lisette jonkman

Boekreview; Schrijven kreng + mijn droom

lisette jonkmanHet beginnetje van (één van) mijn grootste droom(en). Een boek schrijven. Of in ieder geval, IETS doen met schrijven. Meer dan ik nu doe bedoel ik. Al zo vaak had ik dit boek, ‘Schrijven kreng’ van Lisette Jonkman zien liggen. Ik zag het ook heel vaak online al voorbij komen, maar durfde het niet aan te schaffen. Huh? Een boek over schrijven, waarom niet? Ik mag dan heel graag een boek gaan schrijven, dat het er ooit van gaat komen is eigenlijk best een groot vraagteken. Het is natuurlijk geen geheim, maar het van de daken schreeuwen maakt dan toch een soort van kwetsbaar. Het is iets waarvoor het roer helemaal om moet. Ik heb er niet voor geleerd dus waarom zou ik dat kunnen? Het is een flinke stap buiten mijn comfortzone. En dat van mijn gezin. En ik moet ergens nog eens stukje lef zien te vinden. Oké, en wat extra tijd. Dus een boek aanschaffen over schrijven, tja… Maar ik pende typte het hier neer dus iedereen weet dat nu. En dat is ENG dus.

Buiten dat, moet ik toegeven dat ik nog nooit een boek van Lisette Jonkman heb gelezen (dat ga ik nu wel doen natuurlijk, beloofd Lisette!) Chicklits namelijk. Dat is toch niet tof om toe te geven als volwassen vrouw? Hoe kom ik eigenlijk aan die wijsheid? Waarom zou dat niet tof zijn, en moet dat? Maar haar boek schrijven kreng had me al een paar keer heel hard geroepen en ik besloot het in een impuls toch mee te nemen. Trouwens, ik heb haar ontmoet pasgeleden. Op de boekpresentatie van een vriend. Jawel. Nee, geen hysterische fan hier, ik wist mezelf redelijk normaal te gedragen. Niet dat zij dat verder weet, ik ben niet het type ‘hey hoi, ik ken jou, ik las je boek en ik ben zoooo groot fan, mag ik een handtekening en een ussie please?’ Dus.

Ik moet het nog schrijven, maar verder is het af

Maar goed. Ik las dat boek en pieste zo vaak in mijn broek van het lachen ‘het komt op als poepen,’ haar woorden over inspiratie. Met recht de grappigste schrijver van Nederland of is dat inmiddels een beetje afgezaagd en onorigineel dat ik dat hier schrijf? Want ook dat zijn niet mijn woorden. Dat staat gewoon achterop de flap, jup. Ik lees wel eens wat voor aan man maar nog nooit zo veel uit één boek. En zelfs hij kon er om grinniken. En hij heeft weinig met schrijven en lezen.

Het boek gaat dus werkelijk over schrijven. Hoe begin je, waar moet je op letten, hoe schrijf je een plot, hoe schrijf je een seksscène (grinnik ‘liefdesspeer’), je social media kanalen, hoeveel betaald het (niks ai)… Ik moet het nog een keer lezen hoor, er staan ook een aantal oefeningen in die ik absoluut wil proberen. En zoveel info tegelijk kan ik domweg niet allemaal in één keer toepassen. Al was ik überhaupt nog niet toe aan toepassen ;).

Sinds ik dit boek las, weet ik het wel echt heel zeker. Mijn boek gaat er komen (correctie, boeken). Ooit. Ze had daar ook een naampje voor. Types als ik die van alles aanvoeren om maar niet te beginnen. Maar zoals zij zegt en mijn eeuwige excuus, ik moet het nog schrijven, maar verder is het af. Dat geldt overigens voor een thriller, een kinderboek en een chicklit. Best wel vol zo in mijn hoofd. Man wordt er nog net niet gek van dat ik steeds maar klaag over al die passages die zich in mijn hoofd al afspelen. Soms word ik gewoonweg bang van wat mijn verknipte brein (ja echt) kan bedenken en durf ik niet verder. Hij snapt niet dat het niet al duizend keer ergens weg getikt staat. Dat snapt hij overigens ook niet van mij to do lijstjes. Blijkbaar schrijf ik gewoon niet graag op papier, maar liever in mijn hoofd.

Trouwens ik citeer Lisette: ‘als je schrijft, ben je schrijver.’ En ik schrijf een blog. En maandelijkse brieven aan mijn kinderen. Dus.

Schrijven Kreng!

[bol_product_links block_id=”bol_55a2af74cfead_selected-products” products=”9200000030255223″ name=”schrijven kreng” sub_id=”boeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


Geplaatst

in

,

door

Reacties

12 reacties op “Boekreview; Schrijven kreng + mijn droom”

 1. Kim avatar

  Ah, wat tof! Ik had geen idee dat dit boek hierover ging! 🙂 Eerlijk is eerlijk, ik heb haar andere boeken ook gelezen: lekker boeiend dat het chicklits zijn en daarom ‘niet tof om te lezen’. Ik vond ze oprecht heel leuk!

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Dat dacht ik al, nu ga ik ze helemaal lezen 🙂

 2. Nanouk avatar
  Nanouk

  Hahah leuk geschreven! Als je boeken ook zo worden geschreven worden t leuke boeken 🙂

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   ah wat lief, dank je!

 3. lielebeesje avatar

  Ik beloof plechtig om je boek te kopen!

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   dat is er alvast 1, daar hou ik je aan 😉

 4. Wytske avatar

  Gewoon DOEN dus!! 😉 Als je eenmaal maar een begin hebt gemaakt denk ik. Heb dat boek ook al meerdere keren voorbij zien komen, heb zelf (nog) geen ambities een boek te gaan schrijven, maar klinkt verder erg leuk!

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   ja dat begin vooral, dat is zoo moeilijk

 5. Saskia avatar
  Saskia

  Begin maar met de thriller, ik ben al fan van je!

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   ah wat lief

 6. Puck avatar

  Zou in ieder geval als je dan een idee, plot, twist of gewoon een enorm sterke zin/alinea hebt die vast opschrijven als inspiratie. Als je dan werkelijk aan je boek gaat beginnen en je loopt even vast heb je daaraan weer een (eigen) bron om mee verder te bouwen.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Toevallig zei man gisteren iets soortgelijks maar daar luister ik dan natuurlijk niet naar ;). Dank je voor de tip, ik ga het doen, echt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *