Gemaakt door mij haken

Zadelhoes haken; haakpatroon voor vrolijke, zachtzittende billen op de fiets

Zadelhoes, zadelhoes haken, gratis haakpatroon zadelhoes, DIYEen paar jaar geleden maakte ik deze gehaakte zadelhoes en plaatse het patroon op mijn vorige blog. Omdat er heel veel foto’s te vinden zijn, een hoop persoonlijke verhalen, en ik er niet meer regelmatig kijk dus weinig zicht op heb, heb ik dat blog verwijdert. De verhalen heb ik allemaal gebundeld in een mooi boek thuis liggen voor als de kindjes wat groter zijn.  Dus… verdwenen daarmee ook alle patroontjes die ik daar deelde. Gelukkig zijn dat er niet zo veel, want ik maakte zat, maar liet eigenlijk altijd alleen het eindresultaat zien. Behalve dus bij deze zadelhoes. Hij blijft leuk, vind ik.

Als ik de statistieken mocht geloven was dit het enige bericht wat nog goed bekeken werd. Het was ook het eerste bericht van mij wat jaaaaren terug door freubelweb is opgepikt, dat was nog eens een belevenis.

Zadelhoes, zadelhoes haken,gratis patroon gehaakte zadelhoes

De oude foto zoals hij op mijn vorige blog stond

Ik zag hem van de week weer eens voorbij komen via Pinterest. Iemand head hem blijkbaar ergens gevonden en gepint. Ik kan er serieus niet aan wennen mijn eigen maaksels terug voorbij te zien komen, zo gek. Maar, de website is dus niet meer beschikbaar, de link loopt dood, helaas.

Gehaakte zadelhoes voor vrolijke, zachte, warme billen

Dus plaats ik hem nu hier nog een keer. Inmiddels is het ’s ochtends echt al behoorlijk koud. En natuurlijk kruipt die kou ook lekker via je zadel tegen je benen. Warm zacht hoesje! En straks komt het voorjaar er weer aan, dan staat het gewoon weer hartstikke vrolijk toch?

Het is een leuk beginners werkje. Wil je heel graag leren haken (ik bedoel, dat is iets wat je zou moeten willen, echt!) dan raad ik je de online haakcursus van het Haakbeest aan. In je eigen tijd, makkelijk te volgen.

Wat heb je nodig:

 • Verschillende kleurtjes wol
 • Haaknaald 4
 • elastiek
 • stopnaald
 • schaartje

Een zadelhoes haken, hoe doe je dat?

Zitvlak:

 1. We beginnen met 10 lossen en 1 keer losse. Draai je werk om.
 2.  *Haak in elke losse 1 vaste. Eindig met een keerlosse.*
 3. Toer 3 t/m 10: Herhaal *tot* van punt 2
 4. Toer 11, 13, 15, 17, 19: haak 2 vasten in de eerste steek, in elke volgende steek 1 en weer 2 in de laatste steek gevolgd door een keerlosse
 5. Toer 12, 14, 16, 18, 20: haak 1 vaste in elke steek en eindig met een keerlosse
 6. Toer 21 t/m 26: haak 2 vasten in de eerste steek, 1 vaste in elke volgende steek en 2 vasten in de laatste steek, eindigen met een keerlosse
 7. Toer: 27 t/m 32: haak 1 vaste in elke steek en eindig met een keerlosse
 8. Toer 33 t/m 44: haak de eerste twee steken samen (minderen), vervolgens haak je een vaste in elke steek tot twee steken voor het eind. De laatste twee steken haak je weer samen (minderen). Hecht af.

Zijkant:

 1. Haak 10 rijen met vasten rondom je hele werk. Ik zelf wissel graag af met een rij halve stokjes. Een rij halve stokjes tel ik als twee rijen vasten. Hecht af.
 2. Haak aan de neus 10 vasten vast en een keerlosse.
 3. Haak vervolgens 7 rijen vasten en hecht af.
 4. Naai het flapje aan beide kanten aan de zijkant vast. Als het goed is heb je nu een soort hoesje wat om je zadelneus blijft haken.
 5. Haak rondom je hele werk aan de binnenkant een rij stokjes, sluiten en afhechten.

Rijg door de laatste rij stokjes om en om elastiek. Hierdoor blijft je hoes beter vast zitten rondom je zadel.

Tadaa. Om het helemaal af te maken haakte ik nog een setje bloemetjes die ik aan de achterkant vast naaide maar versier hem vooral naar wens. Beetje pimpen kan geen kwaad 🙂

Gerelateerd:

Ben je opzoek naar meer haakpatronen, je vindt ze hier op deze site of een bibliotheek vol leuke gratis patronen hier.

Ik plaats regelmatig nieuwe creatieve projecten op mijn facebookpagina. Als je me daar zou willen volgen, vind ik heel leuk. Maar ook bewaar ik veel en haal ik veel nieuwe inspiratie via Pinterest.

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Nicole Orriëns
  14 november, 2017 at 11:43

  Oh wauw, ik vind ‘m prachtig! Helemaal met die bloemetjes er bij.

 • Reply
  Carla Berkhof
  1 mei, 2018 at 20:23

  Het is een patroon in 1 avond af te krijgen. Heel erg leuk. Ook als verrassing.

  • Reply
   MamaMaai
   1 mei, 2018 at 20:43

   Ah dit is zo leuk om te horen, dank je wel voor de toevoeging

 • Reply
  Marie-louise
  21 juni, 2020 at 08:14

  Hallo,
  Mijn zadel begint te scheuren en was op zoek naar zadelhoes.
  Deze ga ik vast en zeker maken,vind het erg leuk.
  Dank je wel voor dit mooie ontwerp.

  • Reply
   MamaMaai
   25 juni, 2020 at 09:11

   Leuk om te horen, succes ermee!

 • Reply
  Esther Steens
  3 maart, 2021 at 18:24

  Ik ben hem gaan haken omdat we onze Nederlandse fietsen mee naar Mexico hebben ( we wonen daar). Maar omdat ze altijd buiten staan en het altijd zonnig is hier branden mijn dochters de billen als de fiets na school weer gebruikt gaat worden. Dus in plaats van dat het voor het warmen van de billen is, is het hier te verkoeling van de billen bedoeld!

  • Reply
   MamaMaai
   9 maart, 2021 at 10:40

   Ja inderdaad, dat kan ik me voorstellen, wat leuk om te horen!

 • Reply
  Juut
  16 april, 2023 at 21:03

  Heb een oude fiets op de weggeefhoek gekregen. Deze heb ik voor in de tuin gezet en ga er deze mooie zadelhoes op haken. En hopelijk meer. Dankjewel voor het delen van dit patroon.

 • Leave a Reply