troostkaarten, troostkerstkaarten, kerstkaarten, martin gijzemijter

Troostkerstkaarten

troostkaarten, troostkerstkaarten, kerstkaarten, martin gijzemijterWaarom zijn juist de kerstdagen zo lastig? vroeg ik.
Omdat de kerstdagen staan voor met zijn allen samen en gelukkig zijn en dat is er dus niet meer, zei hij.

Ik voel me vaak zo’n zondagskind, mam

Mij zit tot nu toe alles mee. Ik heb hele fijne mensen om me heen. Een lieve betrokken familie. Ik trof Merijn en samen kregen we de drie mooiste kindjes. We zijn gezond met zijn allen. We rooien het zelfs nu ik thuis blijf. Maar ik heb al jaren het gevoel dat het zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangt. Een git zwarte wolk. Want iedereen krijgt toch gewoon zijn portie? Als ik zo om me heen kijk… Mam, ik kom op een leeftijd waarop ouders van vrienden of dierbaren wegvallen of ziek worden.

troostkaarten, troostkerstkaarten, kerstkaarten, martin gijzemijterHet afgelopen jaar was zo’n jaar. Het zwaard dreigde keihard naar benden te storten. Maar het bleef halverwege hangen en trok zichzelf weer omhoog. Waarom de feestdagen lastig kunnen zijn? Denk er maar eens over na als dat zwaard echt gevallen was zei hij. Dan zat je er wel even anders bij. En ik heb dat niet weggestopt maar het kreeg een plekje op de achtergrond. En soms komt het ineens keihard naar buiten. Dan besef ik me hoeveel geluk we hebben gehad het afgelopen jaar en hoe dankbaar we mogen zijn dat we elkaar nog hebben.

troostkaarten, troostkerstkaarten, kerstkaarten, martin gijzemijtertroostkaarten, troostkerstkaarten, kerstkaarten, martin gijzemijter

Troostkerstkaarten

En kerst is zo’n moment. Dagen waarop we elk jaar samen zijn. Waarop je samen hoort te zijn. We elk jaar kaasfondue eten met het gezin, alle aanhang en groeiende schare aan kleine scharrels. We samen bij de openhaard zitten en chocolaatjes snoepen. Soms, eens in de zoveel jaren is mijn oma daarbij. Meestal niet.

Meestal zit mijn oma alleen thuis. Net als de andere oma’s. We bellen, we sturen een kaartje, we gaan langs maar nooit vaak genoeg. En vaak knaagt dat. Want we willen dat wel maar het lukt niet altijd.

Voor sommige mensen zijn de kerstdagen niet warm en gezellig

Maar ligt het verdriet en gemis of eenzaamheid juist heel erg aan de oppervlakte. En voor sommige mensen is er ondanks alle warmte toch die ene lege stoel. En die mensen mogen juist met de feestdagen wel wat extra aandacht krijgen.

troostkaarten, troostkerstkaarten, kerstkaarten, martin gijzemijterTroostkerstkaarten, troefkaarten, kerstkaarten
Nee, natuurlijk lossen deze kaartjes het verdriet, het gemis of de eenzaamheid niet op. Maar bijna iedereen vindt het fijn een persoonlijk kaartje in de bus te ontvangen. Gewoon een kleinigheidje, het gevoel dat er aan je wordt gedacht. Met een gedichtje wat troost biedt.

Iedereen kent toch mensen die moeite hebben met de feestdagen, mensen die wel een extra beetje aandacht verdienen? Mensen voor wie de tekst fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar het net niet is?

 

Lieve Martin, super bedankt voor dit mooie initiatief! Wil je meer van Martin zijn mooie gedichten lezen, hij plaatst dagelijks nieuwe gedichten op zijn Fanpage, die gaan over leven, liefde, vriendschap, maatschappij. Hij bracht al drie gedichtenbundels uit en het boek Dansen met herinneringen


Geplaatst

in

door

Reacties

6 reacties op “Troostkerstkaarten”

 1. Vlijtig Liesje avatar

  Wat een prachtige kaarten! Ik vind de tekst op de onderste kaart heel mooi!

 2. Saskia avatar
  Saskia

  De kaarten zijn prachtig, de gedichtjes bijzonder en jouw blogje raakt me! ?
  We maken er met z’n allen een sfeervolle en warme tijd van

  1. MamaMaai avatar

   Ik dacht al dat ik dat aan je zag, waarom zei je niks? Dat gaan we zeker doen, heb er zin in!

 3. Birgit avatar

  Wat een mooi initiatief! Ik ken iemand hier uit het dorp die 3 weken geleden zijn moeder is verloren, plotseling en nog maar 51 jaar. Hijzelf was de dag na het overlijden jarig en dit word hun eerste kerst zonder vrouw en moeder. Zij kunnen wel iets kleins, maar toch zo groots gebruiken. Ik doe dus graag mee!

  1. MamaMaai avatar

   Oef, heftig altijd vind ik, dat verdient niemand. Mooi van je.

  2. MamaMaai avatar

   Birgit, stuur je je adresgegevens naar me op, jij ontvangt een setje kaarten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *