Gemaakt door mij haken

Rokje haken

DIY, haken, rokjeIk had ineens weer eens zin om wat te haken. Was alweer een tijdje geleden. Omdat ik niet direct tijd had om wol te halen in het centrum besloot ik wat uit mijn restjes bak te halen. Het zou een rokje voor Fenne moeten worden. Gewoon simpel en ik zou wel zien of het wat leuks werd. Het duurde eventjes omdat ik domweg niet de tijd heb het in een keer af te maken. Ik als trage haker heb het geduld van mijn prinses erg op de proef moeten stellen. Maar hij is af, eindelijk, en Fenne is er super blij mee want hij zwiert behoorlijk en stiekem is dat de enige vereiste. Hij ging direct mee naar school.

Staat lekker herfstig alvast met die laarzen eronder vind ik. Soms (stiekem best vaak) zou ik best met haar willen ruilen als het op kleding aankomt. Al heb ik dat natuurlijk helemaal zelf in de hand. Mijn dochter ziet er altijd beter uit dan ik. Herkenbaar?
DIY, haken, rokjeOke, voor iedereen die graag wil weten hoe ik het heb gedaan. Ik gebruikte een neon roze elastieke band die ik bij de hobbywinkel vandaan heb. Ik paste hem gewoon om haar middel en naaide hem stevig vast met zigzagsteek. Uhh, in het blauw ja. Ik had niet verwacht dat het zou slagen, volgende keer doe ik minder gehaast gewoon in de kleur van de band. Dat is wel zo netjes toch?

Patroon om het rokje te haken:

Ik gebruikte haaknaald 2,5 en de wol is catania haakkatoen. Die is tegenwoordig in elke hobby/naai/wol winkel te krijgen. Ik denk dat ik ongeveer 4 bolletjes heb gebruikt. Het rokje is nog net iets te wijd voor mijn smalle dochter met maatje 110.

DIY, haken, rokje

 • Met een naald maakte ik de wol vast aan het elastiek. Hier vind je een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe dat moet. Ik gebruikte ongeveer een afstand van een halve cm tussen de steken. Helemaal rond.
 • Gebruik vanaf nu je haaknaald. Haak in in de eerste steek en maak 2 lossen.
 • De komende rij is een rij van stokjes. Ik haakte om de 3 stokjes 2 stokjes in dezelfde steek (maar keek wel naar mijn haak werkje. Als het te bol werd deed ik het minder vaak en werd hij naar mijn idee wat te strak dan deed ik er eentje extra, lekker duidelijke he;)).
 • Helemaal rond? Rij sluiten, nieuwe kleur aanhaken en 2 lossen haken. Vervolgens haak je in de volgende 3 steken elk een stokje. Haak dan 1 losse. Sla een steek over en haak weer 3 stokjes in de volgende 3 steken. Helemaal rond.
 • Haak 3 lossen. Haak dan 3 stokjes in het gat wat opstaan is door de losse uit de vorige rij. Haak een vaste en vervolgens weer 3 stokjes in het gat wat is ontstaan door de losse uit de vorige rij. Helemaal rond.
 • Pak om de 2 rijen een nieuwe kleur. Herhaal dit nog 2 rijen.
 • Tel het aantal blokjes in de laatste rij en deel deze door 4 (ik kwam op 46 dus deed 2x 11 voor en 2x 12 achter).  Markeer deze voor het gemak, of gewoon even goed natellen.
 • Haak verder zoals je ook deed in de eerdere rijen maar op de gemarkeerde punten (de hoeken) haak je 3 stokjes, 1 losse en dan weer 3 stokjes in 1 gat wat is ontstaan door de losse uit de vorige rij.
 • Doe dit vervolgens in elke volgende rij tot je het rokje lang genoeg vindt.
 • Dan nog even netjes de draadjes afwerken.

DIY, haken, rokje

Heel goed te doen hoor en het resultaat is een echt zwier rokje.

Voor als je het haken nog niet zat bent? Haak dan ook een meiden vestje of een poncho of kijk eens hier. Het Haakbeest heeft een enorme haakbibliotheek met gratis patronen.

Mocht je vragen hebben, mail dan even via het contact formulier. En als je hem ook maakt, stuur je dan een foto? Vind dat super leuk om te zien. En nu ga ik nadenken of ik ook zoiets voor mezelf zal maken :).

Wil je Mamamaai blijven volgen, dat kan via de facebookpagina of via instagram. Ik ben ook heel actief op pinterest, leuk!rokje haken, gratis patroon

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Marijke I easydailyfood
  7 september, 2015 at 19:52

  Wat leuk! Echt ontzettend gaaf dat je dit zelf hebt gemaakt. Ben je nu ook bang dat ze ergens in blijft haken? Zou zo zonde zijn!

  • Reply
   MamaMaai
   8 september, 2015 at 11:49

   Ja beetje wel maar ja, ze moet hem wel kunnen gebruiken toch?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  8 september, 2015 at 10:43

  Wauw wat een geweldig leuk rokje zeg! Dat je dat zomaar even gemaakt hebt. Ik ben onder de indruk!

  • Reply
   MamaMaai
   8 september, 2015 at 11:49

   Nou zomaar even is een wat groot woord;) Maar dank je, lief

 • Reply
  Sanderijn
  17 januari, 2016 at 16:10

  Ik heb je voorbeeld gevolgd en haakte ook zo’n rokje. Super, dankjewel voor het idee!

 • Reply
  Joke
  8 juni, 2023 at 06:08

  Heel erg leuk en bedankt voor het patroontje. Ik kom echter wel een foutje tegen in de beschrijving. Na de 3 stokjes staat dat je 1 vaste moet haken, dat moet 1 Losse zijn anders klopt het patroon niet.

 • Leave a Reply