De kinderen

Peuter helpt met koken

kinderen helpen kokenMelle heeft een grote interesse eten en in alles wat gebeurd in of rondom de keuken. Niet alleen heeft hij feilloos door als ik stiekem sta te snoepen, ai, de hongerlap, zodra hij door heeft dat er koffie gezet wordt of er met de pannen wordt gerommeld, schuift meneer een stoel bij of laat zijn billen op het aanrecht plaatsnemen. Hij kan dat best zelf, vindt hij.

Koffie zetten kan hij inderdaad zelf. Levensgevaarlijk, I know. Maar ‘zelf’ in dit geval is niet alleen. Koken kan hij over een tijdje ook zelf. Of in ieder geval doen we ons best het geregeld te krijgen dat we over een paar jaar een privé kok in huis hebben en dat lijkt voor nu te gaan lukken.

Niet alleen is hij geïnteresseerd in het bakken van allerlei soorten zoetigheid, cake en koekjes, waarbij de nadruk in het algemeen ligt op het uitlebberen van de kom, hij helpt ook graag bij het bereiden van de avondmaaltijd.

Mijn keuken, mijn regels, niet gek doen en heel goed luisteren. Zo niet, wegwezen. Soms is het wegwezen en heel veel tranen omdat hij zijn enthousiasme en verleiding niet onder controle kan houden. Hij moet dan gewoon even laten zien dat de steel van de pan niet heet is, nee klopt maar je kunt er wel afblijven.

Andere keren snijdt hij geconcentreerd mijn tomaten of champignons met een gewoon mes. Een kind van drie kan dat prima met flink oefenen en goede begeleiding. Samen gieten we olie of boter in de pannen. Hij helpt me met ingrediënten toevoegen en vraagt me de oren van het hoofd waar die paarswitte pootjes op de aardappels vandaan komen. ‘Neeeeh, wortels zijn om te eten mam, die zijn oranje.’

Hij is in de keuken in zijn nopjes. Is geconcentreerd bezig met zijn taak. Is voorzichtig en nauwkeurig. Voelt zich verantwoordelijk en is zo zo zo trots… Mijn kleine kokkie.

Laten jullie ze al helpen? En wat mogen ze wel of niet?

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Nicole
  8 december, 2015 at 09:24

  Hier een heeeeel jong meisje, vind ik dan haha 😛
  Maar we laten haar wel helpen door te roeren bijvoorbeeld!
  Snijden enzo lukt nog niet, maar ook dat laten we haar doen zodra ze er klaar voor is 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   8 december, 2015 at 09:41

   Ja Fay is nog erg jong. Maar ik liet ze bijvoorbeeld ook al best jong zelf hun brood smeren. Leren ze toch met mes omgaan 🙂

 • Reply
  José
  8 december, 2015 at 10:15

  Zo leuk! Zodra het een beetje kan wil ik onze dochter ook graag betrekken bij het eten koken (en bij al het andere huishoudelijke werk). Voor nu volstaat eten van hetzelfde bord en ontdekken tijdens het eten met hetzelfde bestek als wij nog. 😉

 • Reply
  love4pink
  8 december, 2015 at 11:20

  Leuk! Mijn oudste meiden zijn ook geïnteresseerd in koken, maar ik vind t zo eng! Doordat ik ze alleen maar saaie klusjes geef, waar geen messen en hitte mee gemoeid is, zijn ze eigenlijk wel afgehaakt… ik hou t op koekjes bakken ed en dan mogen ze niet aan de oven zitten haha erg hè

  • Reply
   MamaMaai
   8 december, 2015 at 11:57

   Haha ik snap dat wel hoor. Maar denk at het goed is dat ze leren verantwoordelijkheid te nemen. Melle heeft zich ook echt wel eens gebrand aan de pan. Gelukkig zijn vinger, en weet nu dat het heet is. Eren gaat met vallen en opstaan denk ik.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  8 december, 2015 at 11:48

  Ik liet ze zeker helpen als het kon. Bijvoorbeeld worteltjes schrapen of paprika’s in reepjes snijden. Gezellig en gezond : )

 • Reply
  Puck
  8 december, 2015 at 14:01

  Wat Leuk! Ik vind het lastig vanaf welke leeftijd dat ongeveer kan. Met 2,5 gaat roeren niet bepaald vlekkeloos en snijden daar durf ik voorlopig echt nog niet aan te beginnen…

 • Reply
  Maaike
  8 december, 2015 at 19:06

  Nog geen kindjes hier, maar toen mijn vriend 3 was, besloot hij kok te worden. 21 jaar later is hij kok in een restaurant met Michelinster, dus als hij thuis is, heb ik ook een privékok 🙂

 • Reply
  Lotus Lilly
  8 december, 2015 at 21:45

  Laatst liet ik de kleuter meehelpen met pizaa beleggen, het merendeel zat in zijn mond 🙂 maar dat geeft niet, ik vind het juist wel een goede zaak als ze mee willen helpen. Zolang ze zich niet kunnen verwonden vind ik veel goed 🙂

 • Leave a Reply