hamabeads, strijkkralen, pennenbakje van zoutdeeg en strijkkralen maken, knutselen met kinderen

Pennenbakje knutselen van zoutdeeg en strijkkralen

zoutdeeg recept, hamabeads, strijkkralen, pennenbakje knutselen met zoutdeeg en strijkkralen maken, knutselen met kinderen

Knutselen met kinderen. Het blijft heerlijk om te doen. Deze keer werd het  pennenbakjes knutselen met zoutdeeg en strijkkralen. Zoutdeeg is makkelijk om te maken, scrol naar beneden voor het recept, en strijkkralen hebben we bergen in huis.

Zondagochtenden zijn er perfect voor. Beetje aankeutelen, rustig aan, je nergens druk over maken en de lege koelkast en bergen was heel erg negeren. In plaats daarvan het perfecte gezinnetje uithangen. Zodra de ogen van de dochter open gingen werd het buurmeisje binnen gehaald. Gezellig. Alleen, de meiden wisten zich even niet te vermaken en de oudste zoon besloot dat dat moment het perfecte was om ze eens even een beetje uit te dagen. Is dat erg? Nee absoluut niet, maar soms heb je daar eens even extra geen zin in. Ik besloot ze een beetje te helpen. Of ze zin hadden pennenbakjes te knutselen? Jammer dat ik het geluid niet voor jullie opnam. Ze zijn hier altijd wel in voor dat soort knutselideeën. Men neme zoutdeeg en strijkkralen;)

pennenbakje van zoutdeeg en strijkkralen, hamabeads, zoutdeeg recept, crafts for kids, knutselen, diy

Knutselen met zoutdeeg en strijkkralen

‘Das toch precies hoe je het je voorstelde vroeger he?’ zei ik tegen de man. ‘Dat je aan de keukentafel met z’n allen gezellig burgerlijk zit te knutselen en keuvelen, of niet soms?’ Hij humde. Hij zag zich waarschijnlijk liever voetballen.

Recept voor zoutdeeg

 • 1 kopje zout
 • 2 kopjes bloem
 • kopje water
 • scheutje olie

Goed kneden. Is het te nat, meer bloem. Is het te droog, meer water.

Pennenbakjes maken

Laat ze het zoutdeeg om een blikje heen vouwen (die blijft erin zitten) en versieren met strijkkralen. Stop je pennenbakjes in de oven op een lage stand. Wij deden ongeveer een half uurtje op 100 graden, maar elke oven is anders weet ik inmiddels uit ervaring en het is bovendien heel erg afhankelijk van hoe dik ze het er op doen. Het deeg moet droog aanvoelen. Dus hou het even in de gaten.

Nog meer leuke ideeën met zoutdeeg en strijkkralen

Strijkkralen heeft elke mama tegenwoordig wel in huis nietwaar, je komt er amper omheen. Er zijn ook zo’n toffe dingen mee te doen. Wij maakten al deze:

In het moment leven, lekker knutselen met kinderen en van dit soort momenten genieten. Ik moet dat leren. De boel de boel laten, je realiseren dat die wasmand zeer zeker niet wegloopt en de ramen morgen nog net zo smerig zullen zijn. Stiekem hun gesprekjes afluisteren. Gewoon kijken naar die ingespannen koppies, me er niet te veel mee bemoeien ook al jeuken mijn vingers. Ik denk altijd dat ik het beter kan maar uiteindelijk ben ik de trotste moeder als ik zie hoe creatief mijn eigen kinderen zijn. Ze maken altijd het mooiste. Echt.

