Voor alle mama’s

Misschien kun je hem ’s avonds pap geven. Dat werkte voor mijn kind A altijd heel goed. Sliep direct de hele nacht door. En misschien moet je wat duidelijker of strenger zijn naar haar, grenzen aangeven werkt het beste bij kleine kinderen. Misschien werkt dat trouwens ook wel voor hem. Driftbuien direct de pan in snoeren. Ja, ze moeten weten wie de baas is hoor.

Quote: Relax mama

Goed bedoelde adviezen

Heel lief dat iedereen zo met me meedenkt maar ik kan er niks mee.

Een hele kleine greep uit adviezen die ik regelmatig naar mijn hoofd geslingerd krijg. Goed bedoeld allemaal maar ongevraagd. En inmiddels ook ongewenst. Heel lief dat iedereen zo met me meedenkt maar ik kan er niks mee. En dan nog al die dodelijke blikken als één van mijn kinderen een scene trapt.

Nee, kleine man slaapt nog steeds niet door. En hij krijgt nog melk van mij. Ongelofelijk. Knap, dat je het doet en vol houdt, dat wel maar nee, dat zouden we zelf niet doen. Hoelang wil je er nog mee door gaan, hij is inmiddels oud genoeg toch? Aaaarghh.

Kleine man heeft inderdaad ook driftbuien. Hij is nog maar anderhalf en kan zich nog niet uiten. Hordes kinderen hebben driftbuien. Ik zie me binnenkort nog wel in de supermarkt staan met mijn kleine driftkikker. Zou fijn zijn als u me dan bemoedigend toe zou knikken. Iets in de trant van we begrijpen het en je doet het goed. In plaats van wat doe je hier en ik zou het allemaal anders aanpakken en beter weten.

Laten we elkaar steunen

Kleine meid is drie. Ze vindt zich zelf al heel groot. En tuurlijk heeft ze grenzen nodig en die krijgt ze ook. Kleine meid is een gemiddeld kind. Niet veel vreselijker dan de andere kinderen in mijn omgeving. Ze heeft inmiddels een hele duidelijke mening en begint door te krijgen dat de wereld niet alleen om haar draait. Daar heeft ze het moeilijk mee en schopt er flink tegen aan. Lieve mede mama’s. Is het niet veel fijner als we elkaar steunen in de opvoeding met ons kroost dan elkaar bekritiseren en afkeuren.

Quote: Relax mama (druk op plaatje voor hun fb met nog meer hele fijne en herkenbare teksten)

We willen allemaal het beste, maar wat voor jou het beste is, is dat niet altijd voor mij

Zou het niet veel fijner zijn als we elkaar soms laten weten dat we het zelf ook niet allemaal weten maar we wel allemaal onze uiterste best doen. Dat we allemaal het beste voor ons kinderen willen maar dat het beste voor jou niet direct het beste voor mij is? Zouden we niet allemaal een reden hebben waarom we wel of geen borst of flesvoeding geven en hoe lang.

Schouderklopje

Zouden we niet allemaal een reden hebben waarom we alles op onze eigen manieren doen? Ik wil me daar niet elke dag voor hoeven verantwoorden. Zou het niet fijn zijn als niet iedereen altijd direct klaar staat met zijn oordeel? We krijgen toch immers allemaal te maken met dreumes en peuter terreur?

Lieve mama’s. Misschien moeten we elkaar gewoon wat vaker een schouderklopje geven als we zien dat een andere moeder dat nodig heeft. Of gewoon zomaar is ook wel eens leuk. We doen immers allemaal ons best.

Welke mama heeft volgens jullie een schouder klopje verdient?

Relax mama!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

16 reacties op “Voor alle mama’s”

 1. Judith avatar
  Judith

  Herkenbaar wat jouw kinderen doen, doen en deden de jongste drie van mij ook. Ik vond het ook altijd erg vervelend als ik ouders met een jonge baby vroeg hoe het met hun baby ging, dat ze dan antwoordden met goed en hij slaapt ook al door. Hier late doorslapers, jongste van bijna vier wordt nog 9 van de 10 nachten wakker en slaapt pas weer in als ze bij ons in bed ligt. Stampvoeten en driftbuien komen hier ook nog regelmatig voor. Tussen 5 en 10 jaar zijn ze hier het gemakkelijkst. Maar we hebben ook al één met beginnend pubergedrag in huis en dan begint het weer van voren af aan….

  Ik vind dat jij dat schouderklopje wel verdient, omdat jij zo eerlijk bent om te vertellen dat kinderen hebben niet altijd even fantastisch en gemakkelijk is.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ah wat lief van je! Ik stond eens in de lift met mijn toen nog hele jonge Fenne. Een andere moeder ook in de lift met haar baby vroeg mij toen uit het niets, slaapt die van jou al door? Die van mij wel. Nou die van mij dus niet. Ik was sprakeloos. Later bedacht ik me van alles wat ik had moeten terug zeggen. Over dat ze misschien niet doorslaapt maar toevallig wel een fantastisch kind is. Uiteindelijk ben ik blij dat ik gewoon niks ‘lulligs’ heb terug gezegd. Ik vind het zo jammer dat moeders elkaar altijd alleen maar willen overtroeven. Lukt echt niet altijd, ik ben geen heilig boontje maar ik probeer er echt op te letten dat zelf niet te doen.

 2. MultiVroon avatar

  Ha! Ik probeer juist altijd een blik van herkenning uit te wisselen – tenminste, als ik de “scene” herken. Hoe mensen evt naar mij kijken zie ik eigenlijk niet. Enneh, meissie hier drinkt ook nog bij mij, maar is nu zo groot dat mensen het niet eens meer zien volgens mij! Dus nog even doorzetten 😛

 3. mimsemams avatar

  O, zo herkenbaar!
  Ergste was de moeder die tegen mij zei: mijn kinderen luisteren wél heel goed. Ondertussen verscheurde haar jongste één van mijn boeken en piste haar oudste mijn hele wc onder.
  Het is maar hoeveel moeite je doet om je kids iets te leren en grenzen aan te geven… Toch denk ik dat investeren loont op de lange termijn.
  en bij mij slapen ze ook pas door als ze vier zijn, ondanks alle tips
  Ieder kind is anders en iedere moeder is anders. Hoe kun je dan vergelijken en oordelen?

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ja, die had er nog bij gemoeten. Die hoor ik inderdaad ook regelmatig. We maken daar thuis stiekem grapjes over. Over moeders die vinden dat hun kinderen zo goed luisteren maar ondertussen…. Zien wij misschien meer dan de ouders zelf 😉
   Inderdaad, elke moeder is anders, elk kind ook. Laat iedereen lekker in zijn waarde!

 4. Rosanneke avatar

  Leuk stukje. Ik heb gelukkig zelf andere ervaringen; tot nu toe alleen maar bemoedigende en oprecht goede adviezen van collega-moeders gekregen. Ik doe zelf ook mijn best om, als er om mijn advies gevraagd wordt, het op een aardige manier te brengen. Ik ben immers toch ook geen autoriteit op het gebied, ik kan alleen mijn ervaring geven. Ik vind alle moeder supermoeders!

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Thanx voor je reactie! Gelukkig heb jij andere ervaringen. Deze ervaring geldt ook zeker niet voor alle moeders hoor. Ik heb gelukkig ook hele lieve mede moeders in mijn omgeving! Die zijn waardevol!

 5. Doortje Dartjel avatar
  Doortje Dartjel

  Over dat doorslapen kreeg ik altijd al de kriebels. Ik snap dat het voor veel ouders belangrijk is, maar gelukkig niet elk kind past in het perfecte plaatje. Ze zijn dan weer heel verbaasd dat een kind bij je in bed ligt, zonder te vragen of daar een oorzaak of reden voor is.
  En ja hoor hier is een kleine vent die het drinken bij mama nog erg lekker vind. Wie maakt er een probleem van de ander of jezelf.
  Gelukkig zijn er wel enkele mama’s die soms in dezelfde problematiek zitten met een ouder kind en ben ik blij dat er juist begrip naar elkaar is. Ik denk zeker dat meer mama’s dat moeten doen dan elk kind met elkaar te vergelijken.
  Geen kind en mama is perfect en wat zou het dan saai worden:).
  En laat het commetaar gewoon langs je heen waaien, scheelt een hoop irritatie.

 6. Sanderijn avatar

  Wat jammer dat je zoveel ongevraagd advies krijgt! Ik heb zelf die ervaring gelukkig niet, of sluit me er misschien beter voor af? In de Ouders van nu van deze maand staat een stukje over driftkikkers, niet alleen over hoe er mee om te gaan maar vooral over hoe normaal het is ;-). Ik probeer ook altijd heel begrijpend te glimlachen naar moeders van driftige supermarktpeuters…
  En mijn kindjes slapen snel door, ja. Flegmatische vreetzakken dat het zijn. Met hun flesgevulde buikjes gaat dat nou eenmaal vaak sneller. En ik geniet daarvan, echt. Maar iets om over op te scheppen is dat niet. Ik had zo vreselijk graag ze BV willen kunnen geven. Daar had ik de gebroken nachten wel voorover gehad. Dus ga er vooral zo lang mee door als jij (en je mannetje) dat wilt en kunt!
  En mag ik je dan één klein adviesje geven ;-). Probeer het van je af te laten glijden. Die andere moeders zijn waarschijnlijk net zo goed onzeker….

  1. Sanderijn avatar

   Oh ja, dat schouderklopje. Ik gun hem jou van harte! Je schrijft met zo veel liefde over je kids, ze zien er zo vrolijk uit op de foto’s en je verhalen zijn zo herkenbaar…. volgens mij ben jij voor jou kindjes de perfecte poeder. Ik gun hem mezelf ook trouwens, volgens mij ben ik voor mijn kindjes ook een goede moeder. Lekker arrogant hè?!

   1. MamaMaai avatar
    MamaMaai

    Dank je wel voor je reactie, heel lief. En nee hoor, niet arrogant. Jezelf een schouderklopje geven is soms ook heel fijn! Dat van me af laten glijden moet ik inderdaad meer doen. Probeer ik ook hoor. En lukt meestal gelukkig ook wel maar soms…. hahaha

 7. Maris avatar

  Krijgt hij nog steeds de borst? Nee kan echt niet! En slaapt ie nog steeds zo slecht? Leg hem anders bij de buren, misschien slaapt ie daar beter. 😉 Ik plaag je maar. Heel irritant. Ik geef ook wel snel advies, ook lief bedoeld, maar is inderdaad vervelend! Liefs

 8. Myrna avatar

  Amen sister! Mooi hoe je dit schrijft en dat je dit schrijft 🙂

 9. Gwen avatar

  Geweldig geschreven dit!!! En zo herkenbaar. Hier ook continu de vraag tot hoelang ik door wil gaan over de bv van mijn 13 maanden oude dochter, zucht. Wat gaat jou dat aan?! Uhm ja en soms wordt ze wakker ’s nachts en de borst is het ideale troostmiddel, so what: jij hoeft er toch niet uit ’s nachts! Duss 🙂 Haha!

 10. Petra avatar
  Petra

  Knuffel! Je hebt helemaal gelijk meid, alle moeders doen hun uiterste best en iedereen doet het op haar eigen manier.

 11. Chantal avatar

  Ieder in zijn waarde laten, helemaal mee eens! Leuk blog heb je trouwens. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *