Mama Maai

Telefoongebruik verminderen en 2 apps die me gaan helpen

telefoongebruik verminderen, apps om telefoongebruik te verminderenHet staat al een tijd op mijn to do list. Mijn telefoongebruik verminderen. Ik denk er al lang over na maar eerlijk gezegd heb ik eerder gewoon niet de ballen gehad aan mezelf toe te geven hoe erg het eigenlijk nodig is. Terwijl we eigenlijk zo lekker  ongezond en ongezellig bezig zijn met z’n allen. Ik ook hoor, ik doe er heel erg aan mee. Het stoort me wel echt dat als ik in gezelschap ben van ‘echte’ mensen, dat meer dan de helft regelmatig op zijn telefoon zit te staren. Blijkbaar hebben de mensen die er niet bij zijn een hogere prioriteit. Of nog erger, niet de mensen maar de spelletjes.

Hoe ouder mijn kinderen worden, hoe meer ik me besef hoe hard de tijd eigenlijk vliegt. Soms ineens dringt het tot me door hoe erg ik het zou vinden als ik bijvoorbeeld me niet kan herinneren over een paar jaar hoe Siem naar me keek als hij dronk omdat ik dan mijn tijd uitzat op mijn telefoon. Oké, zo erg is het niet maar jeetje, dan besef ik me ineens heel hard dat deze tijd gewoon niet meer terug komt en dat ik er nu van moet genieten. Dat lukt niet elke seconde en dat hoeft ook niet natuurlijk. Maar joh, als die telefoon er nou eens wat minder tussen zou zitten…

Wat ik hun vooral niet wil meegeven is dat hun aandacht gedeeld wordt met een apparaat. Dat papa en mama misschien wel, misschien niet luisteren en wel vaag antwoord geven omdat er blijkbaar iets harder hun aandacht nodig heeft. Dat wat zij zeggen niet belangrijk genoeg is om goed naar te luisteren. En ik geef toe dat ik me daar ook wel eens schuldig aan maak en ik schaam me daar diep voor. Bovendien merk ik dat ik het echt belachelijk vind dat kinderen van een jaar of tien al met iphones rondlopen, apparaten van 600 euro. Zie je het voor je dat je je kind voor zijn verjaardag een cadeau’tje’ van 600 euro geeft? WTF, belachelijk toch? Maar ja, dat voorbeeld he.

En niet alleen bij de kinderen, die gekke mobiel zit ook tussen onze relatie. Wil je wat kwijt, moet je eerst bekijken of het wel schikt. Zit je partner niet even in een gesprek met iemand anders, slokt een mailtje of een facebook bericht alle aandacht weg. Ja schat, wat is er? Je wil je verhaal wel doen maar merkt dat je gesprekspartner luistert en stiekem zo snel mogelijk zijn ogen terug richt op het scherm. Voelt toch niet zo lekker, alsof het alleen maar aanhoren is en beleefd wachten tot je je verhaal hebt gedaan om vervolgens datgene waar je mee bezig was weer snel te kunnen hervatten. Herkenbaar?

Minderen met de telefoon dus

Ik wil drastisch mijn telefoon gebruik verminderen. Waarom? Omdat ik denk dat ik dan meer tijd over houd. In vedergeval meer rust en ruimte in mijn hoofd krijg. Omdat ik ook denk dat ik me door het opslokken van al die nutteloze informatiestromen, meningen, feitjes, discussies niet gelukkiger wordt. Sterker, ik denk dat ik me er juist ongelukkiger door voel en ik wil dat doorbreken. Ik wil mijn volle aandacht bij mijn omgeving hebben als die dat verdient en daarbij niet steeds het gevoel hebben dat ik toch even moet kijken of ik wat heb gemist. Het is niet erg al je iets mist. Je hoeft niet alles te weten.

Hoe dan? Nou vooruit. Ik ga het niet te gek maken. Ik ben nog altijd een blogger en daarnaast ook een fotofanatic en dat zijn wel dingen waar ik blij van word. Dus ik vind het prima dat er ruimte is om foto van mijn spelende kinderen te maken. Maar daarna gaat hij weer weg. Soms 😉 is het ook goed om dingen te beleven zonder dat je door je telefoon heen kijkt. Gewoon alleen de herinnering. Oef moeilijk.

Wat ik tijden geleden al deed en wat mij al heel veel meer rust gaf, alle spelletjes van je telefoon afmikken. En alle apps die je eigenlijk niet nodig hebt. Bye bye twitter, ik vond het toch al stom. En zet alle notificaties uit. Heerlijk om eens een gesprek te voeren of een serie te kijken zonder dat er een pling voorbij komt en je vurig wil weten wat er in dat berichtje staat. En die irritante ‘je kippen hebben eten nodig of je ballen zijn weer aangevuld…’ Helpt echt. Ik merk het als Merijn een aapje krijgt op het moment dat ik net dreig in slaap te vallen en ik me besef dat die pling niet van mij is. Zo fijn.

Ik ga ook niet stoppen met whatsapp. Whojoo, wat dacht je dan? Maar ik ben niet meer 24 uur bereikbaar. Ik ga mijn telefoon vaker vergeten. En daar ga ik commentaar op krijgen, jammer dan. Als er echt iets dringends is, weten jullie me te vinden.

En verder? Ik ga een paar apps op mijn telefoon installeren die me gaan helpen.

Apps die helpen je telefoongebruik te verminderen

Moment app:

Waar ik dus echt een beetje bang voor ben, is een app die inzichtelijk maakt hoe veel tijd je nou werkelijk achter je telefoon zit. Hoe confronterend zou dat zijn. Het zijn elke keer maar een paar minuutjes maar die minuutjes bij elkaar he. Deze app laat je zien welke apps op je telefoon het meeste gebruikt worden. Als je wil kan je een limiet instellen. Als je er overheen gaat, gaat er een alarm af.

Wat me erg handig lijkt, in het geval van oudere kinderen, je kan verschillende apparaten op de app aansluiten, eventueel ook je tablet en zo het schermgebruik van je kinderen/ hele gezin monitoren. Dat limiet lijkt me in dat geval dan super handig. Ook kan je blokken schermvrije tijd inschakelen, die eventueel elke dag terugkeren. Yes man, telefoonvrij eten. Of een telefoonvrije date met je man 😉

Deze app is gratis

Forest, stay focused, be present:

Ah, deze spreekt me aan natuurlijk. Je plant een zaadje en geeft aan hoe lang je telefoonvrij wil zijn. In die tijd groeit het zaadje uit tot een boom. Ga je binnen die tijd toch stiekem je Facebook checken dan wordt de boom genadeloos omgehakt. Ai, das pijnlijk. Hoe meer tijd je niet op je telefoon doorbrengt, hoe meer bomen je verzameld. Bij 2500 bomen, wordt er een echte boom geplant. Wow, dat is even afkicken dan maar een goed doel toch?

Deze app geeft ook een mooi beeld van je statistieken.

De app kost je 1,99

Ik ben heel benieuwd hoe dit me af gaat, ik hou jullie op de hoogte. En nu aan de bak 😉 Ik ben super nieuwsgierig hoe jullie dat doen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17 januari, 2017 at 10:54

  Wat apart eigenlijk dat het apparaat waarmee je wilt gaan minderen, je tegelijkertijd daarmee gaat helpen in de vorm van apps!

  • Reply
   MamaMaai
   18 januari, 2017 at 09:00

   Ja dat vond ik ook maar aan de andere kant ook weer best logisch. Want de telefoon kan als geen ander natuurlijk zien wanneer je online bent en dat registreren

 • Reply
  rachel
  19 januari, 2017 at 10:03

  de telefoons zijn hier een leef lijntje want de 4 belangrijkste die bereikbaar moeten blijven zijn mijn man en kids, daarnaast zitten de kids meer op hun foon als ik, maarja kids he 😉 WhatsApp gebruik ik niet want vind dat zo irritant hahah, ik stuur smorgens 1 imessage bericht naar mijn man wat standaard is want als ik dat niet doe dan is er wat aan de hand maar verder geen chats of wat dan ook. facebook en insta blijf ik leuk vinden maar geen spelletjes maar gewoon de updates van familie

  • Reply
   MamaMaai
   19 januari, 2017 at 14:32

   Dat klinkt heel netjes 😉

  Leave a Reply