De kinderen

Bij tandenpoetsen doen wij geen consessies

tandenpoetsen met kinderen

Het lijkt zo simpel, tandenpoetsen bij kinderen introduceren en normaliseren in de dagelijkse verzorgingsroutine. Want natuurlijk willen we als liefdevolle ouders onze uiterste best doen om de kinderen gezonde mondhygiëne en stralende gebitjes voor straks op insta mee te geven. Ja toch?

Trauma van slechte kindergebitjes

Mijn jaren als kinderverpleegkundigen hebben me regelmatig verstelt laten staan en een klein traumaatje voor slechte kindergebitjes opgeleverd. Enorm veel slechte kindergebitjes heb ik gezien, zo pijnlijk en zo zielig. Kindjes die hun tandjes moesten laten trekken of laten schoon maken onder narcose. Mensen die anders denken over tandenpoetsen en/of de verantwoordelijkheid al heel snel bij de kinderen leggen. Kindjes die met limonade of melk flessen naar bed gingen of en hele dagen door snoepen, zwarte tandjes, ik snapte er niks van. Waarom zou je dat doen als ouders?

Laat ik voorop stellen dat ik destijds zelf geen kinderen had en iedereen weet, kinderen opvoeden zonder kinderen is een eitje. Het principe ‘pick your battles’ kende ik nog niet, peuter driftbuien kende ik wel, maar ik geef toe, ook dat zou mij niet overkomen. Gewoon kwestie van consequent zijn, nee is nee. Ja, ernstig he? Ik heb me schuldig gemaakt aan veel gedachtes en oordelen rondom het moederschap.

Tegenwoordig ben ik vooral heel goed bekend met de struggles rond het moederschap. Om een lang verhaal kort te maken, ik kreeg zelf 4! kinderen en ik kwam erachter dat het geen kleine robotjes zijn. Zeker peuters zijn niet precies zo te programmeren als jij wil. En helaas, 4 keer raak. Ze vonden tandenpoetsen niks, dus keken we even de andere kant op, dan zijn de vogeltjes al weer gevlogen.

tandenpoetsen jonge kinderen

Wist je dat?

 • Feit: Tandenknarsen bij kinderen kan wijzen op stress en/of slaapgebrek
 • Feit: De motoriek van kinderen tot 10 jaar is nog niet voldoende om het gebit zelf goed genoeg schoon te maken.
 • Feit: tandpasta verwijderd geen tandplak, dat doet het poetsen zelf
 • Feit: Kindertandpasta bevat minder fluoride en jonge kinderen mogen niet met volwassen tandpasta poetsen
 • Fabel: je hoeft het melkgebit niet kneitergoed te onderhouden want de tandjes vallen er toch uit. Dit is echt niet waar en kan je heel heel duur en pijnlijk komen te staan.

Hoe verzorg je het kindergebit?

Niet alle kinderen vinden tandenpoetsen leuk. Als je pech hebt kan tandenpoetsen zelfs een heel stressvol moment in het dagelijkse verzorgingsritueel van je kinderen zijn. Onze 3 oudste kinderen hebben allemaal een periode gehad waarin tandenpoetsen een drama was. Helaas voor hun hebben ze ouders die tandenpoetsen een zeer belangrijk onderdeel van de dag vinden.

In onze ervaring ligt de meeste strijd in het begin rondom het doorkomen van de tanden. Een pijnlijk mondje en je moeder die er een borstel doorheen komt raussen is geen succes, ik snap dat. Maar toch moet het. Over tandenpoetsen doen we hier thuis geen consessies. Wat we ook deden, voor het doorkomen al spelenderwijs laten wennen aan de tandenborstel met wat water.

Leren wennen aan tandenpoetsen gaat stukken makkelijker als er een aantrekkelijk smaakje aan de tandpasta zit. Het vervelende is, de mijnesen snoepen het al van hun tandenborstels af nog voordat het poetsen begonnen is. Leren dat ze het niet mogen doorslikken kost tijd. Het is verstandig om tandpasta te gebruiken die geschikt is voor de leeftijd omdat de fluoride waardes zijn aangepast.

Zoek naar de beste tandpasta voor kinderen die past bij de leeftijd van je kind. Probeer eens een andere smaak als poetsen lastig gaat. Wij mochten twee tubes tandpasta van Dentissimo testen. Er zijn 2 verschillende tubes. De tandpasta is natuurlijk, dierproefvrij en zonder schadelijke stoffen, fijn om te weten toch?

 • Dentissimo 2-6 jaar: is fluoride vrij waardoor het niet schadelijk is om door te slikken en je rustig kunt oefenen. In de smaak karamel waar mijn zoon enorm blij van wordt. Het smaakt naar snoep mam! Deze pasta heeft natuurlijke extracten die helpen bij de wondgenezing bij doorkomende tandjes.
 • Dentissimo 6+: Fluoride arm. In de smaak appel wat mijn oudste twee ook zeer waarderen, lekker fris, hun woorden. Natuurlijke extracten helpen bij verzachten en genezen van het tandvlees bij het wisselen.

De strijd ligt niet alleen in de begin fase. Denk je dat het pesten/poetsen van een peuter een uitdaging is, kom de bijna tieners dan even lenen. Hebben we ze zo goed opgevoed. Blijkbaar hebben we ze ook aangeleerd dat mama of papa de klus wel komen klaren. Maar ja, bijna 10 dus dan moeten ze het zelfstandig kunnen zou je denken. Als het al doodvermoeiend is een om een beker drinken van de tafel te pakken, wat denk je dan van tanden poetsen?

Nb. Tandenpoetsen gaat tegenwoordig best prima.

Hoe verzorg je het kindergebit

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Naomi
  5 juni, 2020 at 08:59

  Tot tien jaar hebben ze dus eigenlijk nog hulp nodig, als ik dit lees. En dat is best lang. Lijkt me wel iets om als ouders goed in de gaten te houden.

  • Reply
   MamaMaai
   6 juni, 2020 at 09:14

   Ja dat klopt. Gelukkig wisten we dat hier al heel lang en poetsen we onze oudste ook nog zeer regelmatig na. Lijkt wel lang ja, maar het zit zo in onze routine dat het niet eens vervelend is. Vind het eerder raar om het straks over een paar maanden niet meer te doen, maar goed, kunnen haar niet tot haar 18de haar tandjes blijven poetsen he 😉

 • Reply
  Saskia
  10 juni, 2020 at 08:01

  Noa heeft nu 4 tandjes en we zijn direct toen de eerste zichtbaar was beginnen met poetsen. We zingen en lachen erbij en hij wordt er altijd blij van als de tandenborstel tevoorschijn komt. Zo leuk te zien.

  • Reply
   MamaMaai
   12 juni, 2020 at 09:07

   Ahhh, Elin heeft nu 7 tandjes. Dat ging heel lang goed maar nu begint toch de weerstand. Denk doorkomen van tandjes wat pijn doet in combinatie met poetsen.

  Leave a Reply