Mama Maai

Vier kinderen, is dat het nieuwe drie?

drie of vier kinderenLigt het aan mij of lijken de jonge gezinnen weer steeds groter te worden? Met drie kindjes in de sleurhut ben je bij ons op het schoolplein in ieder geval geen uitzondering meer. Steeds meer zie ik om me heen gebeuren dat er zelfs een vierde bij komt of al is. Of is dat net zoiets als dat je overal dikke buiken ziet als je zelf zwanger bent?

Ik blijf me er over verbazen hoe vaak mij de vraag gesteld wordt. Mensen bemoeien zich nogal heel graag met alles en al helemaal met het aantal kinderen dat je op de wereld zet. Hoe je dat doet, wanneer je dat doet, en vooral waarom je dat wel of niet zou moeten doen. Eén kind is natuurlijk hartstikke treurig. Zou je er niet beter een broertje of zusje bijmaken? En daar ga je toch geen vier jaar mee wachten he? Je hebt twee knullen, nog een meid erbij? Alsof je kan kiezen… Je zal het wel missen he dat je geen meisje hebt? Gezinsplanning gaat blijkbaar de hele wereld aan.

Wat dacht je van vier kinderen?

Nu ben je wel klaar toch? Dat is de vraag die ik al hoor vanaf dat ik nog pijnlijk op mijn hechtingen mijn naweeën zat weg te puffen na de bevalling van de tweede en kon ik slechts beantwoorden met een niet zeer gemeende glimlach. Mag ik even bijkomen misschien? Het wordt me nog steeds met grote regelmaat naar de kop geslingerd, en inmiddels heb ik er drie. Sterker, nu de jongste zoon zelf de wereld in stapt, worden er steeds vaker grappen gemaakt over die vierde. Ik had niet verwacht dat iemand die vraag zou stellen, vier kindjes, zo vanzelfsprekend is dat tegenwoordig toch niet. Wat zijn we met zijn allen nieuwsgierig he? Iedereen vindt er wat van. Dat mag natuurlijk maar niet alles wat je vindt, moet hardop uitgesproken worden.

Lees ook: Is het drukker met drie in plaats van twee?

Die vierde dus. Want vier is namelijk het nieuwe drie. Ik heb er drie, zal ik nog een baby? Eerlijk is eerlijk, ik zag me zelf altijd wel zitten met een hele schare prachtig kroost aan de keukentafel. Ik moet toegeven dat ik het een heel moeilijk idee vind dat er nooit meer een geheimpje in mijn buik zal zitten, nooit meer zo’n kakelvers nieuw leventje van mezelf in mijn armen, überhaupt niet nog zo’n leuk exemplaar erbij das toch wel jammer. Maar aan de andere kant zie ik ook best wel wat aspecten die mij tegenhouden.

Is vier kinderen het nieuwe drie?

Op mijn Facebookpagina deel ik meer struggles en avonturen uit ons gezin, Volg je mee?

You Might Also Like...

26 Comments

 • Reply
  Leonie van Mil
  24 maart, 2016 at 10:45

  Vier kinderen vind ik wel veel hoor! Maar een groot gezin lijkt mij dan ook wel weer gezellig. Ik had altijd in mijn hoofd om voor twee kinderen te gaan. Toen mijn vriend het over zijn visie had (3 kinderen), moest ik eerst wel even slikken. Maar nu lijkt het mij juist heel gezellig en zou het leuk zijn als we dat in de toekomst mogen krijgen.

  • Reply
   MamaMaai
   24 maart, 2016 at 10:50

   Het was altijd mijn wens, vier kinderen, maar ik zie nu ook wel heel goed in dat het behalve leuk ook langer zwaar blijft. Wie weet ooit 😉

 • Reply
  Nienke
  24 maart, 2016 at 11:36

  Wij verwachten binnenkort als alles goed mag gaan de vierde. Ook al wilden we beide graag een groot gezin, het ging bij ons niet vanzelf. En van heel dichtbij hebben we al meerdere keren meegemaakt dat het niet vanzelfsprekend is dat een zwangerschap ontstaat of dat een kindje blijft leven en dat maakt dat we extra dankbaar zijn dat wij toch nog een vierde wondertje mogen krijgen.
  Ik heb trouwens ook maar zelden meegemaakt dat mensen zich bemoeiden met ons kinderaantal. En ook dat ‘vier het nieuwe drie’ is herken ik hier in de buurt niet. De meeste gezinnen bestaan hier uit 2 à 3 kinderen. Misschien is het wel streekgebonden?

  • Reply
   MamaMaai
   24 maart, 2016 at 14:47

   Jeetje, moet er even van slikken hoor. Gefeliciteerd! Misschien ligt het wel aan de school waar wij zitten. Moet zeggen dat ik de grote gezinnen met name van school ken.

 • Reply
  Marjolein
  24 maart, 2016 at 12:32

  Oh zo herkenbaar. toevallig zat ik vorige week in de trein en heb hier ook een blog over geschreven (verschijnt ergens volgende week). Het wordt mij zo vaak gevraagd. En stiekem zou ik het wel willen hoor, manlief alleen niet.

  • Reply
   MamaMaai
   24 maart, 2016 at 13:16

   Oh ben heel benieuwd, ga ik dan even lezen

 • Reply
  Liselotte
  24 maart, 2016 at 13:23

  Vier kinderen het nieuwe drie? Denk t niet. Ik voel me met mijn 4 meiden vaker een freakshow dan dat dat zo normaal gevonden wordt namelijk 😉

  • Reply
   MamaMaai
   24 maart, 2016 at 14:38

   Hahaha, ik snap je gevoel, zo zou ik me ook voelen. Maar nee, dat heb ik bij jullie echt niet. Jullie zijn super leuk!

 • Reply
  Patty
  24 maart, 2016 at 13:42

  Ik ben moeder van 4.
  Eerst werd er na 5 jaar huwelijk aan ons gevraagd of wij wel kinderen zouden nemen.
  ( ik wil me er niet mee bemoeien hoor)
  Toen bij baby 2, zo een meisje en een jongen dat is een koningswens.
  5 jaar na nr 2 weer zwanger, goh is het een ongelukje was het wel gepland?
  Bij de vierde was het comentaar ALweeer!

  Het is nooit goed.

  • Reply
   MamaMaai
   24 maart, 2016 at 14:37

   Nee, dat is het, het is inderdaad nooit goed. Of wel. Als het maar goed is voor jullie 🙂

 • Reply
  Ellen
  24 maart, 2016 at 14:13

  Leuk stuk, ook gelijk even gelinkt naar je eerdere blog over 3 ipv 2. Ik ben mama van 2 meisjes, 18 maanden en 8 weken. Ik vond de overgang van 1 naar 2 mega zwaar de eerste paar weken, veel zwaarder dan van 0 naar 1. Ik dacht dat ik gek werd en had geen idee hoe ik het ooit allemaal alleen moest gaan doen (zonder hulp van familie). Maar zo langzaam aan zijn we allemaal aan elkaar gewend en gaat het eigenlijk wel prima. Wij hebben een wens voor een 3e en wederom willen we daar niet lang mee wachten. Iedereen verklaard ons voor gek en we krijgen vaak ongevraagd de opmerking dat we het misschien beter bij 2 kunnen laten (ja.. echt). Het lijkt mij heerlijk 3 kinderen, 4 weet ik niet hoor. Maar je weet het nooit, ik denk wel dat ik iedereen in mijn omgeving dan echt gek maak 😉

  • Reply
   MamaMaai
   24 maart, 2016 at 14:37

   Ja dat vond ik ook. Ik vond ook de overgang van 1 naar 2 enorm. Geen idee hoe ik dat moest doen maar je doet het gewoon. De overgang van 2 naar drie is wat dat betreft easy. En super gezellig, onze oudste twee kregen de babytijd van de jongste heel leuk mee.

 • Reply
  Birgit
  24 maart, 2016 at 14:22

  Ik ben moeder van 2. Een derde sluit ik absoluut niet uit, maar de omgeving heeft het al wel besloten dat 2 toch eigenlijk genoeg is en 3 heel erg onpraktisch, om dan vervolgens te vragen “Of zou je nog graag een derde willen hebben?”

  • Reply
   MamaMaai
   24 maart, 2016 at 14:36

   haha ja die omgeving…. ach

 • Reply
  geertruurzaam
  24 maart, 2016 at 14:32

  Ik zag de titel van deze post staan onder een van je comments bij webkim, en ik kon niet anders dan doorklikken: wij verwachten in juni namelijk onze vierde. En hoewel ik uitkijk naar en tegelijk opzie tegen de babytijd, denk ik dat als er plaats is voor drie er ook wel een vierde bij kan. Nu kom ik zelf uit een gezin van vier, mijn man ook, dus dat speelt denk ik ook wel een rol. Ook twee vriendinnen hebben vier kinderen…
  Maaaaaar… er komt inderdaad ook heel wat opmerkingen uit de omgeving, zowel positief als negatief

  • Reply
   MamaMaai
   24 maart, 2016 at 14:36

   Nou, in mijn omgeving worden het er steeds meer. Drie kinderen is heel normaal, een vierde wordt misschien als onhandig gezien. Maar standaard 2 is niet meer in ieder geval. Gefeliciteerd trouwens, super leuk!

 • Reply
  Dina
  24 maart, 2016 at 19:11

  Nu kom ik natuurlijk nog maar net om het spreekwoordelijke hoekje kijken, maar zelfs nu ik in verwachting ben van ons eerste kindje, krijg ik vaak de vraag hoe veel kinderen ik wil en wanneer we aan een tweede gaan beginnen. Ik denk dan altijd: JOH HALLO, mag ik eerst even bevallen voordat ik moet nadenken over wanneer ik een tweede wil. Zelf ken ik niet veel mensen met kindjes, wij zijn de eerste uit onze vrienden en bekenden kring, dus ik heb geen idee of vier het nieuwe drie is.

  Overigens lijkt het me wel geweldig, vier kids…!

  • Reply
   MamaMaai
   26 maart, 2016 at 20:28

   Nou erg toch. Nou denk ik wel dat het anders is als de vraag van een goede vriendin of onbekende komt. Met mijn goede vriendinnen praat ik daar best over, terwijl ik vind dat het onbekenden helemaal niks aan gaat.

 • Reply
  Sanderijn
  25 maart, 2016 at 07:22

  Hierop school ook geen sprake van ‘vier is het nieuwe drie’. Overigens zijn gezinnen met drie kinderen wel heel normaal, dat is volgens mij weer in opkomst inderdaad 😉
  Ik vind de stap van drie naar vier wel heel groot. Dan moet er echt een grotere auto komen bijvoorbeeld, en dan zullen er altijd twee kinderen bij elkaar op de kamer moeten slapen… Om maar wat te noemen. Financieel is het niet echt haalbaar voor ons, ik ben inmiddels bijna 38 en ik vond de laatste zwangerschap echt heel zwaar.
  Maar al die redenen zou ik opzij schuiven als ik echt het gevoel had dat er nog een kindje bij ons wilde komen. (Iemand zei eens: het NIET krijgen van een kind is uit praktische overwegingen, het WEL krijgen van een kind is uit gevoelsmatige overwegingen – en ik denk dat dat wel klopt). Ik ben heel erg blij als ik mijn drietal zie, het klopt gewoon aan alle kanten. Ik vind het heerlijk dat ze ouder worden en ik mijn handen steeds meer vrij heb. En die tafel vol kindjes vul ik door op mijn nichtje te passen….
  Dat commentaar van de omgeving is stuitend. Ik had ook zo’n ‘koningskoppel’ en was vast wel klaar na twee…. Ik ben benieuwd hoe jullie gezin er over een paar jaar uitziet. Maar die vraag houd ik lekker voor me 😉 Kies vooral voor jezelf, en laat de omgeving met al zijn commentaar je niet beïnvloeden.

  • Reply
   MamaMaai
   26 maart, 2016 at 20:26

   Mooi gezegd, ik denk inderdaad dat dat zo is. Ik ben zelf ook heel benieuwd 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  25 maart, 2016 at 13:51

  Bij vier kinderen pas je niet meer in een gewone auto, hoor ik vaak.

  • Reply
   MamaMaai
   26 maart, 2016 at 20:25

   Nee, klopt, maar er zijn prima auto’s voor grote gezinnen te krijgen 😉

 • Reply
  Jess
  25 maart, 2016 at 22:28

  Ik wilde ook altijd een grote kroost, maar nu ik net mama ben geworden is het financieel toch moeilijk. Als ik dan denk aan meer kinderen, houdt da me vooral tegen.

  • Reply
   MamaMaai
   26 maart, 2016 at 20:25

   Dat kan ik me best voorstellen.

 • Reply
  Melanie
  8 september, 2017 at 08:03

  Heel herkenbaar. Na twee jongens kreeg ik steeds de vraag. Jij wilt vast nog een meid. Tja drie jongens lijkt mij ook leuk. Nu twee jongens en een meid rijker krijg ik vaak de vraag. Wanneer er nog eentje komt. Ik ben er samen met mijn vriend nog niet uit. Een groot gezin had ik wel voor ogen. Maar er zijn te veel nadelen voor nu om voor een 4de te gaan.

  • Reply
   MamaMaai
   8 september, 2017 at 08:06

   Ook jouw reactie is heel herkenbaar 🙂

  Leave a Reply