borstvoeding, langvoeden

Serieus, zo lang borstvoeding?

borstvoeding, langvoeden, lang borstvoeding geven, langvoedster, mamamelkIk twijfelde enorm of ik nog ooit een stukje over borstvoeding zou gaan tikken. Waarom? Omdat ik met mijn borstvoeding verleden afwijk van wat de norm is. Verleden, verleden, het jongste ventje werd net pas drie en mocht sinds een paar maandjes pas niet meer drinken. Serieus, zo lang borstvoeding?Jep, bijna drie jaar vol. Ik kan me nog herinneren hoe stellig ik riep dat ik vond dat borstvoeding aan een kind wat al kon praten en lopen een beetje te ver ging. Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat ik zo mijn rijtje vooroordelen paraat had voordat ik aan kinderen begon. Mensen eigen he, al dat commentaar. Ik had ooit een moeder op de afdeling die haar vierjarige kleuter nog liet drinken. Ieeeuw. Dat zijn van die types he? Blijkbaar was ik nooit zo openminded als ik dacht.

Inmiddels heb ik mijn mening over het voeden van je kindje, hoe je het ook doet, grof bijgeschaafd. Net als mijn mening over van alles rondom het opvoeden van kinderen. Het loopt nou eenmaal anders dan je kan bedenken als je nog zelf geen mama bent en het loopt dikwijls ook heel anders als je zelf wel al mama bent. Wat uiteraard prima is maar het zegt wel wat over de maatschappij. Wat je niet vaak ziet is nou eenmaal een beetje (boel) raar. Vandaar ook die fanatieke normalize breastfeeding hashtek mama’s he 😉

Stel je voor dat hier elke peuter tot zijn ik noem maar wat derde aan de borst gevoed werd in het openbaar, vonden we dat vast en zeker ook heel normaal. Als iedereen hier tot zijn tiende nog bij mama kwam lurken zeker weten ook. Kwestie van wennen. Dat wat als normaal gezien wordt. Ooit snapte ik de hype uggs onder een rokje ook niet, ik noem maar wat, wie kijkt daar nu nog van op. Tegenwoordig kan dat gewoon.

Mijn ventje kreeg dus bijna drie jaar rond mijn melk. Halleluja, fantastisch geweldig stront vervelend fijn. Borstvoeding geven zo lang is alles. Elke emotie kwam wel langs. Geloof het of niet, ook borstvoeding geven heeft zo zijn fases, sprongetjes, struggles. Hoe vaak ik de zoon met zijn hang naar mijn borsten niet uit het raam heb willen wippen.

Ik was zeker van team borstvoeding en wist ook wel dat ik wilde proberen het eerste jaar rond te maken, zoals ik ook deed bij de eerste zoon. Bij de dochter is dat overigens nooit gelukt. Maar het is niet zo dat ik van te voren bedacht dat ik langvoeder wilde worden. Langvoeder, voedster, alsof we het over een stuk vee hebben niet? Hoe trots ik uiteindelijk ook ben, tis niet bepaald een ere titel die je om je nekt hangt deze dagen.

Maar uiteindelijk, het liep zoals het liep en uiteindelijk stopte ik dus pas toen meneer de drie bijna aantikte. Het was niet altijd slingers en confetti maar het was fijn. Ik heb gedaan wat ik dacht dat goed voor ons was.

Meer lezen:


Geplaatst

in

door

Reacties

7 reacties op “Serieus, zo lang borstvoeding?”

 1. Anna Helena avatar

  Ik had er vroeger – voor ik zelf kinderen had – nooit bij stilgestaan, bij borstvoeding en hoelang dat normaal is. Toen de kids er waren en de BV lukte, wou ik zo lang mogelijk geven, zonder het te forceren of er een datum om te plakken. De kids hebben zelf beslist hoelang ze wilden drinken: de oudste tot anderhalf jaar, de jongste tot twee jaar en half. En dat was prima zo.

  1. MamaMaai avatar

   Dat hoor je ook wel regelmatig ja, mooi als dat zo kan

 2. Patricia avatar
  Patricia

  Precies wat ik vroeger ook dacht…je geeft toch geen bv meer aan een kind dat loopt en praat, erg he! Dacht bij Sarah ook, ik doe het gewoon netjes 6 mnd en dan stop ik ermee, maar het is zo natuurlijk en fijn. Zonder er over hoeven na gedacht te hebben ook langvoedster geworden. En gok zo dat de derde het langst wordt, als ze me niet meer bijt 😉

  1. MamaMaai avatar

   Ben benieuwd hoe ver je komt met Guusje 🙂

 3. Patricia avatar
  Patricia

  Mijn dochter heeft 13 mnd borstvoeding gehad. Ik wilde graag minimaal 6 mnd vol maken. Elke maand extra was meegenomen.
  Ik had de mazzel dat het bij mij erg makkelijk ging.
  Het stop moment kwam meer door een onhandige planning. Ik had niet verwacht meer dan een jaar te voeden en had afgesproken mee te gaan op werkweek…na een week kwam ik terug bij een boos meisje dat beslist niet meer aan de borst wilde.
  Ik had niet verwacht dat zo moeilijk te vinden.
  Nog steeds kijk ik met warme gevoelens terug op die 13 maanden.

  1. MamaMaai avatar

   Oh ja, zal je net zien. Wel een rottige stop dan. 13 Maanden is hartstikke mooi natuurlijk 🙂

 4. Fenegriek thee fan avatar

  Na de geboorte van mijn baby wilde mijn borstvoeding maar niet op gang komen. Erg frustrerend, want iedereen wilt natuurlijk het beste voor haar spruit. Mijn verloskundige kwam toen aanzetten met fenegriekthee. Eeerst dacht ik dat het een bakerspraatje was dat dit helpt bij de borstvoeding, maar na een paar koppen hiervan kwam mijn borstvoeding inderdaad wel goed op gang. Fijn dat dit op een natuurlijke manier opgelost kan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *