Mama Maai

Verslaafd aan mijn telefoon

Het zit al een tijdje als een vervelend zaadje in mijn hoofd. Ik wil er wat mee maar ik durf er gewoon niet aan. Ik schaam me er voor maar ik weet ook dat ik er moeilijk mee kan stoppen. En ik wil het gewoon niet toegeven. Hebben jullie die foto’s al voorbij zien komen? Van die fotograaf die mensen in met name sociale situaties heeft vastgelegd, waarbij tablets en telefoons zijn weg gephotoshopt? Serieus, ziet er belachelijk uit toch? En het ergste is dat ik die situaties gewoon herken.

Ik hou van en haat mijn telefoon

Die telefoon, echt ik heb er een haat liefde verhouding mee. Aan de ene kant hou ik van dat ding. Zit hij aan mijn hand vast geplakt. Met name als ik moe ben (vaak) of boos of verdrietig trek ik me terug met dat apparaat voor mijn neus. Ik sluit me letterlijk even af voor wat er om me heen gebeurd en richt me even op mijn sociale leven. *kuch*

Ik schaam me er voor dat de kinderen straks niet beter weten dan dat een telefoon altijd even tussendoor kan

En aan de andere kant haat ik dat ding. Ik weet dat ik er aan verslaafd ben. Ik hoorde laatst dat er een app bestaat die bijhoudt hoeveel tijd je op je telefoon besteed. Ik durf hem niet te installeren. Ik zou me bloot voelen een dag zonder te moeten. Hoe maak ik dan een foto van de nieuwe tekening van Melle of het nieuwe kunstje van Fenne? Hoe check ik dan hoeveel stappen ik al heb gelopen of waar mijn vrienden uithangen? Dat laatste boeit me serieus niet. Ik ik word er ook niet vreselijk gelukkig van, maar ik voel echt de drang om constant te checken of iemand wat nieuws te melden heeft. Ernstig he? Het is doelloos tijdverdrijf.

Mijn kinderen moeten opbieden tegen de telefoon

Ik schaam me er voor dat de kinderen straks niet beter weten dan dat een telefoon altijd even tussendoor kan. Dat ze soms moeten opbieden tegen de telefoon. Dat ik soms gewoon niet heb gehoord wat ze zeiden. Ik erger me er aan dat man thuis komt en eerst zijn telefoon checkt. Dat we telefoon checken als we opstaan en als we gaan slapen. Bye bye relatie interactie. Dat de telefoons mee aan tafel gaan (of zelfs naar de toilet). Ik erger me er nog meer aan dat hij op zijn telefoon kijkt met een kind op schoot wat WAKKER is. En het meest erger ik me eraan… ik doe het zelf ook.

Er zijn mensen, die bekijken hun leven door de telefoon

En het kan nog veel erger. Er zijn ook mensen, en ik ken ze, die lijken überhaupt geen leven buiten hun telefoon te hebben. Die bekijken het leven door en met dat ding. Ik vind echt dat mensen op het schoolplein of in de speeltuin voor gek lopen met de telefoon in hun hand. Dat je kind lekker (alleen) aan het spelen is en mama fb checkt of appt. Dat je je hond uitlaat terwijl je op zo’n apparaat loopt te staren.

Ik ga afkicken

Grappig genoeg krijg ik regelmatig te horen dat ik zo slecht te bereiken ben. Dat ik niet vlug genoeg terug app op een vraag die ik schijnbaar wel heb gelezen. Stiekem vind ik dat helemaal niet erg. Ik wil gewoon niet altijd bereikbaar zijn. Ik wil weer mijn telefoon vergeten. Ik wil gewoon weer normaal contact met de mensen om mij heen en het aller belangrijkste, ik wil mijn kinderen en man laten voelen dat zij op de allerhoogste plek staan. Dat zij voor al het anderen gaan. Want eerlijk, ik voel me soms niet zo bij man en zijn lieveling, dat gevoel moeten mijn kinderen dus ook hebben bij mij en mijn lieveling. Dat is fout. Dat is triest. Ik wil niet straks over een paar jaar met zijn vijven aan tafel zitten zonder enige vorm van interactie met elkaar. Dat we op Facebook moeten lezen hoe de dag was geweest. Want dat is het voorbeeld wat we nu doorgeven toch?

Dus. Ik ga afkicken. Ik ga proberen me weer een beetje socialer te gedragen, beloofd. Maar dus in real life. Mocht je me willen spreken? Dat kan. Maar soms heb ik even geen tijd om direct terug te reageren. Ik speel met mijn kinderen.

Hoe ernstig zijn jullie verslaafd?

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Debbie
  3 november, 2015 at 15:23

  whaaa herkenbaar, en ik maak me daar ook heel schuldig aan. Stel je voor dat je iets mist online. Hoe deden we dat jaren eerder, ik kan me echt nog herinneren dat ik helemaal geen mobiel wilde. En nu lijk ik niet meer zonder te kunnen. Hmm afkicken wat stoer dat je dat gaat doen, vind het zelf ook belachelijk dat mensen altijd maar denken gelijk een reactie op je appjes te krijgen. Soms heel soms laat ik ze gewoon maar even lekker wachten omdat ik even geen zin heb.
  Groot gelijk lekker met je kinderen spelen en genieten van je man.

 • Reply
  Irma
  3 november, 2015 at 15:24

  Na dit te hebben gelezen, ga ik -denk ik- maar eens met je mee doen. Niet voor mijn kinderen, want die heb ik niet haha, maar gewoon omdat de wereld om mij heen zóveel mooier is dan alles op mijn telefoon!

 • Reply
  Madelon
  3 november, 2015 at 17:41

  Herkenbaar. Een jaar geleden heb ik mezelf voorgenomen de telefoon gewoon echt weg te leggen voor een aantal uren per dag. En dat werkt wel. Mensen die me dringend moeten bereiken weten de huistelefoon wel te vinden.

 • Reply
  Saskia
  3 november, 2015 at 18:25

  Succes Maya, een goed voornemen!

 • Reply
  Dina
  3 november, 2015 at 20:14

  Wat goed dat je je een beetje wilt losmaken van de telefoon. Persoonlijk heb ik er niet echt last van, de drang om steeds op mijn telefoon te kijken. Als ik iets op social media wil doen (behalve instagram dan), dan doe ik dat gewoon op de laptop en dan ben ik er heel snel klaar mee eigenlijk. Als ik dagen alleen ben, dan gebruik ik wel meer internet, maar goed… als ik alleen ben vinden er ook geen sociale interacties plaats natuurlijk. 😛
  Komt vast helemaal goed hoor, met de telefoonverslaving. Je hebt ook van die apps die bijhouden hoe veel minuten/uren je per dag bezig bent met je telefoon. Misschien helpt zoiets een beetje?

 • Reply
  Aukje
  3 november, 2015 at 20:58

  Wat jij schrijft is zo ontzettend herkenbaar. Ik kan ook niet zonder mijn telefoon, maar zou ook willen dat het anders is. Volgens mij heeft manlief het nog erger en daar irriteer ik me dan aan. Wat natuurlijk heel erg krom is, want ik ben net zo erg.
  Ik heb het al eens geprobeerd, het afkicken, maar het wil maar niet lukken. Die telefoon blijft teveel naar me lonken.

 • Reply
  Mama van Vesper
  4 november, 2015 at 12:26

  ik ben er ook verslaafd aan 😀

 • Reply
  Jennifer
  5 november, 2015 at 14:34

  Herkenbaar… Want op dit moment kan ik ook de tablet weg leggen. Dat is wat ik gelijk ga doen na dit berichtje. Soms verstop ik mijn telefoon zodat ik het niet te makkelijk pak op automatische piloot. En we hebben als regel, geen telefoons aan tafel en niet mee naar de slaapkamer. Haha! Toch wat zelfbescherming!

  • Reply
   MamaMaai
   5 november, 2015 at 16:33

   Wat goed. Telefoons aan tafel doen wij ook niet, gelukkig. Goed bezig hoor

 • Reply
  Sonja
  5 november, 2015 at 23:09

  Dit zou ik geschreven kunnen hebben. Ik heb mezelf al eens een verbod opgelegd. Zonder succes jammer genoeg

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  6 november, 2015 at 11:40

  Niet gelukkig! Ik let daar ook op want ik wil dat niet. Maar je bewust worden van de issue is al een eerste stap naar herstel : )

  Succes, je kunt het!

 • Reply
  fatima
  6 november, 2015 at 14:03

  Ik zag je reactie bij Des, en je hebt helemaal gelijk!
  Afkicken hoe moeilijk dat ook is.

  Succes ermee en succes voor mezelf.

  • Reply
   MamaMaai
   6 november, 2015 at 19:29

   Ach jij ook natuurlijk, veel succes!

 • Reply
  Marjolein
  6 november, 2015 at 21:09

  Oh wat mooi dat je dit geschreven hebt! Het is zo herkenbaar. Toevallig schreef ik vorige week in mijn aantekenboekje hetzelfde onderwerp op voor een nieuwe blog. Ik wil ‘m dan net iets anders insteken. Wat doet die telefoon met je kinderen? Wat voor een voorbeeld geef je ze mee? Ik HAAT die verslaving kan ik wel zeggen. Vandaag heb ik de telefoon de hele middag niet bij me gehad (lag boven) en ik vond het heerlijk! Niets gemist… Succes met afkicken 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   6 november, 2015 at 21:18

   Ja goede insteek, ben benieuwd, wil ik wel graag lezen.

  Leave a Reply