Gemaakt door mij haken

Patroon gehaakte baby trappelzak

gehaakte baby slaapzak, gratis haak patroon babytrappelzak, kraamcadeau

Ook leuk om te hakenSinds ik de gehaakte baby slaapzak die ik voor Siem maakte online plaatste op mijn blog, krijg ik inmiddels elke dag een mailtje met de vraag hoe ik het heb gedaan en of ik kan helpen. Er zijn inmiddels heel wat babytjes in de maak of net geboren (GEFELICITEERD, ZO LEUK!) die straks ook lekker geborgen mogen liggen. Omdat het steeds best een werk is iedereen apart terug te schrijven, en sorry, ik ben daar ook echt zo slecht in, bedacht ik me het patroon maar eens te plaatsen. Of nou ja een poging te doen, want patronen schrijven is niet direct mijn ding.

Ik hoop dat het duidelijk is en dat het lukt.
De tijd dat mijn kleine ventje er van de winter in heeft liggen dromen is al dat werk wat er in zit me al lang meer dan waard geweest. Ik had af en toe graag met hem willen ruilen, maar ah ja, naar een slapende baby kijken maakt je dag ook  meteen goed toch?

Hoe maak je deze gehaakte baby trappelzak:

 • Ik gebruikte haaknaald 4
 • De wol komt van Echtstudio, Style craft special DK
 • Ik gebruikte 2 kleuren. 1 kleur 3 bollen en 1 kleur 1 bol.
 • De binnenstof is Tricot en komt van Mirrable shop
 • De handmade with love knoopjes vindt je op Etsy

1. Haak een slinger van 82 losse
Haak een half stokje in de derde losse
* Haak in elke steek een half stokje en eindig met een extra keer losse
Draai werk om en haak een vaste in elke steek
Eindig met twee extra losse en draai werk weer om.*

Herhaal * tot * nog 21 keer en werk de draad weg. Op het ook heb je dan een lap van 22 banen.

2. Om dat lijnen in de zak te laten doorlopen aan de voorkant, ga ik nu op de dwarse zijde haken.

Dus verticaal op de lijnen haak je de draad weer aan. Zelf moet je even kijken welke kant je de mooiste vindt.

Haak in elke vaste van de verticale lijn 1 vaste en in elke half stokje van de verticale lijn 2 vaste tot je het eind van de lap hebt bereikt.
* Haak 2 losse en draai je werk om.
Haak in elke steek een half stokje en aan het eind weer een keer losse.
Draai werk om en haak in elke steek een vaste.*

Herhaal * tot * nog 39 keer.

3. Ik wilde graag een gevoerde zak omdat dat voor de winter warmer was en het lijkt me zachter liggen voor de baby. Ik naaide over de hele lap tot ongeveer 8 cm vanaf de onderkant met een dikke tricot stof. Heb je een zomer baby’tje, zou ik een dunne rekbare stof nemen.

4. Vouw aan de bovenkant van je lap de hoeken naar elkaar. De bovenkant is waar e gehele lap bedekt is met stof. Als het goed is, heb je nu een soort muts met verticale lijnen. De stof zit aan de binnenkant.
Haak deze aan elkaar met vasten.

5. Vouw nu de onderkant van de lap naar boven. Ik liet ongeveer een 1,5 cm opening tussen de lap en de muts.
Ik pakte een andere kleur.
Haak rechts onderin met een vaste de voor en achterkant aan elkaar.
Haak de voor en achterkant verder aan elkaar met vasten tot ongeveer 8cm voor het einde.
Haak verder met vasten aan de rand van alleen het achterpand. Als het goed is haak je dan vanzelf een rand in een andere kleur om de onderkant van de muts.
Haak verder met vasten tot ongeveer 5cm aan de linker onderkant van de zak.
Pak dan voor en achterkant weer samen en haak deze met vasten aan elkaar. Maak een keerlosse.
Draai om en haak die 5 cm weer terug met vasten.
Laat voor en achterpand weer los van elkaar en haak vasten verder nu alleen aan de rand van het voorpand helemaal tot waar voor en achterpand splitsen rechts bij de flap.

6. Haak links onderaan aan de open zijde van de zak aan.
Haak die 5 cm weer vasten.
Haak 48 vasten langs het achterpand en twee losse.
* Draai werk om. Haak de hele rij terug in halve stokjes en aan het eind een keer losse.
Draai werk om. Haak de eerste twee halve stokjes in 1 vaste.
Maak de rij af met vaste maar haak de laatste twee halve stokjes weer in 1 vaste. *
Herhaal * tot * nog 2 keer. Op het oog heb je dan 3 rijen die aan beide kanten schuin toelopen.

7. Keer werk om. Haak  in de volgende toer 3 vaste, 3 losse, 7 vaste, 3 losse, 7 vaste, 3 losse, 7  vaste, 3 losse, 3 vaste, 2 losse
Keer om en haak halve stokjes terug.
Draai werk om. Haak de eerste twee halve stokjes in 1 vaste. Vervolg de rij met vaste en haak de laatste twee halve stokjes weer in 1 vaste.
Werk draadje af.

8. Als het goed is heb je nu een gehaakte trappelzak en hoef je alleen nog maar de knopen aan te zetten.

Pff, ik hoop echt dat het duidelijk is hoe ik het heb gedaan. Ik vond het zelf niet zo moeilijk maar ik hoefde ook geen patroon uit te puzzelen. Als er iemand is die hem heeft gemaakt, zou je dan willen laten weten of het is gelukt en of het te doen is? En uiteraard vind ik het super leuk om resultaten te zien, dus mailen he mensen

Dit vind je misschien ook leuk om te haken:

Note: dit patroon is van mij en niet toegestaan te gebruiken voor de verkoop. Alvast bedankt.

Wil je Mamamaai blijven volgen? Dat kan via de facebookpagina of instagram. En ik ben ook actief op Pinterest. Leuk!

babyslaapzak haken, gratis patroon baby trappelzak

You Might Also Like...

28 Comments

 • Reply
  Sylvie
  25 juni, 2015 at 12:46

  Supermooi! Ik bewaar dit berichtje, misschien komt er nog ooit een kleintje 🙂

 • Reply
  anouk
  25 juni, 2015 at 13:07

  Helaas ik haakte 🙂 bij de eerste zin van het patroon al af. Kei leuk dat haken maar op de een of andere manier snap ik er niets van 🙁 ach ieder zijn kwaliteiten en vermoedelijk willen mijn jongens dit toch niet meer 🙂 vind het resultaat wel super mooi dus die mailtje snap ik wel. Groetjes anouk

 • Reply
  Denise
  25 juni, 2015 at 15:13

  Wat is hij mooi geworden! Jammer genoeg kan ik niet haken!

 • Reply
  Sanderijn
  26 juni, 2015 at 05:07

  Nou, ik kan wel haken en ik vind je patroon prima te volgen hoor! Zeker als je de foto van het eindresultaat in gedachten houdt, zie je het al lezend gewoon ontstaan. Een leuk idee, ik ga hem onthouden. Mijn kindjes slapen er niet meer in 😉

  • Reply
   MamaMaai
   26 juni, 2015 at 08:26

   Dank je, fijn om te horen!

 • Reply
  Gehaakte baby trappelzak | Mama Maai
  26 juni, 2015 at 08:26

  […] Omdat er zoveel vraag naar was, schreef ik het patroon uit. –> Gehaakte baby trappelzak. […]

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  26 juni, 2015 at 09:35

  Mooi zeg. En bijzonder ook zo’n zelfgemaakte trappelzak!

 • Reply
  Anna
  26 juni, 2015 at 12:15

  Hoeveel garen/wol heb nodig? En wat voor soort ? Hoeveel mm haaknaalden gebruik je? Wat zijn de afmetingen van de trappelzak?

  • Reply
   MamaMaai
   26 juni, 2015 at 13:49

   Thanx, ik wist dat ik wat vergeten was. Ga het vanavond compleet maken!

 • Reply
  Chantal
  10 september, 2015 at 11:48

  Mag ik misschien vragen wat de afmeting ongeveer is van de gekochte tricot stof?

  • Reply
   MamaMaai
   11 september, 2015 at 19:17

   Hoi Chantal, ik heb toevallig net voor iemand de zak opgemeten. Mijn lap voordat ik hem aan elkaar zette was 42 cm x 122 cm. De tricot stof was net iets breder zodat ik hem er netjes in kom naaien. Ben je hem ook aan het maken? Stuur je me een fotootje als hij af is? Vind ik super leuk om te zien. Liefs

 • Reply
  Tamara
  26 september, 2015 at 17:22

  Hoi! Wat een super leuk zeg! Vandaag wol gehaald en gauw aan de slag, want onze kleine meid komt in november ?. Dank je voor het delen van je patroon! Groetjes
  Tamara

  • Reply
   MamaMaai
   26 september, 2015 at 19:28

   Hey wat leuk, ik ben net ook begonnen aan een tweede voor een babytje in de familie dus als er iets is mailen hoor… liefs

 • Reply
  Chantal Serroeyen
  13 oktober, 2015 at 09:56

  Hallo ,heb alles gekocht ik ga er aan beginnen. Super mooi resultaat . Mijn kapster zal het ook super gaaf vinden

 • Reply
  Love4pink
  2 december, 2015 at 23:11

  Hij is heel schattig!!! En ik mag binnenkort op kraambezoek <3, dus werk aan de winkel 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   3 december, 2015 at 07:54

   Leuk, ben benieuwd naar jouw creatie!

 • Reply
  geertje berghorst
  2 januari, 2016 at 21:48

  Super leuke slaapzak.
  Ik zocht al tijden naar zoiets, ga hem gelijk maken in grijze katoen.
  Dank je wel voor dit patroon!

 • Reply
  Susanne
  21 januari, 2016 at 21:51

  Lieve Maya ik ben echt heeeel erg onder de indruk van wat voor moois je hebt gemaakt. Wow. Ik kom er nu pas achter hoe ik een reactie kon plaatsen (was nog niet ver genoeg naar beneden gegaan).

  • Reply
   MamaMaai
   22 januari, 2016 at 09:20

   Wat lief dank je wel. Je toekomst baby bedoel je?

 • Reply
  vera
  23 september, 2016 at 07:07

  ik vind het een super leuke trappelzak, ik ben eraan begonnen alleen met andere wol en haaknaald 6.
  weet u misschien de afmetingen na 22 toeren??

  • Reply
   MamaMaai
   23 september, 2016 at 07:22

   Hoi Vera, wat leuk! Mijn lap was ongeveer 42 cm breed na 22 toeren. En uiteindelijk als je ook de horizontale banen er op hebt gemaakt 122 cm lang. Succes!

   • Reply
    vera
    23 september, 2016 at 10:27

    oke top bedankt, hij is dan 42cm breed en hie lang is het dan bij 22 toeren ben zo bang dat ik niet goed uit kom, die van mij is nu 53 x 42
    omdat ik dikker wol gebruik heb ipv 82 lossen 55 gedaan of kan ik toch beter 82 lossen doen?

    • Reply
     MamaMaai
     3 oktober, 2016 at 11:13

     Ohhh sorry heb hier helemaal niet op gereageerd. Ben je inmiddels al weer verder gegaan? Het maakt in principe niet echt uit hoe lang hij is omdat je uiteindelijk bij stap 2 horizontaal op de verticale lijnen gaat haken. Daardoor lopen de lijnen van de muts straks mooi door op het voorpand. Maar, mijn voorpand was uiteindelijk 54 cm dus lijkt me dat jij prima zit 😉

 • Reply
  Kristel
  4 februari, 2017 at 17:43

  Heel erg bedankt voor het patroon. Je moet het inderdaad met het eindresultaat voor ogen doorlezen. Mijn zus was er in elk geval heel blij mee. Jammer dat ik de foto van mijn eindresultaat hier niet kan plaatsen.

  • Reply
   MamaMaai
   5 februari, 2017 at 12:43

   Nee klopt, wel via mijn Facebook pagina. Zou het super leuk vinden het eindresultaat te zien 🙂

 • Reply
  Wendy
  7 december, 2017 at 08:36

  Heb je misschien een soort tekening van dit model? De foto vind ik heel mooi, maar ik krijg niet helemaal een duidelijk beeld van hoe het zit met die knopen.
  En de kleur van het garen, mag ik daar ms. de naam van?
  Dit model wil ik graag haken voor een nichtje van mij. Ze verwacht haar eerste kindje. Voordat ik aan een patroon begin wil ik alleen altijd graag het geheel snappen/kunnen overzien.
  Bijvoorbaat hartelijk dank!

  • Reply
   MamaMaai
   12 mei, 2018 at 10:42

   Zeker, dat kan ik laten zien. Als het goed is heb ik nog ergens stap voor stap foto’s, zou dat helpen? Ik wil die er nog altijd bij plakken in dit bericht maar komt er niet van. Wil je me even een mailtje sturen via het contact formulier? Liefs

 • Reply
  carla
  20 maart, 2018 at 23:26

  Ik vind hem erg leuk! Maak hem voor mijn eerste kleinkind. Kom alleen niet uit met de rijen en toeren. Heb je voor mij nog de lengte van het voorpand inclusief en exclusief het omgeslagen randje? Dankje!

 • Leave a Reply