Gemaakt door mij Papa blog

Papablog: Arne – Zandtafel maken

Papa’s aan het woord. Omdat er heel veel blogmama’s aan het woord zijn. En omdat papa’s net zo trots zijn. En omdat het leuk is om te lezen hoe een papa een moment met zijn kinderen ervaart. Een serie persoonlijke verhalen waarin elke keer een papa verteld over een bijzonder moment met zijn kind(eren). Deze week Arne. Vader van een dochter, Lina (1).

Kluspapa

Rand voor zandtaartjes er omheen

Rand voor zandtaartjes er omheen

Het wordt warmer en dan is het heerlijk om naar buiten te gaan. Lekker wandelen, naar de kinderboerderij en de kleine Lina zien genieten van de grote zandbak en spelen met emmertje en schepje. Thuisgekomen valt de speeltoestel-arme achtertuin dan wat meer op. Een fietsje en een wipkrokodil is soms wat karig. We hebben de plastic schelp overwogen. Of zo’n kekke zandbak waar de deksel ook een bankje is. Maar als papa wil je toch wat extra’s doen. Wil je toch laten zien dat je voor je kind werkt. Wil je toch knutselen.

Kijkend op marktplaats naar tweedehands (en nieuwe) zandbakken zag ik een leuke zandtafel in de vorm van een picknicktafel. Een kleine kindvriendelijke picknicktafel met zand in het midden. Dat is een mooie oplossing! Dan hoef ik me minder zorgen te maken over nat zand, vieze beesten of onze katten in de zandbak. Dan is het ding een beetje te verplaatsen naar de zon of schaduw. En dan gaat er niet zo belachelijk veel zand in. Maar bovenal, dan hoef ik de tuinaarde niet af te voeren om een zandbak in te graven. Kan je kant en klaar kopen op marktplaats. Maar nee, deze papa had bedacht: ik ga knutselen!

Zandtafel maken in de tuin

zandtafelDus zo stond ik op een doordeweekse avond in de Ikea voor drie plastic bakken (40x30x10). En een paar dagen later in de bouwmarkt voor een aantal lagen planken tuinhout (1,8x14x300). Een beetje afgekeken bij de kindermeubels hoe dik het minimaal moet zijn en hoe hoog het moet komen. Een grove schatting gemaakt en aan de slag. Het paasweekend zou een klusweekend worden.

Maar met enkel planken en bakken en een ruw idee is het moeilijk beginnen. Dus leg ik de bakken naast elkaar, meet de draaglatjes af en vervolgens de balken waar de draaglatjes aan vastgeschroefd worden. Even goed meten en rekenen zodat deze mooi met uitsparingen in elkaar vallen. Dit is de bak waar de plastic bakken in komen te hangen. Daar een randje omheen om zandtaartjes op te bakken. De volgende grote stap: gokken hoe schuin de poten moeten. Een poot afschetsen en drie keer namaken, nog meer meten, tekenen en afronden, met de ratelaar aan de slag en een slokje drinken…. Binnen een paar uur staat er een houten bak op pootjes. Net te hoog van de grond maar dat geeft niet, korter kan altijd nog.

Zandtafel maken, picknick tafel klussen, DIY, tuin

Hoppa, deksel af!

Even snel kijken naar het overgebleven hout om de volgende stap te bepalen; een deksel red ik, de bankjes nog niet. Dus verder meten, zagen, schroeven, meten, tekenen, afronden, vijlen en passen. Hoppa, deksel is af. Tijd om de poten in te korten. Een voorbeeldbalkje tekent de vijf cm af die ik weg mag zagen dus dat is een kwestie van aftekenen, loshalen, zagen en terugplaatsen.

Ondertussen zijn we al twee dagen verder (want tussen door moet je ook tijd maken om te spelen) en was de bouwmarkt alweer open. Meer planken gehaald, meer meten, zweten, zagen, proberen, schroeven, moeren aandraaien en afronden… en de bankjes zitten er op! In drie dagen een zandtafel in elkaar geklust.

De bankjes zitten erop!

De bankjes zitten erop!

En vanaf dat moment mag ik de trotse papa zijn. Het is heerlijk om te zien hoe snel Lina de zandbak als speelplek ziet, geen moment van twijfel maar meteen met het zand aan het spelen gaat. Graven, voelen, zand over zichzelf gooien, ravotten en spelen. Genieten hoe zij zich vermaakt. Op mijn knutselwerkje.

Ps. als je dan toch aan het klussen bent, hang dan ook nog even een krijtbord op!

papa blog, zandtafel maken tuin, picknick tafel maken, DIY

Trotse papa!

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  MamaMaai
  11 mei, 2014 at 08:28

  Nogmaals Arne, ik vind het een geniaal idee. Toch handig zo’n klus papa in huis. En dat meisje van jou…. Rood he 😉

 • Reply
  Miss Milla at Home
  11 mei, 2014 at 08:46

  Wat een geniaal idee, die zandbak-tafel!

 • Reply
  Carlijn
  11 mei, 2014 at 11:30

  Wat een geweldig idee!

 • Reply
  Arne
  11 mei, 2014 at 16:31

  Dank voor de leuke reacties. Het is echt een leuk speelplekje, helaas zit het weer dit weekend niet mee. Maar het zou ook een degelijke tafel moeten zijn die wel even meegaat.

 • Reply
  merula
  11 mei, 2014 at 19:14

  wauw! Super leuk. Fijn zo’n handige papa 🙂

 • Reply
  Nicole
  12 mei, 2014 at 06:15

  Wat fijn zo’n handige man!
  Goed gedaan hoor!

 • Reply
  Eline
  13 mei, 2014 at 11:31

  hier hebben we ook een kluspapa in huis, echt handig 😀 Heel mooi gemaakt!

 • Reply
  Maris
  16 mei, 2014 at 08:19

  Wat een geweldige oplossing. Beter dan een zandbak eigenlijk!

 • Leave a Reply