De kinderen

Snoepkontjes

snoep gezond, snoepen, snoepkontjesToen ik zwanger was van de kleine meid namen we ons voor de kinderen zolang mogelijk niet te laten snoepen. Dat ging na de geboorte best aardig. Op een enkeling na die zes maanden wachten de reinste onzin vond. Het zij zo. De kleine meid was geen dikkertje maar bloeide en groeide, was nooit ziek en ontwikkelde zich in rap tempo. Tot de kleine man zich aandiende kende de kleine meid het bestaan van snoep niet. Zolang zij tevreden was met een rijstwafel, soepstengel, groente stukjes of fruit zag ik het probleem niet.

De kleine man kwam erbij en inmiddels kweekte ook onze vriendengroep een schare aan baby’s. We houden er hier inmiddels een druk sociaal leven op na vol van play en koffie/thee dates. Heel gezellig allemaal. Met hem gaat het  dus een stuk moeilijker.

Gezelligheid is snoepen:

Maar gek genoeg komt er bij gezelligheid altijd snoep of koek om de hoek kijken. Zelfs in het centrum krijgt de kleine meid het voor elkaar een vriendin te vinden en met een snoepje terug bij mama aan te komen. Wie heeft ooit bedacht wild vreemde kinderen snoep te geven? Zo ook in allerlei winkels. Zonder mij direct aan te kijken heeft de kleine dame al een tumtum of lolly voor haar en haar broertje in haar handjes. Dat heb ik een tijdje geaccepteerd. In de trant van thuis doen we het anders. Maar laatst viel het me ineens op dat de kleine meid wat steviger begon te lijken. Grappig genoeg kwam mijn man een paar dagen later tot dezelfde conclusie. Niet dat ze er niet wat vetjes bij mag hebben, het is nog steeds een dunnen lange lat maar liever dan niet door een overmaat aan snoep.

We discussieerden. Wat moeten we doen? Wij hebben ons wat voorgenomen waar we nog steeds dik achter staan. We willen het snoepen van onze kinderen beperken. Voor hun gezondheid en voor hun tandjes. We ontzeggen ze het niet helemaal, ze krijgen heus wel  wat zo af en toe. Hoe pakken we dat aan?

snoep gezond, snoepen, snoepkontjes

Andere kindjes, andere mama’s, andere regels:

Vinden mensen ons te streng? Vast wel. Is het niet heel erg zielig als we bij vrienden zijn en onze kindjes krijgen een beker water of thee? Nee, ze drinken graag water of thee. Wat is daar mis mee? Is het heel zielig als de kinderen van vrienden chocolade of snoep krijgen en zij niet? Ja dat vind ik eigenlijk wel. En toch hebben we besloten dat op die manier aan te pakken.  Als we van te voren weten dat we een play date hebben mogen ze kiezen of ze hun beker limonade bewaren tot de date of hem direct opdrinken. Dat werkt goed. Als de kindjes bij de date gaan snoepen, krijgen zij dus niet. Ze moeten daar aan wennen. Ik weet dat we het straks op de basisschool niet meer in de hand hebben maar we hebben zo’n groot sociaal leven en bijna elke dag een speel date… Ik vind elke dag snoepen niet nodig voor onze kinderen. Ze moeten dus gaan leren dat andere kindjes andere mama’s hebben met andere regels. Dat is moeilijk. Ook voor mij. Ik moet me gaan verdedigen tegenover een hele hoop andere moeders. Ik moet ook de eerste keer hun teleurgestelde bekkies nog doorstaan als ik ze straks vertel dat zij geen snoepje krijgen en een ander kindje wel.