hamabeads, strijkkralen, pennenbakje knutselen met zoutdeeg en strijkkralen maken, knutselen met kinderen”></p><h2>Pennenbakken van zoutdeeg en strijkkralen</h2><p>Het was een preciezig werkje. Ze waren er eventjes zoet mee. Maar het resultaat is het waard. Hun eigenste pennenbak. Of frutsel opslag, je kan er uiteindelijk natuurlijk in doen wat je wenst, het hoeven niet direct altijd pennen te zijn, elastiekjes, speldjes, verzin wat. Altijd opslag tekort zullen we maar zeggen.</p><p>Zijn ze enthousiast? Komt ie. Niet moeilijk en waarschijnlijk heb je alles in huis.</p><h2>Wat heb je nodig</h2><ul><li>zoutdeeg: 3 kopjes bloem, 1 kopje zout, 1 kopje water</li><li>per kind een schoon (groente) blikje zonder etiket</li><li>versiering: (strijk) kralen, knopen, schelpen, steentjes, ....</li><li>oven</li></ul><h2>Zelf zo'n tof pennenbakje maken van zoutdeeg en strijkkralen?</h2><ol><li>Zoutdeeg maken door de bloem en het zout door elkaar te roeren en vervolgens het water toe te voegen. Maak er een mooie bal van die voelt als klei. is hij te nat? voeg dan wat bloem toe. Te droog, wat water.</li><li>Laat je kind met het deeg de buitenkant van het blikje vullen. Zelf zorgde ik ervoor dat er wat deeg over de rand naar binnen ging zodat het niet meer zo scherp zou zijn.</li><li>Versier daarna door de kralen o.i.d. in het deeg te drukken.</li><li>Tevreden? Dan kan het de oven in. Op 100 graden. Lang. Als in uren. Zelf even goed kijken of het deeg hard is</li></ol><p>Heb je geen blikjes? Wel waxine lichtjes toch? Maak je een waxinelichtjes houder. Of je steekt met een vorm een hart uit, laat het versieren en hangt hem aan een ketting voor oma. Fotolijstje? Ook tof idee. Tis zo leuk en simpel joh.</p><p>Heb je nog wat zoutdeeg over? Maak eens zelf <a href=

Ik deel meer creatieve ideetjes (en plaatjes van mijn kindjes) op mijn facebookpagina. Als je het makkelijker vindt, kan je me ook volgen op Pinterest.

hamabeads, strijkkralen, pennenbakje van zoutdeeg en strijkkralen maken, knutselen met kinderen”>
<div style=
pennenbakje van zoutdeeg en strijkkralen, hamabeads, zoutdeeg recept, crafts for kids, knutselen, diy
vrolijke bakjes van zoutdeeg knutselen, strijkkralen, hamabeads, pennenbakje maken met kinderen voor vaderdag, moederdag, juffendag als zelfgemaakt klein cadeautje

Geplaatst

in

,

door

Reacties

20 reacties op “Pennenbakje knutselen van zoutdeeg en strijkkralen”

 1. Helga avatar

  Wat een leuk idee, die ga ik onthouden. Ik heb nog wel een kilo strijkkralen liggen omdat ik de kleurtjes zo mooi vind. Dankje voor de inspiratie.

 2. TinneV (NaaiSGerief) avatar

  Leuk! dit ga ik pinnen. volgens mij kan de juf zoiets nog wel gebruiken als aandenken op het einde van het jaar! bedankt voor de leuke tip.

 3. anke avatar
  anke

  Leuk idee. Voor hoeveel blikjes is deze hoeveelheid ongeveer?
  Ga ze morgen maken voor kinderfeestje van m’n dochter.
  Groet Anke

  1. MamaMaai avatar

   Wat leuk. Ligt er een beetje aan hoe groot je bekers zijn. Ik weet niet meer precies welke ik had gebruikt. Maar wilden drie bakjes maken en hadden net te weinig. Gelukkige is het super snel bij gemaakt als je tekort komt. Dus ik zou 2,5 aanhouden ?

   1. Esther avatar
    Esther

    Hoi! Wat een tof idee én leuk resultaat! Wat moet ik me voorstellen bij een kopje zout en twee kopjes bloem? Heb je dit toevallig ook in gewicht zodat ik een idee heb van de verhoudingen qua ingrediënten? Heb er zin in om dit te gaan maken met de kids!

    1. MamaMaai avatar

     Hoi Esther, jaaa zoutdeeg is heel leuk om vanalles mee te maken. Wat precies de gewichten zijn weet ik niet maar is ook heel afhankelijk van hoeveel je nodig hebt. Het makkelijkste om aan te houden is een kopje of kleine drinkbeker van de kinderen.Als je dan 1 kopje vult met zout en het zelfde kopje 2x vult met bloem en als laatste het zelfde kopje 1x vol water doet heb je de juiste hoeveelheid. Hoe groot het kopje dan is maakt niet uit. De balans blijft gelijk. Succes!

 4. Monique avatar
  Monique

  O dat ziet er super leuk uit ,ga ik zeker eens doen met men 3 kleindochters .
  Ik heb wel een paar vraagjes 😉
  Als die klei gebakken is,blijven die werkstukjes dan lang goed of trekt dat nadien vocht aan?
  Ik heb dit als kind ook nog gedaan denk ik en dat bleef precies niet lang goed .
  En kunnen die strijkparels zomaar mee in de oven ?
  Alvast bedankt voor de vele IDEEKES !!!

  1. MamaMaai avatar

   Nou het was hier niet direct dat ze veel vocht aantrokken maar dat ze op een gegeven moment juist helemaal uitdrogen en gaan scheuren, toen vielen er bij mij ook steeds meer kraaltjes uit. Wat is lang? Ik heb ze net vorige maand weggegooid en deze blog was van 30 mei, dus best wel een tijdje ja. Strijkkralen kunnen gewoon mee in de oven. Als je andere kraaltjes gebruikt weet ik het niet. Ik deed dat vroeger ook inderdaad, leuk toch juist dat die dingen voor onze eigen kinderen gewoon nog steeds leuk zijn? Succes met maken, leuk!

 5. Angela avatar
  Angela

  Hoi, wat een leuk idee. Nog wel 2 vraagjes; op de foto’s zie ik dat de meisjes om een blikje heen werken, laat je deze erin zitten of haal je die er uit? En hoe lang bak je het af?

  1. MamaMaai avatar

   Wat stom, ik zie dat de helft van mij bericht verdwenen was. Ik heb het weer aangepast 🙂 Ik laat het blikje inderdaad er in zitten. En oven op 100 graden ongeveer half uurtje maar kijk even of hij dan droog is. ligt heel erg aan hoe dik ze het erop doen.

   1. Angela avatar
    Angela

    Aah top, bedankt voor je snelle antwoord, ik dacht al dat er iets miste in het bericht.

 6. Joyce avatar
  Joyce

  Hoi, heel leuk idee! Wij hebben het vandaag ook gemaakt. Bij ons vallen alleen al meteen de kralen eruit. Ik zie dat ze bij jou er een beetje gesmolten uitzien. Heb je de beker met iets ingesmeerd?
  Wij hebben hem zelf 2uur in de oven gehad maar helaas niet gesmolten en vallen de kralen eruit.
  Heb je misschien tips?

  1. MamaMaai avatar

   Ohh dat is jammer zeg, ik heb niks speciaals gedaan eigenlijk. Welke strijkkralen heb je gebruikt? Wij hebben voor dit project de kralen van haba. Die smelten inderdaad een beetje. Misschien helpt het als je de kralen erin duwt en de randjes van het deeg er goed tegen aan duwt? Ik verzin maar iets.

 7. Famke avatar
  Famke

  Hoi! Ik ben deze knutsel aan het maken als test voor een kinderfeestje, maar tijdens het beplakken zakt het deeg al naar beneden. In de oven is het een zielig hoopje rondom het potje geworden. 😅
  Zou mijn deeg alleen te nat zijn, of te warm? Misschien gekoeld bewerken en dan in de oven?

  1. MamaMaai avatar

   Ohh dat is jammer. Ik denk inderdaad te nat.

 8. Tru avatar
  Tru

  Leuk zeg! Bij mij bleef het deeg wat slap en scheurde het snel. En uit de oven lijkt het ook heel fragiel. Hoe heb jij dat ervaren?

  1. MamaMaai avatar

   Ja dat kan, het is echt even zoeken naar hoelang het in de oven moet, kan best verschillen. Als het deeg nog te zacht blijft, mag het wat langer. Als het te fragiel is en snel brokkelt, mag je het er misschien wat dikker om heen doen. Het scheurt inderdaad wat als het droogt. Maar, het is een knutsel en blijft niet jaren goed. Onze potjes hebben ongeveer een jaar gestaan en daarna konden we ze echt weggooien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *