Na de bevalling van Melle besloten we dat voor ons nu de periode was dat ik zou thuis blijven. Maar uhm… kon dat wel? Op één salaris met een jong gezin? Kijk, ik trouwde uiteindelijk geen advocaat. Wel een hele lieve man die er samen met mij een succes van wilde maken en dingen aan de kant wilde en kon zetten. Ik ben me er zeker van bewust dat we in een luxe positie zitten dat we überhaupt een keus hebben. En ik weet ook dat heel veel moeders (en wellicht ook vaders) helemaal niet 24 uur per dag thuis willen zitten. Ieder zijn ding, nietwaar?
Rondkomen op één salaris met een jong gezin, hoe dan?
1. Marktplaats:
Marktplaats werd een hele goede vriend. Ik vind het geen schande er voor uit te komen dat wij daar regelmatig shoppen. Nog sterker, ik ben er trots op. a. Omdat ik een hekel heb aan onze weggooi maatschappij. Spullen als nieuw worden zo snel afgedankt en kunnen regelmatig nog prima een tweede, derde, zoveelste ronde mee. Natuurlijk maak ik me daar net zo schuldig aan hoor maar, probeer er af en toe rekening mee te houden. En b. Het is voor mij een sport geworden zo leuk mogelijke kleertjes te vinden. Zo lopen ze bij ons niet altijd in HEMA, H&M of Primark zoals de rest van het schoolplein. Regelmatig krijg ik complimenten dat de kinderen er zo leuk uit zien. Tijdens de babyperiode van Melle heb ik niks nieuws gekocht. Alles was tweedehands. Baby’s groeien zo snel dat het meeste spul er nog als nieuw uit ziet. En zodoende draagt zelfs Siem nog kleertjes die er uitstekend uit zien.
Het is geen geheim dat kersverse mama’s babykleertjes als kraamcadeautje binnen harken. Het is ook fantastisch weer babykleertjes te mogen shoppen als je er zelf uit bent natuurlijk. Maar, het komt dus ook heel vaak voor dat daar spulletjes tussen zitten die helemaal niet je smaak zijn of dat je kasten al vrij snel beginnen uit te puilen. De eerste maatjes zijn nog echt zo goed als nieuw te vinden, soms zelfs met de kaartjes er nog aan. En denk aan de pakketen. Een pakket in een keer bestellen is veel goedkoper dan alles los te laten verzenden.
Ik trouwde geen advocaat, wel een hele lieve man die er samen met mij een succes van wilde maken
2. Tweedehands babykamer
Ook scoorden we goedkoop een tweede babykamer omdat de oudste toendertijd er nog niet was uitgegroeid. Flink soppen en het gaat inmiddels al weer jaren extra mee. Man moest er in het begin even aan wennen maar is nu wel aardig om. En jeetje, dat scheelt een bak centjes zeg. Wij vonden er eentje helemaal compleet voor 150 euro. Tel uit je winst. Een compleet nieuwe kost al snel zo rond de 1000 euro. Katsjinggg 😉
Sommige meubeltjes zien er misschien niet helemaal mooi meer uit, maar knap je weer op en top op met een likje verf. Heb je ze ook direct helemaal in je eigen smaak en bovendien hartstikke origineel. –> Make over blauwe kast
3. Vrienden en familie:
Wij geven veel van onze spullen die we niet meer nodig hebben weg. Daar vragen we niks voor omdat we dat niet belangrijk vinden en het gewoon al fijn is als iemand anders er blij mee is. Wij hebben de mazzel dat we aan beide kanten oudere neefjes boven ons hebben zitten. En twee nichtjes onder ons. Een levendig doorgeef systeem. Bovendien is dochter niet de langste en word me zelfs op het schoolplein van klasgenootjes van alles aangeboden. En als onze mini uit een maatje luiers is gegroeid, nemen we dat mee voor een kleiner formaat babytje.
Ik zet bij vlagen mijn gelezen boeken op facebook. Het leuke is dat mensen sneller aan je denken als zij iets hebben wat je misschien wel kan gebruiken.
Mocht ik eens in de zoveel tijd weer eens een opruimbui hebben, kan de kringloop weer wat maanden door.
4. Prioriteiten stellen:
Natuurlijk zouden wij het leuk vinden met de kinderen twee keer per jaar op vakantie te gaan naar het buitenland. We zijn er ook absoluut niet vies van lekker te eten buiten de deur. Wat vaker een avondje of weekendje samen weg terwijl de oppas onze kindjes in bed legt. We zouden best ook dure pretparken willen afstruinen met ons kroost of gewoon eens in de zoveel tijd de nieuwst mode inslaan.
Maar ach. Uiteindelijk denken wij dat die tijd wel weer komt. Voor nu proberen we creatief te zijn. Er zijn zo ontzettend veel leuke dingen te ondernemen met de kinderen die geen bakken met geld kosten. Zo gaan wij de afgelopen jaren naar de eilanden van Nederland. Liefde voor Texel en Terschelling. Zodra we daar aan komen voelt het alsof we in het buitenland zitten. Zon, zee, strand, lekker fietsen, spelen met water, lekker eten, wat hebben we nou nog meer nodig. Of die keer dat we konden kamperen bij de boer. Jeetje wat hebben onze kindjes daar een fijne herinnering aan.
Of we zoeken uitjes in de buurt. De uitjes die ons aanspreken zijn vaak gratis. Ik ben er absoluut van overtuigd dat jonge kinderen dure pretparken leuk vinden maar het echt net zo leuk vinden ergens lekker te klimmen en te klauteren. Of bijvoorbeeld sprookjes wonderland in plaats van de Efteling. Scheelt ook weer bakken centjes. En met een ‘Eftelingfanate’ papa ben ik niet bang dat mijn kinderen iets te kort komen. Straks, als ze iets ouder zijn.
5. Sparen:
We opende voor onze kinderen alvast een rekening. Elke maand zetten we voor de kinderen alvast een klein bedrag opzij. Daar hebben we nu niet direct veel aan, maar eigenlijk merken we het ook niet. En straks als zij groot zijn en wij voor grote uitgaven komen te staan, is het een groot bedrag geworden. Dat geeft een zekerder gevoel.
Wil je me blijven volgen? Dat kan via de facebookpagina of op instagram. Ik ben ook heel actief op pinterest, leuk!
Laat een reactie achter