De kinderen

Peuter rituelen

21 augustus 20131‘Ik wil niet in bad. Ik hoef niet in bad vandaag.’ In tegenstelling tot kleine man die bij het woord ‘bad’ direct naar boven waggelt, haalt kleine meid alle toeren uit die ze kan bedenken. Loopt vervolgens, mij overtuigend van het feit dat ze echt ondanks de yoghurt in haar haren, zand tussen haar billen en snot all over haar toet, niet vies is, toch zelf de trap op. Met moeite, ze treuzelt graag. Met alles. Gooit kleine man zijn benen al over de rand met kleren nog aan, praten we als brugman of voeren een zware lichamelijke strijd de jurk over mevrouw haar hoofd te trekken. Ik vooral. Onder het mom van, dat slaapt niet lekker. En dan die onderbroek nog. Pak ik haar geregeld bij kop en kont om haar met kop first toch het water in te krijgen. Lachen, gieren of brullen, dat weten we nooit van te voren. Lief pakt dat anders aan. ‘Voel eens, hoe lekker warm.’ Meer pedagogisch als u het mij vraagt, een kwestie van verschil in geduld. Werkt ook niet altijd of pas als we besluiten dat het tijd is om te gaan slapen. Ja, snapt u wel natuurlijk.

Dan wil ze er niet uit. Water moet eerst zijn weg gelopen. Tot de laatste druppel aan toe. Kleine man ligt dan al lang en breed op één oor te snurken. Als we geluk hebben. Lang leven het avond ritueel met z’n tweetjes.

Papa leest een boekje. Elke avond dezelfde. En dan leest kleine meid een boekje aan papa. Woord voor woord, foutloos. Dan moet er nog even gefriemeld worden. Op het laatste moment nog even plassen en poepen. Nou even…. Tot mama komt. Ja, of papa dan wel zo snel mogelijk wil verdwijnen. ‘Dag kleine meid. Ja, dag pap…’ opgehoepeld.

Muziekje aan. Elke avond dezelfde. Mama ook even friemelen. Nog één liedje. ‘Mama gaat zo naar beneden, he? Komen mama of papa zo even bij je kijken. Ja, eerst jij en dan pap, en als je het fout zegt moet je het aan mij vragen. En ik wil nog een broertje of zusje. Zeg ik altijd, he mam? Welterusten mop. Welterusten mam.’ Smelt!21 augustus 2013

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Zuster Klivia
  20 september, 2013 at 12:45

  Jill was en is niet van de rituelen. Kus op mond, kus op voorhoofd, welterusten, love you, goodnight, don’t let the bedbugs bite en dan moet ik er vandoor, omdat ze kapot is en wil slapen. En als ik dan de deur dichttrek, hoor ik nog een ‘love you’ en moet ik ‘love you too’ terugzeggen en dan kan ik weg. Duurt ongeveer 1 minuut alles bij elkaar 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   20 september, 2013 at 12:48

   Wouw. Hier eindeloos rituelen. Dit was alleen nog het slaap ritueel 😀

 • Reply
  Jess
  20 september, 2013 at 14:55

  Er moet hier ook eens wat aandacht besteed worden aan een avondritueel vrees ik. Meestal voed ik zoonlief gewoon in slaap en mik hem vervolgens in zijn ledikant. Maar ja, die borstvoeding houdt natuurlijk een keer op. Hmmm… Mooie nieuwe site trouwens!

 • Reply
  MultiVroon
  20 september, 2013 at 15:54

  Hihi “mik”.

  Nou ik ben lid geworden hoor. Onze meisjes schelen niet zoveel, maar zo’n fase als jij beschrijft ligt hier voorlopig weer even achter ons gelukkig. Wel die rituelen: eerst wassen en poetsen, dan plassen, even drinken (bij mama, dat hoeft niet per se snel op te houden :D), twee boekjes, dan samen in bed en liedjes met geknuffel. Muziekje aan, ik kom zo nog even kijken, deur op een kier en ze slaapt al bijna <3

 • Reply
  Dinaz ♥
  20 september, 2013 at 18:11

  Heerlijk ritueel! Vast houden hoor!!!!

  Melanie is al 11 maar nog steeds brengen wij haar elke avond naar bed. Nog lekker even knuffelen, kletsen, kietelen….heerlijk!
  Dan een dikke kus en de kamer verlaten…bij het naar beneden lopen nog een hele lap tekst van lekkerslapen, mooie dromen, gezond weer op, ik hou van je…héél veeel.
  En meestal roept papa dan nog ‘…als je slaapt!’ :o)
  Nu kan het nog…nog een paar jaar en dan wil ze het vast niet meer…snik.

 • Reply
  Petra
  21 september, 2013 at 20:57

  Wow, drukte. Ik was zelf ook zo’n kind met slaap-ontwijkend-gedrag. Peuter heeft ook wel z’n rituelen hier, maar geen slaap-ontwijkend-gedrag. Na het eten naar de wc, naar boven, pyjama aan, tanden poetsen, knuffelen, dan moet papa een liedje zingen, gaat hij gestrekt, dekken wij hem toe, gaat het klokje aan, kus van mama, kus van papa, ‘welterusten lieverd… lekker lang slapen!’ 🙂 En dan gaan de oogjes toe.

 • Leave a Reply