Gemaakt door mij haken

Rits vestje haken

rits vestje haken, kindervestje haken, gratis patroon, crochet cardiganNee er was niemand speciaal aan de beurt. Sterker nog, ik kwam er van de week bij het opruimen van de kinderkleding kasten achter dat ze allemaal goed en warm de winter gaan door komen wil er niemand ineens een gekke grote groeispurt hebben. Dat zou zalig moeten voelen maar ik vind dat stiekem jammer. Iets wat ik het liefste doe is shoppen voor mijn kinders, ook al zitten er figuren tussen die het me nooit makkelijk maken. Maar goed. Je zou de stapel vesten en truien van Siem eens moeten bewonderen, toch besloot ik dat het tijd werd voor een gehaakte nieuwe. 

rits vestje haken, vestje haken kind, haakpatroon, gratis haak patroon kindOf laat ik zeggen dat ik gewoon weer eens zo’n behoefte had aan haken. Nu. Meteen. Geen tijd om voor wol te gaan shoppen dus plunderde ik mijn wolbollenkast. Die puilt ook uit. Eerlijk is eerlijk. Ik verzamel graag wol en stof en verf en kleurboeken en pennen en… en… en… Het is ook allemaal zo verdomde leuk he 😉 Maar goed, niks waarmee ik een fatsoenlijk project helemaal zou kunnen afronden. Dus besloot ik mijn catania verzameling eens te bekijken. Stamt uit het tijdperk dat ik nog wel geduld had te haken met haaknaald 2 en 3. Das lang geleden.

—> —> Dit stoere gehaakte capuchonvest was zo’n groot succes en stond hem zo leuk, ik baal keihard dat het hem niet meer past, het was mijn en zijn grote favoriet <— <—

rits vestje haken, kindervestje haken, gratis haakpatroon kinder vestjeIk raapte alle kleuren uit het jongenspalet, zie mij hier even genderneutraal doen, bij elkaar. Daar zou ik het mee gaan doen en ik moet toegeven, het is een echte Siem geworden. Mama, is die voor mij? Ik vind die zo heel erg mooi! Het was er weer eentje uit de losse pols en ik ga mijn best doen te beschrijven hoe ik het deed.gehaakt vestje kind, patroon Kinder vestje, rits vestje haken, crochetkindervestje haken, rits vestje, gratis patroon, haakpatroon rits vestje kind, crochet

Katoenen rits vestje haken

Ik gebruikte voor het hele vest dubbele draad waarbij ik elke keer 1 van de draadje verving door een andere kleur zodat er een mooi verloop ontstaat. Het voordeel hiervan bij het gebruiken van restjes is dat je makkelijk een andere kleur introduceert zonder dat het ineens raar staat als een van je bolletjes op raakt halverwege. Ik haakte met haaknaald 4. De dubbele draad zou natuurlijk ook vervangen kunnen worden voor een enkele die bij deze haaknaald past.

Nb. het vestje past Siem perfect, hij draagt op het moment maat 98.

Achterpand:

 1. Haak een slinger lossen die ruim van links naar rechts over het middel van je kindje past. In mijn geval was dat 50. Zorg dat het aantal lossen deelbaar is door 2.
 2. Haak een halve vaste in de derde steek terug en maak je toer vol. Haak 2 lossen en draai je werk om.
 3. We gaan nu verder met de boord steek. Ik legde hem hier bij de gehaakte hoody met korte mouwen al eens uit. Mocht je dat nog nooit gedaan hebben, bekijk dit filmpje van Maris dan eerst even. Ik ga het nog een keer proberen uit te leggen.
 4. Sla je draad over je naald, zoals je ook doet voor een half stokje.
 5. Steek je naald in in het gaatje onder het V-tje en via het gaatje ernaast eruit. Sla je naald om en trek je naald terug. Als het goed is heb je dan 2 lusjes op je naald (x2 van de dubbele draad). Sla de draad om je naald en trek die door de lusjes.
 6. Sla weer je draad om zoals bij het halve stokje. Nu steek je de naald in via de andere kant van je werk onder het volgende V-tje en via het gaatje ernaast eruit. Sla de draad om de naald en trek je naald terug. Sla de draad om je naald en trek deze door de twee lusjes.
 7. Herhaal dit om en om voor en achter tot het einde. Haak 2 lossen en keer je werk om.
 8. Ga op dezelfde manier terug maar let goed op dat als je aan de voorkant geëindigd bent, je nu aan de voorkant begint.
 9. Ik haakte op deze manier 3 toeren, dat is net afhankelijk van wat je mooi vind. Aan het einde haak je 2 lossen en keer je werk om.
 10. Haak in elke steek een halve vaste tot het einde van de toer. Haak 2 lossen en keer je werk om. Ga zo verder tot je voldoende lengte hebt van de billen van je kindje tot in zijn nek. In mijn geval was dat in totaal vanaf de boordrand … toeren.
 11. Je achterpand is klaar.

Voorpand:

Het voorpand bestaat uit 2 gelijke delen.

 1. Haak de helft van het aantal losse wat je gebruikte voor het achterpand. In mijn geval is dat 25. Maar je aantal moet deelbaar zijn door 2. Ik maakte er 26 van.
 2. Vervolg je werk op dezelfde manier als je achterpand tot je de hoogte van de oksel hebt bereikt. Vanaf dat moment minder je aan 1 kant van je werk elke keer 1 steek tot je werk net zo lang is als je achterpand. De schuine kant die nu is ontstaan is voor de hals.
 3. Maak de andere helft van het voorpand op dezelfde manier.
 4. Naai de schouders aan elkaar en de zijkanten van het voor en achternaam en laat daarbij voldoende ruimte over voor de armen.

Halsboord:

 1. Haak nieuwe draad aan op het punt waar de hals begint. Dus op het punt waar je bent gaan minderen aan het voorpand.
 2. Haak 2 lossen en haak in elke steek rondom de hals een halve vaste. Haak 2 lossen en keer je werk om.
 3. Haak een boordend op dezelfde manier als je het boord haakte aan de onderkant van je vestje.

Mouwen:

 1. Haak draad aan onder in de oksel en haak rondom het armsgat met vasten tot je weer terug bent in de oksel. Haak 2 lossen.
 2. Haak in elke volgende steek een half stokje tot je mouw lang genoeg is voor de arm van je kindje. Persoonlijk vind ik het mooier als de mouw iets smaller toeloopt en zorg ik dat ik over de hele lengte een aantal steken minder. Maximaal 1 per toer.
 3. Haak aan het eind een boord zoals je dat ook deed bij de onderkant en de hals van je vestje. (Je hoeft je werk hierbij die niet bij elke toer om te keren)
 4. Haak je andere mouw op de zelfde manier.

Afwerking:

 1. Haak je draad aan aan het rechter voorpand boven in in het puntje van het halsboord (om de zij kant netjes af te werken)
 2. Haak vasten tot helemaal naar beneden tot het puntje van het boord onder aan je vestje. Haak 1 losse, keer je werk niet om.
 3. Steek je naald terug in de vorige steek, haal je draad over, trek je naald terug en haal hem door de lus. Herhaal dit tot je weer terug bovenaan het halsboord bent. Haak je werk af.
 4. Haak je draad aan de linkerkan aan onder in het puntje van het boord onder aan het vestje.
 5. Haak vasten helemaal omhoog naar het puntje van het halsboord en herhaal punt 3 tot je weer onderin het boord aan de onderkant van het vestje bent.
 6. Werk je draadjes weg.
 7. Naai er een rits in

Voila, je gehaakte rits vestje is klaar!!! Dit meiden vestje maakte ik destijds voor Fenne en nu is Melle een keer aan de beurt. Stof voor hem is besteld, spannend…

Heb je hem ook gehaakt? Ik vind het super leuk foto’s van jullie exemplaren te ontvangen 🙂 Die mag je mailen of tag me even naar mijn facebookpagina. Volgen mag ook natuurlijk als je dat leuk vindt, ik plaats geregeld nieuwe creatieve projectjes (en plaatjes van mijn kindjes 😉 ) Ik ben ook te vinden op Pinterest als je dat makkelijker vindt.

Kinder vestje haken, rits vestje haken, gratis haak patroon, crochet

gehaakt kindervest, gratis patroon vestje haken kind

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Lodi
  25 november, 2017 at 11:32

  Super leuk zeg! Ik haakte onlangs een vest voor mijn zoon, een bestaand patroon alleen maakte ik hem groter. het was een gepuzzel, maar wat ben ik er trots op.

  • Reply
   MamaMaai
   25 november, 2017 at 15:44

   Oh ja, dat klinkt best lastig inderdaad. Ik haak zelf dus echt nooit volgens een patroon, Het enige wat ik met patronen doe is uitschrijven voor jullie 😉 Maar fijn he, dat gevoel achteraf 🙂

 • Reply
  Marion
  26 augustus, 2018 at 05:39

  Is er een foto van hoe het op elkaar past? Bij mij lijken de armsgaten te klein en het vest te lang. Bedoel je met oksel de smalle ruimte tussen de twee flapje?

  • Reply
   MamaMaai
   29 augustus, 2018 at 10:38

   Hoi Marion,
   Ik heb de mouwen direct aan het vestje gehaakt. Het achterpand en voorpand waren los van elkaar dus je kan de armsgaten zo groot maken als je zelf wil. Kun je me anders even een mail sturen met foto’s van wat je hebt? Ik begrijp denkt ik niet helemaal wat je bedoeld.

  Leave a Reply