
Waarom zijn playmags zo ontzettend leuk om mee te spelen. En wat kun je met die speelgoed magneten? Playmags en ander magnetisch speelgoed vallen onder open einde speelgoed en stimuleren het eigen spel en de fantasie van je kinderen.
Ik krijg elke keer weer veel vragen over deze vrolijk gekleurde speelgoed magneten. Begrijpelijk, ze zijn ook hartstikke leuk.

We kiezen tegenwoordig eigenlijk het liefste voor duurzaam speelgoed. Onze eerste keus valt op hout maar deze magneten zijn van plastic. Toch vinden we het wel een aanrader. Waarom? Playmags is speelgoed wat geschikt is voor verschillende leeftijden. Zowel onze bijna dreumes als onze bijna tiener vinden het leuk om er mee te spelen. Elk op hun eigen fantasierijke manier. Er is hier in huis al heel wat mee gespeeld, er is op gekauwd, er is mee gesmeten. Het is stevig speelgoed en gaat naar verwachting jaren mee. Met goede fantasie kun je er ontzettend veel leuke dingen mee doen en bovendien is zijn playmags uitstekend te combineren met ander speelgoed.
Dus geen hout maar plastic wat naar verwachting wel heel lang mee gaat.
We begonnen met sparen van magformers. Nog altijd een hit hier in huis. We hadden gehoopt dat deze magnatiles compatible waren met onze magformers. Helaas is dat niet zo. Ze passen niet goed op elkaar. We besloten magnatiles erbij aan te schaffen vanwege het formaat. De magnatiles zijn een stuk groter waardoor je er op een heel andere manier mee kan spelen. Denk aan het verschil Duplo en Lego.
Met de playmags kun je echt veel leuke dingen doen. Zowel 2D als 3D is het onwijs leuk om er mee te experimenteren.

Lichtspel voor het raam
Spelen met licht is fascinerend voor kinderen. Deze magneten laten een glas in lood achtig lichtspel zien als je ze in het raam zet en de zon er in valt.
Spelen op een magnetisch vlak
Uiteraard blijven de magneten ook hangen op magnetische vlakken. De wasmachine deur bijvoorbeeld of de schuurdeur misschien wel. Ze blijven plakken op de deursponning en op de verwarming. Waar je ook metalen vlakken in huis of tuin hebt, kun je experimenteren met de magneten.

Sorteerspelletjes
Als je bakjes maakt, kun je er sorteer spelletjes mee doen. Hieronder ben ik met Siem, mijn kleuter huiswerk aan het maken. Hij vult de bakjes met gekleurde rijst van heel weinig naar heel veel.

Bouwen bouwen bouwen
Uiteraard kun je er ook gewoon mee bouwen. Hele forten komen hier te voorschijn of bruggen voor over de houten treinbaan. Ze maken er poppenhuisjes van of gewoon een toren zo hoog mogelijk de lucht in.


Figuren leren
Het is leuk om met kleuters wat vormen over te trekken op een vel papier. Haal dan de magneten er weer af, en laat je kind de vormen zelf weer op de goede plek leggen. Een soort puzzel dus.
Om het wat moeilijker te maken, laat je je kind eerst een 2D figuur maken. Dus een plat figuur. Dit trek je dan helemaal over op een vel papier. Haal het figuur weer uit elkaar. Kijk eens of je kind dit figuur weer inklaar krijgt, passend op het figuur op je papier. Of laat ze het naleven zoals met tangram.
Misschien lukt het zelfs wel om cijfers en letters te maken op die manier.
Knikkerbanen
Hier begint het al wel wat ingewikkelder te worden. De magneten passen ook met het platte vlak op elkaar. Het leuke is dat ze niet allemaal dezelfde vorm hebben. Dus als je slim bouwt, zou je er een voorwerp doorheen kunnen laten rollen, van boven naar beneden.
Elke keer komen we weer tot nieuwe spelletjes en ideeën die we met de playmags kunnen doen. We zetten ze in bij thuisonderwijs voor de kleuter en bij vrij spel en ze worden met alle speelgoed gecombineerd.
De playmags die wij hebben vind je hier –> Playmags
Dit vind je misschien ook leuk:
Geef een antwoord