De kinderen

Onze terrorist bijt

melleWe hebben sinds kort een kleine terrorist hier in huis rond lopen. Een blonde, nog geen meter hoog, ziet er uit om op te vreten, heeft van die grote, blauwe ik ben onschuldig ogen om in te verdrinken en een heel verlegen, verleidelijke ik wind iedereen om mijn kleine vingertjes lach. Je zou er zo op het eerste gezicht niet bang van worden. Maar daag hem niet uit. Treiter hem niet te veel. Dan komt het slechtste in hem naar boven. Dan ontpopt hij zich als een gevaarlijke waakhond. Valt hij ineens aan. Hij bijt. Hard. En krabt. Of knijpt.

Treiteren:
Met als enige echte slachtoffer zijn zus. Ach, arm ding. Ja. vind ik ook. Bijten mag niet. Krabben en knijpen ook niet. En hard slaan of schoppen in de verdediging ook niet. Je ziet, een heel vredelievende boel hier thuis. Maar tja. Zus houdt soms van treiteren. Zit de kleine man het liefst zeer dicht op de huid. Heeft soms ook iets van poep in de oren, waar mama waarschuwt omdat ze de niet uitgesproken dreigementen van broer al lang en breed ziet aankomen. Sommige ezels stoten zich blijkbaar vaker aan dezelfde steen.

Mishandeling:
En dus ben ik blij dat we voorlopig nog niet naar het cb hoeven (waar we de vorige keer al een aantekening kregen omdat zus broer per ongeluk een kras in zijn gezicht bezorgde in haar val) en dat voorlopig het bloten armen en benen weer nog niet is aangebroken. Want inmiddels maak ik me weinig druk meer om alle blauwe schenen, knieën en gekleurde koppen als we daar verschijnen moeten, maar vrees ik dat we nu een aantekening van mishandeling zouden ontvangen. Want zo zien haar armen er inmiddels wel een beetje uit. En mishandeling…. ja dat is het misschien ook wel. Door broer. Van anderhalf.

Een fase:
Maar wat nu? Nou weet ik uit mijn omgeving dat het uiteindelijk over gaat. Ja hoor eens, ik ben echt niet de enige moeder waarvan de kinderen elkaar mishandelen. Het heeft vast en zeker iets te maken met frustratie en nog niet goed kunnen uiten van emoties. Je weet misschien nog van het bonken op de vloer en tegen de muur? Als sneeuw voor de zon verdwenen. Het was een fase. Een fase. Een fase… Oh man, wat hoop ik dat hij nog een beetje meer opschiet met praten. Dat hij gewoon hard en duidelijk kan aangeven wat hij wel en niet wil. Want nu, hij bijt letterlijk van zich af. Het is een fase. Een fase. Een fase… repeat.

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  Linda
  14 februari, 2014 at 13:59

  Vreselijk die fases, en achteraf lijkt het toch zo snel gegaan. Hier begint ze nu ook met bijten, dat betekend dat ze gelijk op de trap mag gaan zitten. Probeer het gelijk af te leren.

 • Reply
  mamoesjka
  14 februari, 2014 at 14:11

  Aii dat is niet fijn… ik heb geen tips helaas. Het opleggen van allerlei sancties lijkt meestal ook geen effect te hebben.
  Waarschijnlijk gaat het vanzelf weer over en anders een muilkorfje aanschaffen 😉

  adem in, adem uit.. komt wel goed!!
  Liefs

 • Reply
  Maris
  14 februari, 2014 at 18:37

  Mijn buurvrouw, die had het hier van de zomer over. Haar jongste zoontje beet haar oudste dochter ook steeds. Zelfde leeftijdsverschil. Ook veel slaan en schoppen. Terwijl ze daarvoor altijd best lief waren. Het was inderdaad een fase en vanzelf weer over gegaan toen… kleine man beter ging praten. Dus inderdaad, hij bijt LETTERLIJK van zich af. Misschien proberen met Fenne iets af te spreken. Dat jullie iets afspreken waarmee hij duidelijk kan aangeven dat het hij iets niet leuk vindt wat Fenne begrijpt? Een soort van code? Ik weet het niet, denk maar mee. Succes. En, het gaat vanzelf over! Liefs

 • Reply
  Sonja
  14 februari, 2014 at 19:04

  Tja ook hier had ik zo’n bijtgrage dochter, wat op een gegeven moment echt de spuigaten uit liep. Ik wist niet wat ik moest doen, tot ze op een dag mij in mn vinger beet omdat ze haar zin niet kreeg……. Ik heb haar hand gepakt en in haar vinger gebeten

  • Reply
   Sonja
   14 februari, 2014 at 19:09

   Vervolg van mijn verhaal:

   Ze riep heel hard AUW en ik denk dat toen het kwartje pas viel want ze heeft het daarna nooit meer gedaan.

   Toen ik het mijn moeder vertelde zei ze me dat ook zij in mijn vingers gebeten had omdat ik zo’n bijtgraag bijdehandje was.

   Het is geen goed advies dus ik wens je heel veel sterkte en ik hoop dat deze fase snel over gaat!

 • Reply
  Happy Lioness
  14 februari, 2014 at 19:54

  Geen tips. Hopelijk iemand anders wel. Die neem ik dan mee want ik vermoed zo maar dat dochterlief van 1,5 ook wel eens in die fase kan belanden. Succes! Hopelijk is de fase van korteduur.

 • Reply
  MamaMaai
  15 februari, 2014 at 13:00

  Dank je wel, ik ga het zo eens rustig bekijken, ik vind babygebarentaal heel interessant. Mocht er ooit een volgende kleintje komen wil ik daar van kleins af aan mee beginnen. Maar onze kleine man is bijna twee en kan al aardig wat woorden maar nog net te weinig om zijn frustraties goed onder woorden te brengen. Vraag me af of dat met gebaren wel zou kunnen. Maar in ieder geval bedankt voor de tip.

 • Reply
  Mama van Jenthe (Kelly)
  15 februari, 2014 at 15:16

  Aaaah dat is niet fijn een bijter.. hopelijk leert ie het gauw af!

 • Reply
  Inge
  5 oktober, 2016 at 11:44

  Volgens mij overdrijft je. Lief schattig mannetje. Haha hahaha

  Nee, balen zeg. Bah die foto van Melle is trouwens wel WAUW zo schattig!

  Misschien moet Fenne wat meer afstand nemen. Tsja, wie niet horen wilt moet maar voelen? 🙁

  Gelukkig hebben onze meiden dat nooit gedaan. Dan mag ik weer in mijn handjes knijpen wat voor Schatjes het waren en zijn 😉

  Met een evt volgende gebarentaal?;) haha

  • Reply
   MamaMaai
   7 oktober, 2016 at 07:58

   Dit bericht is van 2014 😉 Melle bijt allang niet meer, gelukkig. Ze moeten in groep 2 nog een keer naar de ggd.

 • Reply
  Inge
  5 oktober, 2016 at 11:45

  Moet fenne nog naar CB dan? Toch niet meer als ze op school zitten?

 • Leave a Reply