rondkomen op één salaris, besparen als jong gezin, bespaartips

Rondkomen op één salaris met jong gezin

rondkomen op één salaris, besparen als jong gezin, bespaartipsNa de bevalling van Melle besloten we dat voor ons nu de periode was dat ik zou thuis blijven. Maar uhm… kon dat wel? Op één salaris met een jong gezin? Kijk, ik trouwde uiteindelijk geen advocaat. Wel een hele lieve man die er samen met mij een succes van wilde maken en dingen aan de kant wilde en kon zetten. Ik ben me er zeker van bewust dat we in een luxe positie zitten dat we überhaupt een keus hebben. En ik weet ook dat heel veel moeders (en wellicht ook vaders) helemaal niet 24 uur per dag thuis willen zitten. Ieder zijn ding, nietwaar?

Rondkomen op één salaris met een jong gezin, hoe dan?

1. Marktplaats:

Marktplaats werd een hele goede vriend. Ik vind het geen schande er voor uit te komen dat wij daar regelmatig shoppen. Nog sterker, ik ben er trots op. a. Omdat ik een hekel heb aan onze weggooi maatschappij. Spullen als nieuw worden zo snel afgedankt en kunnen regelmatig nog prima een tweede, derde, zoveelste ronde mee. Natuurlijk maak ik me daar net zo schuldig aan hoor maar, probeer er af en toe rekening mee te houden. En b. Het is voor mij een sport geworden zo leuk mogelijke kleertjes te vinden. Zo lopen ze bij ons niet altijd in HEMA, H&M of Primark zoals de rest van het schoolplein. Regelmatig krijg ik complimenten dat de kinderen er zo leuk uit zien. Tijdens de babyperiode van Melle heb ik niks nieuws gekocht. Alles was tweedehands. Baby’s groeien zo snel dat het meeste spul er nog als nieuw uit ziet. En zodoende draagt zelfs Siem nog kleertjes die er uitstekend uit zien.

Het is geen geheim dat kersverse mama’s babykleertjes als kraamcadeautje binnen harken. Het is ook fantastisch weer babykleertjes te mogen shoppen als je er zelf uit bent natuurlijk. Maar, het komt dus ook heel vaak voor dat daar spulletjes tussen zitten die helemaal niet je smaak zijn of dat je kasten al vrij snel beginnen uit te puilen. De eerste maatjes zijn nog echt zo goed als nieuw te vinden, soms zelfs met de kaartjes er nog aan. En denk aan de pakketen. Een pakket in een keer bestellen is veel goedkoper dan alles los te laten verzenden.

Ik trouwde geen advocaat, wel een hele lieve man die er samen met mij een succes van wilde maken

2. Tweedehands babykamer

Ook scoorden we goedkoop een tweede babykamer omdat de oudste toendertijd er nog niet was uitgegroeid. Flink soppen en het gaat inmiddels al weer jaren extra mee. Man moest er in het begin even aan wennen maar is nu wel aardig om. En jeetje, dat scheelt een bak centjes zeg. Wij vonden er eentje helemaal compleet voor 150 euro. Tel uit je winst. Een compleet nieuwe kost al snel zo rond de 1000 euro. Katsjinggg 😉

Sommige meubeltjes zien er misschien niet helemaal mooi meer uit, maar knap je weer op en top op met een likje verf. Heb je ze ook direct helemaal in je eigen smaak en bovendien hartstikke origineel. –> Make over blauwe kast

3. Vrienden en familie:

Wij geven veel van onze spullen die we niet meer nodig hebben weg. Daar vragen we niks voor omdat we dat niet belangrijk vinden en het gewoon al fijn is als iemand anders er blij mee is. Wij hebben de mazzel dat we aan beide kanten oudere neefjes boven ons hebben zitten. En twee nichtjes onder ons. Een levendig doorgeef systeem. Bovendien is dochter niet de langste en word me zelfs op het schoolplein van klasgenootjes van alles aangeboden. En als onze mini uit een maatje luiers is gegroeid, nemen we dat mee voor een kleiner formaat babytje.

Ik zet bij vlagen mijn gelezen boeken op facebook. Het leuke is dat mensen sneller aan je denken als zij iets hebben wat je misschien wel kan gebruiken.

Mocht ik eens in de zoveel tijd weer eens een opruimbui hebben, kan de kringloop weer wat maanden door.

4. Prioriteiten stellen:

Natuurlijk zouden wij het leuk vinden met de kinderen twee keer per jaar op vakantie te gaan naar het buitenland. We zijn er ook absoluut niet vies van lekker te eten buiten de deur. Wat vaker een avondje of weekendje samen weg terwijl de oppas onze kindjes in bed legt. We zouden best ook dure pretparken willen afstruinen met ons kroost of gewoon eens in de zoveel tijd de nieuwst mode inslaan.

Maar ach. Uiteindelijk denken wij dat die tijd wel weer komt. Voor nu proberen we creatief te zijn. Er zijn zo ontzettend veel leuke dingen te ondernemen met de kinderen die geen bakken met geld kosten. Zo gaan wij de afgelopen jaren naar de eilanden van Nederland. Liefde voor Texel en Terschelling. Zodra we daar aan komen voelt het alsof we in het buitenland zitten. Zon, zee, strand, lekker fietsen, spelen met water, lekker eten, wat hebben we nou nog meer nodig. Of die keer dat we konden kamperen bij de boer. Jeetje wat hebben onze kindjes daar een fijne herinnering aan.

Of we zoeken uitjes in de buurt. De uitjes die ons aanspreken zijn vaak gratis. Ik ben er absoluut van overtuigd dat jonge kinderen dure pretparken leuk vinden maar het echt net zo leuk vinden ergens lekker te klimmen en te klauteren. Of bijvoorbeeld sprookjes wonderland in plaats van de Efteling. Scheelt ook weer bakken centjes. En met een ‘Eftelingfanate’ papa ben ik niet bang dat mijn kinderen iets te kort komen. Straks, als ze iets ouder zijn.

5. Sparen:

We opende voor onze kinderen alvast een rekening. Elke maand zetten we voor de kinderen alvast een klein bedrag opzij. Daar hebben we nu niet direct veel aan, maar eigenlijk merken we het ook niet. En straks als zij groot zijn en wij voor grote uitgaven komen te staan, is het een groot bedrag geworden. Dat geeft een zekerder gevoel.

Wil je me blijven volgen? Dat kan via de facebookpagina of op instagram. Ik ben ook heel actief op pinterest, leuk!

rondkomen met een jong gezin op 1 salaris, besparen, geld overhouden, bezuinigen


Geplaatst

in

door

Reacties

35 reacties op “Rondkomen op één salaris met jong gezin”

 1. Dina avatar

  Wat goed dat je hier over schrijft. Mensen doen vaak zo geheimzinnig over inkomen en geldzaken. Handig dat jullie alvast wat aan de kant zetten voor de kids voor later. Als ik ooit kindjes mag krijgen, dan doe ik dat ook.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja haha, wij zijn pas geleden gevraagd voor ‘wat ben je waard?’. Dat hoeft dan weer niet zo nodig van mij, alles open en bloot gooien al weet ik niet eens precies waarom. Misschien soort angst. Maar ik vind het altijd jammer als mensen met weinig moeten rondkomen en zich dan schamen om tweedehands te kopen. Is namelijk zo niet nodig. Doe jezelf een plezier en besteed je geld aan fijne dingen.

 2. Maris avatar

  Leuke blog. Zo doen wij het ook. En kringlopen en beetje creatief zijn helpt ook veel. En gewoon niet alles willen hebben en accepteren dat het ook goed is als je een paar jaar niet uit of weg kan.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja dat dus. Is nog super leuk trouwens om van iets ouds iets compleet nieuws te maken.

 3. Daniëlle avatar

  Leuk om nu te lezen hoe jullie het doen!! Wij doen het dus precies zo 🙂

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   🙂

 4. Marijke I easydailyfood avatar

  leuk om te lezen! Zoals je zegt iedereen doet het anders. Leuk om jouw ervaring te lezen. Niet alles hoeft duur te zijn inderdaad.

 5. Nanouk avatar
  Nanouk

  Wij hebben hier ook de complete babykamer van MP! Maar ook andere dingen, zoals een fiets en snorkelset. Denk ook dat prioriteiten heel belangrijk is. Je moet niet alles maar willen en bij alles wat je wilt kopen eerst langer nadenken of je t wel echt nodig hebt. Leuke blog! Wie inspireer je er anderen nog mee!

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja precies, dat is al best lastig vind ik, eigenlijk alles is natuurlijk zo te krijgen. Ik vind dat de kinderen dat dus ook moeten leren. Dank je!

 6. Gwen avatar

  Heel herkenbaar! Ik werk dan wel 2 dagen, maar dat is omdat wij een hoge hypotheek last hebben (iets met eigenwijs en alles snel willen aflossen, waar ik nu we kindjes hebben soms wel een beetje spijt van heb, maar ach so be it), maar ik werk maar 2 dagen. Meer dagen zou kunnen, dan houden we meer over, maar dat willen we niet. Ze zijn maar 1x klein en zo gaat het goed. Prioriteiten stellen 🙂

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Geen spijt hebben, daar heb je zo weinig aan. Doen waar jullie je goed bij voelen en daar van genieten. Liefs

 7. anouk avatar
  anouk

  Tja en wij worden ook weer Door anderen verwend 🙂 Onvoorstelbaar wat mensen over hebben echt heel veel. …en ik vind het fijn dat kinderen mee krijgen dat speelgoed en kleren etc. Ook leuk zijn als ze niet meer helemaal heel of nieuw zijn. Vrijwilligerswerk wat ik op het moment veel doe is ook zoiets.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja dat vind ik ook. Het is tegenwoordig al moeilijk genoeg om ze te leren dat ze niet alles kunnen krijgen wat ze willen 😉

 8. Marlies avatar
  Marlies

  Dag Maai, ik lees al jaren mee, maar reageer bijna nooit. Ik wilde zeggen dat ik je blog zo graag lees omdat je nooit iemand veroordeelt: zo begin je deze blog met te zeggen dat je weet dat niet iedereen financieel de keuze kan maken om thuis te blijven, en dat niet iedereen 24u/dag wil thuiszitten. Andere thuisblijfmama’s kijken soms neer op werkende mama’s (en wellicht ook omgekeerd). Dat doe jij niet, en ook om die reden is je blog zo fijn!
  groetjes, Marlies

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Wat onwijs lief, dank je wel 🙂

 9. Vlijtig Liesje avatar

  Leuk om te lezen. Veel mensen denk bij voorbaat al dat het niet kan, rondkomen van 1 inkomen, maar er kan vaak meer dan je denkt.

 10. Puck avatar

  Ook met 2 banen blijft het vaak genoeg nog puzzelen. Is het niet met geld, dan is het wel met tijd… Geniet er maar lekker van dat je dit nu kunt doen.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja dat geloof ik absoluut.

 11. Linda avatar

  Knap hoor, ik zou dit ook wel willen maar hebben het huis gekocht op twee inkomens waardoor ik wel moet werken. Gelukkig werk ik vanuit huis dus kan ik het combineren. Nadeel is dat het inkomen vrij onzeker is.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja precies. Ik heb de mazzel gehad dat wij daar niet over na hoefden te denken. Man woonde hier al een paar jaar toen ik bij hem introk. Anders had het er voor ons waarschijnlijk ook anders uitgezien. Of misschien niet, je weet het niet.

 12. Romy avatar

  Erg knap dat jullie deze keuze hebben gemaakt. Ook een eye-opener voor mij. Wij werken allebei omdat dit ‘nodig’ is en kunnen ons veel veroorloven maar hebben chronisch tijd tekort. Dat is de keerzijde van de medaille.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja ik twijfel ook wel eens hoor maar ik weet dat welke keus ik ook maak, er voor en nadelen aan zitten.

 13. Angelique avatar

  Wat een interessant artikel! Mensen doen inderdaad veels te snel spullen weg die nog goed zijn. Toevallig heb ik gisteren een hele set aan bestek kunnen ophalen bij een restaurant dat deze spullen allemaal gewoon weg wilde gooien.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja, dat vind ik dus ook. Meestal met een goed sopje is het allemaal nog zo bruikbaar. Mooie vondst van jou als ik het zo lees:)

 14. Wilma avatar

  Erg leuk om te lezen! Hier ook hoor, Waarom nieuw als tweedehands precies zo mooi kan zijn voor een hoop minder! En dan te bedenken dat er aan tweedehands spullen vaak een leuk verhaal zit. Zo kan ik door het huis lopen en herinner mezelf bij elke accessoire of meubelstuk wel weer een leuke herinnering. :)! (Nieuw hier, maar erg leuk om je te volgen)

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Welkom, leuk! Ja inderdaad. Mijn kindjes vinden het juist super leuk als hun oudere stoere neefjes het al eerder hebben gedragen. Kijken ze stiekem toch wel tegen op 😉

 15. kliefje avatar
  kliefje

  Ik kan ook heel erg goed, net als jij dus, de tering naar d nering zetten. Financieel betere tijden komen wel weer, die zijn niet het belangrijkste. Als het kan, gróót gelijk dat jullie het zo doen.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Hahaha Klief, ik zou blind eruit kunnen halen dat die reactie van jou is ;).

 16. Naomi avatar
  Naomi

  Heel leuk om dit zo te lezen! Bij mij thuis (ik ben nog maar 16) is alleen mijn vader degene die geld verdient, mijn moeder ‘werkt niet’, maar we zijn met 4 kinderen (de andere zijn veeeul jonger) dus ze werkt eigenlijk ontzettend veel. Wij komen ook net rond en doen alles wat je hier hebt opgeschreven behalve veel spullen weggeven. We doen het wel veel, maar we hebben zoveel dat ons huis nog steeds een grote puinhoop is. Daarbij deel ik een kamer met een jonger broertje en mijn twee jongste broertjes en zusjes delen ook een kamer. (In Amsterdam centrum wonen is zo duur!)

  Het is heel gezellig 🙂 Veel mensen vragen zich echt af hoe ik het overleef maar als je er gewoon het beste van maakt is het helemaal niet zo erg als het lijkt. Daarbij lukt het ons om af en toe nog wel naar Thailand (1x in de 3/5 jaar) of even in Nederland weg te gaan. Prima toch!

  Dit is echt een veeel te lange reactie, haha.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Nee hoor, leuk juist zo’n reactie. Ik heb bewondering voor hoe je er over denkt. Ik had toen ik zo oud was als jij (jemig ik ben oud) ook mijn moeder thuis en vond dat altijd heel fijn.

 17. nicolien avatar

  Thuisblijven of blijven werken: het blijven lastige afwegingen tussen geld en tijd.

  Zelf koop ik ook regelmatig tweedehands, maar nooit kleding. Ik vind kleding zoeken op marktplaats zo tijdrovend. Heb jij misschien tips?

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Oh ik juist voor de kinderen heel veel. Ik zal er eens over na denken waarom me dat eigenlijk altijd wel lukt. Dank voor de leuke vraag.

 18. Yvette avatar

  Heel erg leuk om te lezen! Thanks for sharing :-).

 19. Roelina avatar

  Erg leuk blogje. Hoewel nog fulltime werkend, is het ook hier best de eindjes aan elkaar knopen. Jouw verhaaltje bij punt 1. Is dan ook zeer herkenbaar. Fijn om te weten dat ik niet de enige ben die er een sport fan maakt om budget te shoppen. Ik doe dit dan wel weer bij ketens als hema, zeeman, en primark maar combineer het dan weer met iets apparts. Zodat het toch eigen wordt.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Je bent zeker niet de enige. Als ik zie hoe snel de dingetjes weg zijn die ik wil hebben op marktplaats bijvoorbeeld. En ik heb zelfs een groepje vriendinnen waar we er een sport van maken. niks om je voor te schamen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *