snap jou kriebels wel helemaal! Ik had dat een jaar na ons 3e dochtertje ook en die kriebels waren zo sterk dat we echt zeker wisten dat we 2 jaar laten te gaan proberen voor nog 1 kindje er bij.
  Niet wetende dat ik onverwacht zwanger zou raken!
  Best een gek idee trouwens dat mijn man en ik zo ongeveer nu ergens zouden gaan ”oefenen” voor een kindje en dat ze nu al 2 jaar bij ons is!
  Zij trok gewoon haar plan en wou gewoon geen 2 jaar wachten denk ik, haha

  • Reply
   MamaMaai
   12 juli, 2017 at 07:58

   Wauw, wat een verhaal zeg. Wat mooi hoe je dat zegt, 4 om voor te zorgen, 5 om van te houden <3 Ik denk dat bij mij de knop ook veel sterker om zou gaan als er nog eentje zou komen. Ik heb toch echt niet 5 in mijn hoofd. Maar je weet het niet he 😉 Wie weet blijft het elke keer kriebelen als ze groter worden.

  Leave a Reply