Mama Maai

Soms is opvoeden zwaar stom

opvoeden stomIk twijfel. Moet ik het wel online gooien? Maar aan de andere kant, het is soms gewoon zo en dat mag. Het is niet leuk om toe te geven maar af en toe gaat het allemaal even helemaal niet zoals ik graag wil. Dan baal ik er behoorlijk van. Waarvan? Van de kinderen. Ik ben ze, het, alles soms zo ontzettend zat. Dat het opvoeden even gewoon echt niet lukt. Misschien ligt het aan het feit dat we tegen het einde van de vakantie lopen. Ik hoop het, ik hoop het. Laten we het er op houden dat we een beetje ritme missen hier. Misschien komt het doordat drie paar kindjes 24/7 om mij heen hangen, ik niet toe kom aan het huishouden en slecht tegen alle rotzooi kan, er niet zo’n hele duidelijke dagstructuur is of dat ik te weinig tijd voor mezelf opeis. Of misschien is het gewoon een fase zoals alles bij opgroeiende kindjes een fase is.

Ik ben even niet zo zen

Wat er dan fout gaat? Ik. Denk ik. Vooral ik ben even niet zo zen. En niet zo consequent en duidelijk en aardig en liefdevol. Ik slaap te weinig, ga te laat naar bed, voel me niet fit en ben humeurig. En nah, dat heeft gewoon een doorwerking op mijn kinderen en mijn man. Toch gek, nietwaar? Oh en er wordt teveel gespeeld en dat kost energie. We zijn teveel buiten. Buitenlucht vreet ook energie. En warmte ook. En te laat naar bed gaan, en iets te vaak te ongezond eten.

Soms is opvoeden gewoon stom

Maar tja, als ik moe ben en mijn kinderen moe worden van mij en wij elkaar dus wederzijds rete irritant en vermoeiend vinden, lopen we elkaar alleen maar tegen de haren in te strijken. En negeren mijn kinderen mij vooral heel erg en roep ik dingen als, ‘ als je nu dit niet doet, dan mag je niet dit’ en ‘ als je nu dit niet doet, dan dan dan…. ‘ Om te stikken in mijn eigen woorden omdat ik gewoon echt even niet meer weet waarmee ik ze kan pakken want niks maar dan ook echt niks lijkt ze te interesseren. En dat voelt wel heel machteloos mensen. En helemaal niet zoals ik het graag wil. Namelijk rustig en beheerst met engelen geduld zoals dat op tv altijd gaat. Ah ja, en als mijn kinderen en ik elkaar dan zo leuk vinden, vinden mijn kinderen onderling elkaar ook altijd zo’n feestje. Alsof we een wedstrijdje doen wie het meest ergerlijk kan zijn naar de ander.

Oh jongens, soms weet ik het gewoon even niet meer. Dat stomme opvoeden komt me af en toe echt de keel uit. SOMS, anders zouden er alarm bellen moeten gaan rinkelen. Meestal is het hartstikke leuk natuurlijk maar dat hoef ik er niet bij te zetten toch?

Lees ook: 35x Je hoeft je als moeder niet schuldig te voelen

En als je ook zo’n verhaal hebt, lees ik het natuurlijk heel graag. Laat in dat geval vooral je linkje achter ;).

You Might Also Like...

34 Comments

 • Reply
  gwen
  12 augustus, 2015 at 20:16

  Amen! En ook, adem. In en uit. Knuffel!

 • Reply
  anouk
  12 augustus, 2015 at 20:17

  Dus jij bent ook gewoon mens? ?????Het moet niet gekker worden! ๐Ÿ™‚

 • Reply
  anouk
  12 augustus, 2015 at 20:23

  Trouwens hoe erg ik dit soort dagen – periodes zelf ook haat vervloek etc volgens mij zijn ook dit soort dagen heel waardevol voor kinderen want zo zit de wereld nou eenmaal soms in elkaar. Wij een onze kinderen hebben geluk dat onze wereld soms zo in elkaar zit. Voor veel mensen en kinderen is dit juist de dagelijkse gang van zaken. Wij hadden vandaag zo n dag: onbeperkt op de ipad en een zak mm’s en s avonds friet met ijs toe. De sfeer werd er een stuk beter van. ….mijn buik niet. Morgen nieuwe start! ! Maar het blijft klote

  • Reply
   MamaMaai
   12 augustus, 2015 at 21:33

   Ja dat denk ik ook wel maar leuk is het niet

 • Reply
  Zoutepopcorn
  12 augustus, 2015 at 20:38

  Sjonge, dat heb ik nou nooit. Hier is het altijd gezellig, netjes en loods ik mijn mannen met engelengeduld de dag door. ๐Ÿ˜‰ Eh nee, dus.
  Deze zomervakantie gaat al wel een stuk makkelijker dan die van vorig jaar, misschien toch ook een leeftijdsdingetje? Daar is die fase weer ๐Ÿ˜‰

  • Reply
   MamaMaai
   12 augustus, 2015 at 21:32

   Haha. We gaan de komende dagen proberen het weer gezellig te maken ๐Ÿ™‚

 • Reply
  janske
  12 augustus, 2015 at 20:39

  Ik denk dat alle mama’s van die momenten hebben…dat we het liefst even weg willen sneaken en een momentje voor onszelf hebben….ik denk dat het bij het opvoeden hoort…maar leuk is het niet inderdaad…maarre…het komt wel goed schatje!

 • Reply
  Desiree
  12 augustus, 2015 at 21:30

  Mag gezegd worden, is nou eenmaal zo. Hier hebben we ook van die dagen/periodes. Gelukkig is t tot nu toe altijd goed gekomen. Succes voor nu!

 • Reply
  ื“ื™ ืžืจื™ื•
  12 augustus, 2015 at 21:33

  Wees gerust.. er zijn ook papa’s die het weleens hebben. Misschien helpt het als je eens een dagje voor jezelf neemt. Ook jij hebt afwisseling nodig.

  Love As always
  di Mario

  • Reply
   MamaMaai
   13 augustus, 2015 at 10:40

   ja dat moet er snel een keer van komen. Gelukkig begint volgende week mijn training weer. Dat zal al schelen ๐Ÿ™‚

 • Reply
  Jojo
  12 augustus, 2015 at 21:35

  Heel herkenbaar hoor! Er zit bij een blogje in de planning over mijn 9-jarige zoon die nodig weer in de heropvoeding moet, lijkt het wel, na zes weken vakantie, geen ritme en geen structuur. Zucht…

  Sterkte nog maar even!! Hier begint school volgende week weer…

 • Reply
  Sanderijn
  12 augustus, 2015 at 21:37

  Het hoort er bij helaas. Ik kan me ’s morgens ook zo voornemen om vandaag echt geduldig te blijven -dan heb je ook veel meer resultaat tenslotte- maar vaak gaat het dan toch weer ergens mis. Ritme en regelmaat, dat gaat zeker helpen.

 • Reply
  Daniรซlle
  12 augustus, 2015 at 22:18

  Nou MamaMaai, ik kan je vertellen dat ik momenteel precies in zo’n zelfde ‘fase’ zit als jij! Het is hier een chaos ivm verhuizing, en ik kan daar zoรณ slecht tegen! Dan ben ik ook absoluut niet de gezelligste.. Ik begrijp je dus helemaal. Ik hoop dat er na de vakantie wat meer rust voor je komt ๐Ÿ™‚

  • Reply
   MamaMaai
   13 augustus, 2015 at 10:41

   Ja ik zag het, jij sterkte hoor!

 • Reply
  Mer
  13 augustus, 2015 at 09:41

  Hier precies hetzelfde hoor! Heerlijk hoor vakantie hebben, maar tegen het eind ben ik blij dat ik weer mag werken en er weer een ritme is. De zomervakantie duurt wat dat betreft gewoon een week te lang. En ik word nog humeuriger van mezelf omdat ik zo humeurig ben. En door alles slecht voor jezelf zorgen waardoor ik nog meer baal. Dus.. komt u maar start nieuwe schooljaar!

  • Reply
   Maris
   13 augustus, 2015 at 23:36

   Dit zeiden Maai en ik gisteren nog. De vakantie zou perfect zijn als ie 5 weken duurde. 6 weken is net te lang. Hier ook aftellen.

 • Reply
  Puck
  13 augustus, 2015 at 10:12

  Dank je!
  Dit had ik even echt nodig, want ik zit een beetje in dezelfde flow. Voor mijn gevoel moet ik juist nu extra genieten, omdat het ook nog lekker weer is enzo, maar ik sluit het liefst alle gordijnen om gewoon met een pot thee en een zak chips in stilte weg te kruipen. Even niets! Maarja, dat gaat dus niet.

  • Reply
   MamaMaai
   13 augustus, 2015 at 10:42

   Nou dat precies dus. En dan baal ik ook nog omdat ik vind dat vakantie leuk en ontspannen moet zijn ๐Ÿ˜‰

 • Reply
  mimsemams
  13 augustus, 2015 at 12:02

  Ah, hier precies zo! En nog een hele week te gaan ook, voordat de school weer start.
  Ik ben gisteren anderhalf uur in mn eentje op stap gegaan. Deed wonderen! (En een nieuw jurkje ook:-) )

  • Reply
   MamaMaai
   14 augustus, 2015 at 15:50

   Oh leuk, wil ik ook wel

 • Reply
  meisje
  13 augustus, 2015 at 16:14

  Komt allemaal weer goed!

 • Reply
  sabine
  13 augustus, 2015 at 19:28

  Thuh, ik had vandaag zo’n dag. Jongste is ‘niet zo goed’ in zichzelf bezighouden en als ik moe ben, ben ik niet zo goed in mijn geduld bewaren :p

  Heel normaal wat mij betreft.

  • Reply
   MamaMaai
   14 augustus, 2015 at 15:50

   Is het ook maar je leest het zo weinig

 • Reply
  Maris
  13 augustus, 2015 at 23:34

  Lieve schat. Elke ouder heeft dit. Deze periodes. Kan niet anders. Het hele leven is niet altijd leuk en makkelijk. Maar, wat ik altijd een fijn vooruitzicht vind op dat soort momenten is dat ik weet dat ze overgaan. Accepteren en er gewoon die periode even het beste ervan maken en daarna weer verder oppakken. Kus

  • Reply
   MamaMaai
   14 augustus, 2015 at 15:50

   Kus terug ๐Ÿ™‚ thanx

 • Reply
  Sandra
  15 augustus, 2015 at 15:45

  Ooooh zo herkenbaar! Hier op het moment ook en dan elke keer gillen als de 1 weer wat uitvreet bij de ander.. Pffft gek word ik ervan! Dus, je bent niet de enige! Waarschijnlijk kom ik nog vermoeider uit deze vakantie dan dat ik erin ging.. Hier nog een weekje en dan gaan ze weer naar school… Rust, regelmaat en zen keert dan hopelijk terug! Sterkte ermee!

  • Reply
   MamaMaai
   15 augustus, 2015 at 19:48

   Ohh ja dat gillen, dat doen ze hier ook ja ๐Ÿ™

 • Reply
  Adinda
  18 augustus, 2015 at 08:28

  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben ๐Ÿ™‚ hier is de basisschool weer begonnen. Weer lekker het ritme er in terwijl ik helemaal niet had verwacht dat ik dat zou zeggen aangezien ik de vrijheid die je hebt in de vakantie ook zo lekker vind. Maar ik ben blij dat we nu weer wat ritme hebben en dat ik zelf nog 2 weken vakantie heb ( ik had 2 maanden vakantie in totaal ) maar nu even lekker bijkomen en doen waar ik nu even zin heb en dat is lekker met mijn kont op de bank zitten ๐Ÿ™‚

  • Reply
   MamaMaai
   18 augustus, 2015 at 17:48

   Klinkt gpheerlijk. Geniet ervan ๐Ÿ™‚

 • Reply
  Floor
  19 augustus, 2015 at 15:08

  Wat fijn om te lezen! Hier niet anders. Ik zou hier verhalen kunnen plaatsen, maar ik geloof dat wij elkaar hier allemaal begrijpen hihi. En laten wij nou onze vakantie gepland hebben in de laatste week van de zomervakantie en de eerste week van het nieuwe schooljaar, wat betekent dat ze hier een week langer vakantie hebben… Eens maar nooit meer ๐Ÿ˜‰

  • Reply
   MamaMaai
   19 augustus, 2015 at 20:15

   Wie weet wordt het heel leuk. Andere omgeving kan heel goed doen ๐Ÿ˜‰ Succes en geniet!

 • Reply
  Sheila
  27 juni, 2016 at 19:49

  Ik herken nog niet wat je zegt. Mijn zoon is 18 maanden en een schatje. Verder heb ik naast mijn man nog een relatie, dus ik kan me ook lekker even weg trekken en tijd voor mezelf hebben. En soms heeft manlief die behoefte en neem ik zoontje mee naar vriendlief en hebbe we het daar gezellig. Dus zo heb ik alles in balans. Maar als ik dat niet zou hebben en de verveling slaat toe, kan ik me heel goed voorstellen dat je het soms even zat bent. En daar is helemaal niets mis mee. Als ouder moet je dat ook gewoon kunnen toegeven. Waarom niet! Kom, laten we vooral lekker eerlijk zijn en niet de schijn ophouden.

  • Reply
   MamaMaai
   27 juni, 2016 at 20:22

   Dank je wel, lief! Dat is precies mijn probleem, ik moet meer slapen en wat vaker de deur achter me dichtgooien. Maar, zo voel ik me gelukkig niet altijd hoor, het komt en gaat met vlagen.

 • Reply
  Leestips augustus - Mamaliefde
  16 maart, 2017 at 20:43

  […] wat moet ik hierover zeggen. Maya heeft helemaal gelijk, opvoeden is niet altijd even makkelijk, er zijn gewoon van die dagen dat de […]

 • Leave a Reply