Gemaakt door mij

Zomers omslagjurkje gemaakt voor Fenne

zomerjurkje naaien, meidenjurkje, omslagjurkje maken, diy Ik heb altijd van die wilde plannen en vind eigenlijk zo ontzettend veel leuk alleen komt er van al die plannen zo bar en bar weinig terecht. Maar soms moet je gewoon besluiten het te gaan doen en de rest de boel laten. Uiteindelijk is alles gewoon een kwestie van prioriteiten stellen en welja, soms is hoogste prioriteit iets leuks doen waar je je even in kan verliezen. Fenne heeft inmiddels best wel zat jurkjes en ander zomer spul in de kast hangen. Elke shopsessie moet ik me inhouden want ik zou zo graag haar kast vullen met maaksels als ik maar wat meer tijd kon vinden. Oh ja, gewoon doen he 😉

jurkje naaien, how to omslag zomerjurkje, meidenjurkje, diyVorig jaar won ik een heel pakket mooie stoffen van Nooteboom. Deze shirtjes voor Melle en Siem kwamen daar al uit voort. Een van de printjes werd ik op slag verliefd op en hoe dat dan gaat, dan durf ik mijn schaar er niet in te zetten omdat ik het nog wel eens grandioos naar de filistijnen zou kunnen helpen. Ik maakte er dus op safe eerst een tote bag van die ik inmiddels dagelijks gebruik. Wat opzich natuurlijk ook eeuwig zonde is want er blijft met dat soort kleine projectjes steeds een beetje minder toffe stof over.

Anyway, een jurkje voor Fenne dus

Ooit moet een mens wat risico durven nemen he. Aangezien ik kei slecht ben in het werken met patronen en er bovendien het geduld niet voor heb wat eerder al bleek, besloot ik het idee in mijn hoofd maar gewoon uit te werken. Op de gok. Voor de maat trok ik de vorm van een bestaand jurkje over. Ietsje langer want de madam stijgt behoorlijk vlot.

zomerjurkje naaien, how to jurkje maken, diy, omslagjurkjeUitleg, hoe maakte ik dit omslagjurkje

 1. Vouw een goed zittend jurkje (of shirt) dubbel en leg deze op een dubbel gevouwen stuk stof tegen de naad. Knip er aan alle kanten een centimeter langs. In het geval van het shirt natuurlijk aan de onderkant iets meer 🙂
 2. Voor dit omslagjurkje zoals ik hem maakte knip je hem 3 keer. De mouwstaten knipte ik zonder centimeter naadwaarde omdat ik daar uiteindelijk een band langs stikte. Net als de nek/hals.
 3. Leg de twee stukken voorpand met de goede kanten op elkaar en knip een stuk van de binnenkant schouder (hals) tot ongeveer 6 cm onder het armsgat aan de andere kant.
 4. Leg een voorpand met de goede kant op de goede kant van het achterpand en naai het schouderstuk aan elkaar.
 5. Knip een strook boordband af van 2 cm breed wat lang genoeg is voor rondom het armsgat. Vouw dit band in de lange dubbel en leg hem tegen de rand op de goede kant van het armsgat en naai vast. Om hem netjes plat te houden naaide ik nog eens vlak langs de rand rondom over de stof.
 6. Herhaal 4 en 5 aan de andere kant.
 7. Zoom een stukje van de voorflappen om aan de kant die je niet dichtnaait om het netjes af te werken.
 8. Knip een stuk boordband van 2 cm breed wat lang genoeg is om de hele hals inclusief strik op de rug te maken. In mijn geval naaide ik twee stukken aan elkaar.
 9. Zorg dat het midden in het midden van de nek op het achter pand ligt. Naai deze op dezelfde manier als de armsgaten  vast waarbij je dus aan beide kanten een (soort) koord overhoudt om het jurkje te kunnen strikken op de rug.
 10. Naai de zijkant van het pand wat uiteindelijk onderop gaat vallen dicht.
 11. Leg het jurkje met de goede kanten van de stof op elkaar en bekijk waar het koordje door de zijnaad moet. Markeer dit met spelden.
 12. Naai ook deze zijnaad vast maar laat het stuk tussen de spelden open.
 13. Zoom de onderkant netjes af.
 14. Tadaaa… als het goed is heb je nu een splinternieuw omslagjurkje in handen.

Nb. mocht ik hem nog eens maken wat best zo zal zijn dat ik stiekem 1 pand verkeerd knipte en nu over heb, plaats ik er een fotoverslag bij. Maar ik denk dat het op deze manier ook moet kunnen lukken 🙂

Het is altijd maar afwachten of dat toffe plan wat ik in mijn hoofd heb net zo’n tof resultaat geeft maar uhm.. Ik ben super blij met hoe dit heeft uitgepakt. Fenne kneep in haar vuistjes en trekt hem voorlopig niet meer uit. Geef toe, het is een op en top Fenne jurkje, hij staat haar super 🙂

omslagzomerjurkje, omslag jurkje maken, zomerjurkje naaien, how to, diy

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply