macrame, plantenhangers maken, basis macramé knopen, diy plantenhanger, zelfgemaakt

Plantenhanger maken met macrame

macrame, plantenhangers maken, basis macramé knopen, diy plantenhanger, zelfgemaakt

Tijdens het shoppen in het tuincentrum zag ik overal die toffe macramé plantenhangers hangen. Zo leuk, echt na jaren wordt alles weer opnieuw hip. Wat betekent dat ik oud word??? Maar, dat kan ik ook. Een plantenhanger maken met macramé is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Wil jij dat ook? Lees snel verder.

Macramé is retro en hip

Als tiener/puber had ik mijn hele kamertje al vol staan met plantjes. Hoe kan het ook anders, ik heb die groene genen niet van een vreemde. Als ik de fotoboeken van mijn moeder doorbladerde, zag ik overal plantjes in hun retro interieur en dat wilde ik ook. Dus stekte ik alles wat ik kon stekken en had ik mijn tafeltje voor het raam vol staan met plantjes. Ik sliep toentertijd op zolder en had een enorm schuifraam. Uiteraard hingen daar ook twee hele leuke planten te pronken waarvoor ik zelf de macramé plantenhangers had gemaakt.

Ook dat deed mijn moeder en zij leerde het mij. Uiteindelijk maakte ik op die manier eindeloos veel armbandjes, meer plantenhangers was domweg geen plaats voor 😉 en je moet wat met je geleerde techniek nietwaar…

macrame, plantenhangers maken, basis macramé knopen, diy plantenhanger, zelfgemaakt

Nah goed, dat armbandjes knopen dat deden mijn vriendinnen ook nog wel maar al die verdere creatieve activiteiten… Ik schaamde me ervoor dat dat was wat ik leuk vond en ik heb dat jaren niet hardop durven toegeven. Bovendien was alles wat ik maakte nooit goed genoeg uiteraard dus tonen aan de buitenwereld zat er überhaupt al niet in.

DIY macramé plantenhanger voor mijn plantjes

Maar ik begon iets steviger in mijn schoenen te staan en wat meer mijn eigen plan te trekken. Ik ging op mezelf wonen en kwam aan een schildersezel en kocht liters verf. En zo begon mijn creatieve avontuur voorzichtig opnieuw.

En voila, ik ging samenwonen, startte een blog en ineens werd het weer terug hip. Zowel creatief zijn op allerlei manieren als plantjes verzamelen. Beide hobbies zijn om gek van te worden als je er zelf niks mee hebt, sorry Merijn 😉 .  Je moest eens hier thuis komen en je zal zien dat mijn plantjes obsessie nog al uit de hand begint te lopen. Trek een kast open of schuif een verdieping naar boven en je komt werkelijk vanalles aan knutseltroep tegen. Ik heb ook drie kinderen he… 

macrame, plantenhangers maken, basis macramé knopen, diy plantenhanger, zelfgemaakt

Hoe knoop je een plantenhanger?

Oh wel, van Sinterklaas kreeg ik drie katoenen bollen om zo’n gave macramé wandhanger van te maken maar dat bleef liggen.

Van de week trok ik het oude plastic van een raam af en besloot dat dat weer een mooie nieuwe plek voor leuke plantjes was. Je moet je eigen excuses verzinnen om te kunnen shoppen nietwaar? Merijn krijg ik niet overtuigd dat we in de woonkamer planten aan het plafond hangen maar hij zei niks en ik vroeg niks over het raam in de gang.

macrame, plantenhangers maken, basis macramé knopen, diy plantenhanger, zelfgemaakt

Het is niet moeilijk zelf een macramé plantenhanger te knopen, die wandhanger gaat toch nog even moeten wachten. Het werden twee plantenhangers. Kan ik dat nog? Jep, dat verleer je blijkbaar niet. Het is ook niet zo moeilijk. Kan je die paracord armbandjes maken die afgelopen jaar in de rage waren? Dan kan je dit ook. Ik maakte in mijn bujo een pagina met hoe ik het deed. En voor het gemak schrijf ik het hieronder ook nog even uit.

Macramé plantenhanger patroon

 • Je hebt in totaal 12 lange draden nodig, ik gebruikte voor 1 draad ongeveer 2 meter (van Phildar Phil corde, dat erg fijn werkt)
 • Leg bovenin de 12 draden samen een knoop
 • Maak 3 groepjes van 4 draden.
 • Pak 1 groepje, je gaat daarvan de twee buitenste draden gebruiken.
 • De rechterdraad (op de tekening roze) leg je over de twee middelste draden heen.
 • De linker draad (groen) leg je over de rechter draad heen, breng je achterlangs de twee middelste draden en steen je van achter naar voren door de lus (van de rechter draad).
 • Trek aan tot bovenin.
 • Herhaal dit waarbij je elke keer de rechterdraad aan de bovenkant van de twee middelste draden laat en de linkerdraad onderlangs. Dan heb je dus om en om de roze en dan de groene draad boven.
 • Als het goed is krijg je als verder gaat een draaiende vorm.
 • Als je hem lang genoeg vindt, doe je hetzelfde met de overige draden zodat je drie armen krijgt.
 • Klaar? Leg onderin bij alle drie een knoopje.
 • Pak dan van twee flosjes elk 2 draden. Ja gaat hetzelfde doen alleen dan leg je om en om de rechter en dan de linker kant boven. Op de tekening dus elke keer de roze draad aan de bovenkant. Ik maakte 4 steken maar dat is net wat je mooi vindt.
 • Als je dit ook 3 keer gedaan hebt pak je je flos nog wat lager vast en leg je een dikke knoop.
 • Knip je flos mooi recht af en tadaa!!! Je plantje kan er in 🙂

Tada, je macramé plantenhanger is af. Valt echt mee he? En staat zo leuk!

Ik zou het super leuk vinden als je me volgt via mijn facebookpagina of je inschrijft op mijn nieuwsbrief 🙂

macrame, plantenhangers maken, basis macramé knopen, diy plantenhanger, zelfgemaakt
plantenhanger knopen macrame, diy , creatief met touw, makkelijke knopen

Geplaatst

in

door

Reacties

3 reacties op “Plantenhanger maken met macrame”

 1. Nicole Orriëns avatar

  Leuk zeg! Dat doet me denken aan de basisschool, daar kwam destijds een moeder macrame les geven : )

 2. Martine avatar
  Martine

  Wat bedoel je met flosjes?

  1. MamaMaai avatar

   De touw staartjes onderaan 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *