leren eten, Raply

Siem leert eten en babyhapjes ideeën

leren eten, RaplySiem oh Siem.

Wat heb ik er tegenop gezien weer te starten met de eten aanleren periode. Bij Fenne vond ik het geweldig. Kon niet wachten tot ze eindelijk zes maanden was, wat ik dus ook net niet heb gehaald, en we haar haar eerste prakje naar binnen schoven. Dat vond ze niks. Het werd vanaf dag één een smeerboel. Waar we fanatiek van die hele klassieke foto’s van maakten. Wij deden een beetje van alles wat. Beetje Raply, beetje prakken slash pureren. Bij Fenne besloten we dat het niet uitmaakten hoe snel het zou gaan, ze mocht haar eigen tempo kiezen. s Avonds kreeg ze per slot van rekening altijd een fles beton voor ze ging slapen. Het kwam goed. Ze eet praktisch alles.

Melle was een beetje een ander verhaal. Die weigerde bij hoog en laag de fles. Het eten op eigen tempo stonden we nog steeds achter maar… Maar we wilden er zeker van zijn dat het s nachts wakker worden niet door de honger kwam. En dus prakten we hem pot dicht. Op een gegeven moment zijn we daar weer mee gestopt, halleluja, omdat we door hadden dat het geen zak uitmaakten voor de nachten. Het kind kon zijn eigen tempo weer aannemen en ook dat kwam uiteindelijk goed. Meer dan goed, deze noemen we gekscherend altijd onze vuilnisbak. Laat iemand wat staan? Geef maar aan Melle 🙂

En toen was daar onze Siem. Die leek ergens een hopeloze zaak te worden en kreeg het stempel koemelkallergie. Maar niks is minder waar, Siem treedt graag in de voetsporen van zijn broer en is vuilnisbak 2.0 gedoopt. Langzaam verschillend voedsel introduceren was het advies van de kinderarts. Nee niks, deze jongen heeft haast. Natuurlijk probeer ik alles eerst drie keer aan te bieden om te kijken of hij er geen klachten van krijgt, voor ik weer iets nieuws introduceer. Maar met twee en een halve maand proeven op de teller heeft hij al een aardige waslijst aan voedingsmiddelen waar we uit kunnen kiezen.

Omdat ik het zelf altijd makkelijk vind een beetje inspiratie op te doen, zette ik wat hapjes van de kleinste man op een rijtje. Soms vind ik het best lastig weer te bedenken wat ik nu weer voor hem moet maken.

Maar goed, deze babyhapjes schuiven er allemaal al in als zoete koek (koek krijgt hij dus niet ;)):

 • Fruit. Bananen zijn all time favoriet. Als ik haast heb krijgt hij alleen een banaantje. Als ik wat tijd heb prak ik het graag met ander fruit. Maar combineren met fruit is altijd goed. Siem lust inmiddels graag peer/ mango/ kaki/ kiwi (geel en groen)/ galiameloen/ aardbijen
 • Gekookte appel met wortel. Smullen. Dit vindt hij zo lekker.
 • Pastinaak gekookt
 • Broccoli/ bloemkool
 • Broccoli/ courgette
 • Avocado/ banaan
 • Rijst met banaan. Rijst alleen waardeer hij nog niet erg. En omdat ik graag wilde weten of zijn lijfje rijst koe vond, mengde ik het met banaan. Dat gaat goed, nu andere combinaties proberen. Of gewoon los natuurlijk.
 • Boterham (zonder korstjes) met humous/ appelstroop/ aardbijen jam
 • Als tussendoortje krijgt hij heel heel heel af en toe een liga eerste stap halfje/ een plakje ontbijtkoek/ rijstwafel

Ik heb al geprobeerd spinazie en aardappel aan zijn menu toe te voegen maar dat was tot nu nog niet zo’n succes.

Best een aardig lijstje al vond ik zelf. Ik blijf het lastig vinden wat ik hem nu weer voor nieuws moet aanbieden. Ik wil hem over ongeveer twee weekjes ofzo wat vlees laten proeven (op brood) en beginnen met slokjes thee. En ik moet nu echt eens gaan uitzoeken of hij nou wel of niet groente uit blik en potjes mag hebben. Dan hebben we er ineens weer best wat opties bij.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

7 reacties op “Siem leert eten en babyhapjes ideeën”

 1. Julienne avatar

  Als diëtiste raad ik je groenten uit blik/bokaal niet aan, omdat daar veel toegevoegd zout en toegevoegde suiker bij zit. Da’s niet zo goed voor kleintjes. Bovendien leren ze dan niet de echte smaak van groenten kennen. Groenten uit de diepvries zijn wel een goed alternatief!

  1. MamaMaai avatar

   Oh ja, dat kan natuurlijk ook. Wij eten zelf bijna nooit uit blik/pot alleen doperwtjes of mais. Maar diepvries kan ook, dank je voor de tip!

 2. Tamarah avatar
  Tamarah

  Bij ons is een mix van e halve avocado, een hele kiwi en een halve banaan in de blender echt een topper! Ik was ook inspiratieloos en heb pinterest geraadpleegd, daar kom je een hoop leuke combi’s tegen waar je zelf in eerste instantie niet aan denkt

 3. Mariska avatar
  Mariska

  Pompoen nu het herfst is? En dan combineren met aardappel? En bataat, knolselderij, rode biet (ook lekker met appel!), tuinbonen/ erwten….

  Mijn eerste is vandaag 6’weken en kijk hem ook groot btw 🙂

  1. MamaMaai avatar

   Bataat? Nog nooit gegeten. Ga eens kijken. Goede tips, dank je. Heb ik wat aan 🙂

 4. Farina avatar
  Farina

  Ik kwam net per toeval en voor het eerst op je blog terecht..Leuk! ?Gijs van 8 maanden bij ons eet ook heel verschillend & vindt eigenlijk alle groenten met rijst/couscous of aardappels gemengd heerlijk. Venkel, witlof, pompoen, courgette, aubergine, spruitjes en radijs zijn geliefd.. En qua fruit doen stoofpeertjes (die wij ook ineens lekker vinden zonder toevoegingen ?), mango en kers het goed. Veel plezier met uitproberen!

  1. MamaMaai avatar

   Hey, dank je wel voor alle ideeën, die kon ik wel gebruiken. Ga ze opschrijven 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *