De kinderen

Schoenmaatjes, wij doen mee

Vanuit school kregen we een vraag. Of we een schoenendoos wilden vullen voor een kind (een vriendje?) in Afrika. Man en ik hebben wel wat met Afrika. Tijdens onze wereld reis toen we elkaar net leerde kennen, jaja, van Kaapstad naar Nairobi (lees hier deel 1) deden we ook twee schooltjes aan. Dat is wel even een beetje anders dan de kleuterschool hier. Een beetje primitiever. Het simpele feit dat kinderen gewoon naar een normaal toilet kunnen en daarna hun handjes kunnen wassen is bijvoorbeeld niet direct vanzelfsprekend. Dat ze genoeg schriften en potloden hebben ook niet, al zijn die er in sommige gebieden dan weer net wat meer omdat alle toeristen vrachtladingen aan dat soort spul bij het plaatselijke winkeltje in het dorp leeg kopen en doneren. Een goede zaak. Neemt natuurlijk niet weg dat er veel meer schooltjes zijn (of in ieder geval nodig zijn) dan dat je als toerist voor ogen krijgt.
edukans, schoenmaatjes, schoenendoos knutselen, goed doel

Schoenmaatjes

Man, als docent, liep uiteraard nog harder te juichen dan ik al deed. Ik heb deze dagen wat extra stimulans nodig me ergens toe te zetten en überhaupt dingen die ik moet doen te herinneren. Als schoenen dozen halen bijvoorbeeld, die heb ik helaas niet per voorraad in de kast staan. Er verstrijken hier dus nog wel eens ongemerkt wat uiterste inlever datums. Blij met man dus in dit geval en met de achtste? groepers die op de valreep de ouders van de kleuters op het schoolplein nog een extra schop onder hun konten probeerden te geven door gewoon direct wat doosjes onder hun neus te duwen. Schokkend hoe weinig mensen aan dit soort acties mee doen. Uiteraard moet iedereen dat voor zich weten.

Zelfs als ik er zelf niet over begon kon zij ’s avonds niet in slaap vallen omdat zij geen afstand kon doen van welk vergeten knuffeltje dan ook.

Vanaf het moment van DE vraag van school probeer ik dan weer wel dochter te overtuigen van het feit dat er een speelgoedje van haar zelf in die doos moet belanden. Vanaf de eerste woorden was dat huilen uiteraard. Zelfs als ik er zelf niet over begon kon zij ’s avonds niet in slaap vallen omdat zij geen afstand kon doen van welk vergeten knuffeltje dan ook. Oke, dat snap ik natuurlijk heus wel. Ik ben dan ook zeer blij dat ik die vraag van mijn moeder nooit gehad heb, ik zou ook nachten lang hebben liggen wenen om dat zielige popje wat in zijn eentje in een doosje helemaal naar Afrika zou moeten verkassen.
edukans, schoenmaatjes, schoenendoos vullen voor goed doel, schoenendoos versieren
Maar. Ik vind dat de kinderen moeten leren dat zij het hier goed hebben. Dat ze blij mogen zijn dat ze op precies dit stukje van de planeet zijn geboren en ze werkelijk niks tekort komen al denken ze eigenlijk altijd van wel. Oke, dat wrijf ik er nog niet direct in, dat komt wel als ze wat ouder zijn. Maar ik vind wel dat ze mogen weten dat er ook kindjes op de wereld zijn die helemaal geen speelgoed hebben. En dat het helemaal niet erg is om speciaal voor dat kindje iets uit je eigen speelgoed voorraad te kiezen waar je dat andere kindje heel erg blij mee maakt. Na een hele hoop tranen was dit stukje eigenlijk heel snel gepiept. Beide vonden een toonbare knuffel die wel mocht verhuizen.

Schoenendoos versieren

De doosjes werden als ware kunstwerken beplakt en bestikkert. En omdat mama de beroerdste niet is, en papa in deze nog minder, vulden we de rest van het doosje tot de nok toe aan vol.
edukans
Vanochtend werden de doosjes op school afgeleverd, waar zij het verder zullen regelen. Done.

‘Mama waar is mijn kadootje nou?’ aldus de kleine man toen we met lege handen weer huiswaarts keerden.

Deze schoenenmaatjes actie is van Edukans. Veel basisscholen doen hier aan mee maar zo niet, als particulier kan natuurlijk ook gewoon. Voorwaarden, spelregels en inlever adressen staan op de website. Barcodes om te achterhalen waar je doosje uiteindelijk belandt, kun je hier vinden.

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Syl
  30 november, 2014 at 09:42

  Goed initiatief dit hè. Mijn kinderen hebben heel wat dozen gevuld. Het is ook leuk (en mooi) dit samen met je kinderen te doen.

  • Reply
   MamaMaai
   30 november, 2014 at 11:48

   Ja absoluut. Goed voor alle kanten lijkt me!

 • Reply
  Pauline
  30 november, 2014 at 10:40

  Ik heb een vriendin er weleens over gehoord, wist niet dat het ook particulier kon! Leuk, ik ga er eens naar kijken. 🙂

 • Reply
  Sanderijn
  30 november, 2014 at 11:54

  Wat een superactie! En wat voeren jullie hem leuk uit! Ik ga kijken of ik kan bijdragen, zag dat de inleverpunten hier geen openingstijden en -dagen hebben waar ik wat mee kan (het noorden hè, niet heel veel om uit te kiezen helaas). Ik vind het zo’n leuk idee.

  • Reply
   MamaMaai
   30 november, 2014 at 12:46

   Hoor net dat het alleen in November is 🙁 Doneren kan nog wel. Voor volgend jaar in de agenda 😉

 • Reply
  angelique
  30 november, 2014 at 12:39

  goed initiatief vind ik dit, ik deed het altijd met de kinderen op stages. Volgend jaar maar eens goed research doen om dit ook samen met Keano te doen

 • Leave a Reply