Dit artikel verscheen eerder ook op mommyonline.nl

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  merula
  4 april, 2014 at 08:16

  oef ja dat zij lastige dingen! Goed dat je er zo bewust mee omgaat. Het zijn jouw kindjes dus jij maakt de keuzes. x

 • Reply
  Anouk
  4 april, 2014 at 09:08

  Het blijft inderdaad lastig om achter je eigen keuzes te staan tegenover anderen. Ik vind dat niet alleen met eten maar ook met “schermtijd” , aantal sporten, manieren, grenzen stellen…..
  Met eten vind ik het nu ze op school zitten makkelijker. Wij doen 2 keer per dag limonade: mee naar school en om half 4. Dat zijn ook de momenten dat ze vaak in gezelschap zijn van anderen. De rest van de dag water. Om half 4 uit school een gewoon snoepje of koekje. Klein vooral dus niet van die grote dingen. We krijgen dan van vriendjes wel vaak de vraag hoeveel ze er mogen, nou gewoon een. Als je tussen door honger hebt mag je fruit, een rijstewafel of een boterham. Als we echt laat eten een enkele keer een liga. Voor school en tussen de middag nooit snoep/koek. Doordat we door de week z in net ritme zitten vind ik het ook niet erg om in het weekend een keerde iets extra’s te doen. Een koekje en een snoepje op een dag is dan al een echte verwennerij. Ieder kind reageert ook anders. Jelle plant zijn speelafspraken gewoon waar hij het meeste snoep krijgt en informeert feilloos op de oppas bij zijn vriendje is want daar krijgt hij zelfs chips. Tim geeft er weinig om. Vriendjes weten ook al snel dat het bij ons zo gaat.

 • Reply
  Maris
  4 april, 2014 at 09:32

  Lastig. Vooral omdat ik kindjes ken die nu groot zijn. Die ouders hadden die zo anti snoep zijn. Die zijn het zo gaan verheerlijken dat ze sinds ze volwassen zijn zich niet kunnen inhouden hiermee. Ik kreeg altijd snoep maar gaf er dus niet zoveel om. Hoe meer je het verbiedt, hoe lekkerder het wordt. Zo werkt het vaak. Hier mogen ze wel af en toe snoep. En limonade. Maar onze kindjes kiezen vaker fruit en thee dan snoep. Dus zo bijzonder hoeft het niet te zijn 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   4 april, 2014 at 10:43

   Nee maar verbieden is wat anders dan het een beetje in de hand proberen te houden. Ik ken ook zat kinderen die geen water of thee lusten omdat ze altijd limo krijgen, dat snap ik dan weer niet goed

   • Reply
    Maris
    4 april, 2014 at 11:13

    Dat is waar. Dan denken we er een beetje hetzelfde over denk ik. Hier krijgen ze max 1x per dag een snoepje. Maar soms ook een paar dagen niet. Ik weet niet, ik denk er niet zoveel over na. We leven gewoon en doen wat goed voelt 🙂 Maar inderdaad, ik ken ook mensen waarbij de kindjes DE HELE DAG met snoep rondlopen en alleen maar uit pakjes drinken. Ben ik dan ook weer niet zo mee eens. Beetje in balans lijkt me prima!

 • Reply
  Sonja Caron
  4 april, 2014 at 09:51

  Hoi Maja, Wat goed te lezen dat je zo bewust met de voeding voor je kinderen bezig bent. Ik begeleidt in mijn praktijk IN2healthsupport nu ook kinderen met overgewicht. Heel dankbaar en vooral leuk te zien hoe de kinderen gezonder gaan eten en dat dan ook leuk en lekker vinden. Ik heb mij voor deze begeleiding aangesloten bij Spruitjes en Zo en heb sinds 2 dagen nu ook een facebookpagina https://www.facebook.com/spruitjesenzoflevoland
  Regelmatig zal ik hier gezonde leuke voeding op plaatsen, zoals nu de gezonde paaseieren. Misschien vinden jouw volgers het leuk om deze facebookpagina te liken en zo leuke tips en idee te krijgen. Gr. Sonja

  • Reply
   MamaMaai
   4 april, 2014 at 10:42

   Toevallig Sonja, kwam net gisteren jouw site tegen. Ik zag het inderdaad, je samenwerking, leuk, ik ga eens kijken!

 • Reply
  MamaJo
  4 april, 2014 at 09:55

  O haha, net bij Mommy online een ellenlange reactie zitten tikken 😉

  • Reply
   MamaMaai
   4 april, 2014 at 10:42

   Die lees ik ook, ben benieuwd, zo even kijken!

 • Reply
  Mama's Jungle
  4 april, 2014 at 12:48

  Ik ben het met je eens. En het is goed om er bij stil te staan. Lastig inderdaad als andere kindjes wel veel snoepen. Ach en of het zielig is? Je zou je ook kunnen afvragen of het volstoppen met snoep zielig is 😉

  • Reply
   MamaMaai
   4 april, 2014 at 14:17

   Nee precies, ik denk dat dus eigenlijk 😉

 • Reply
  saskia
  4 april, 2014 at 23:03

  Jij hebt zelf tot 4 jaar ook geen snoep gehad. En op de montessorischool was het ook verboden. Veel ouders hielden zich hieraan en hadden dezelfde opvatting. Snoepen bij vriendjes was er vaak ook niet bij, de ouders waren behoorlijk eensgestemd wat snoep betreft.
  Als ik de kindjes vraag wat ze willen drinken zegt Fenne, : doe maar water! dat klinkt me als muziek in de oren. Maai, sterkte, een goed streven!

  • Reply
   MamaMaai
   5 april, 2014 at 10:27

   Tja gek genoeg is het nu vaak dat gezond eten voor kinderen vreemder is dan ongezond eten…

 • Reply
  Miranda
  6 april, 2014 at 11:23

  Wat een goed artikel. Allereerst mijn bewondering dat jullie je vasthouden aan je standpunt. Dat is wat ik lastig vind, als we dan ergens op visite zijn en ze hebben thuis al iets gehad en er word ze daar iets gegeven kan/durf/wil ik het eigenlijk niet weigeren. Gelukkig ben ik gezegend met kinderen die zowel snoep heerlijk vinden als fruit of een biscuitje en zo kan ik het binnen de perken houden. Wat ik heel lastig vind is dat het steeds meer een gewoonte word, in de winkel, op de voetbal iedereen lijkt zich te bemoeien ermee en jou kind wat te willen geven. Mijn kinderen zijn heel sociaal en als ze op de voetbal eens een zakje snoep krijgen dan delen ze graag. Ik leer ze dat ze eerst aan de ouders moeten gaan vragen of dat kindje wel een snoepje mag. Gisteren kreeg ik daar nog verbaasde blikken over dat mijn jongste van 3 dat deed. Maar ik weet hoe het is als je voor het blok word gezet in dit soort gevallen en ik ben het dus met je eens dat ze moeten leren dat alle mama,s en papa,s andere regels hebben dan bij ons thuis.

  • Reply
   MamaMaai
   6 april, 2014 at 11:51

   het is ook super lastig…

 • Reply
  Petra
  7 april, 2014 at 20:53

  Goed dat je hier over nadenkt en het ook in praktijk brengt! Wij hebben limonade, snoep en koek ook lang uitgesteld, maar inmiddels doen we er niet zo moeilijk meer over. C. beweegt meer dan genoeg op een dag, eet verder ook gewoon zijn fruit en groenten goed, en ach… wij snoepen zelf ook veel, dus we geven ook niet het goede voorbeeld. Ik vertrouw er maar op dat het allemaal wel goed komt.
  Jullie veel sterkte en succes met het invoeren van de nieuwe regels!

 • Reply
  Elkekroes
  18 april, 2014 at 12:51

  Wij hebben hier snoepdagen, op woensdag en zaterdag mogen ze een snoepje, maar op school
  Is er wel bijna dagelijks iemand jarig die snoepzakken uitdeelt en ze mee naar huis mogen nemen, en dan….bewaren tot snoepdag, hoe oneerlijk vinden ze dat.
  Maar….laatst was de GGD op school met onderwerp tandenpoetsen en wat zegt die mevrouw tot mijn verbazing…. Jullie mogen best elke dag een snoepje als jullie uit school komen.
  Dat hebben die van mij letterlijk genomen, die mevrouw zegt……., en bedankt

  • Reply
   MamaMaai
   18 april, 2014 at 13:22

   Nou inderdaad, en bedankt! En wat betreft school, dat snap ik echt niet. Dat daar niet beter beleid op gevoerd wordt. Veel scholen zeggen zelfs dat het niet mag maar uiteindelijk gebeurd het toch. Dat moet toch best simpel op te lossen zijn denk ik.

  Leave a Reply