Gemaakt door mij haken

Vrolijke omslagshawl haken voor Fenne

omslagshawl haken, omslagdoek kind patroon hakenYes yes, het zonnetje begint eindelijk echt zijn werk te doen, de mooie dagen zijn nu echt wel aan het aanbreken. Half mei mensen, we hebben er lang op moeten wachten dus geniet. En nou kun je het bijna niet meer maken om alles met de auto te doen, toch? In ieder geval besloten wij gewoon weer lekker vaak naar school te fietsen of in het werkend een stukje croozen. Maar ja, tis gek weer. S ochtends de afgelopen dagen behoorlijk fris, en s middags is het best al blote armen weer, dus wat trek je aan dan? Ik besloot voor mijn fietsheld een vrolijke shawl te haken die haar s ochtends nog ietsje warmer houdt. Voor de poncho is ze helaas helaas nu echt wel een beetje te groot.

omslagdoek haken kind, patroon omslagshawl hakenomslagshawl haken, patroon omslagdoek kindHet is niet moeilijk, een leuk projectje voor een beginnende haker. Ik schraapte veel verschillende bolletjes wol bij elkaar die ik nog over had van andere projectjes, als ze maar door haaknaald 4 gebruikt konden worden en een beetje zacht zouden zijn. Veel, heel veel vrolijke kleurtjes heb je nodig. En haaknaald 4 natuurlijk, een schaartje en een naald om de draadjes weg te werken.

omslagdoek kind haken, patroon omslagshawl hakenomslagshwal haken, patroon omslagdoek kind hakenHoe haak je deze vrolijke omslagshawl?

Note: elke nieuwe kleur haak je aan aan dezelfde kant voor het mooiste resultaat!

 1. Toer 1: Haak 4 losse en sluit zodat er een ring ontstaat. Haak dan 3 losse, 3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes, 1 losse, 1 stokje en haak af.
 2. Toer 2: Haak een nieuwe kleur aan (aan de kant waar je niet eindigde met de vorige kleur!) Haak 3 losse en 3 stokjes in het eerste gat. Haak dan 1 losse en vervolgens 3 stokjes, 2 losse en weer 3 stokjes in het volgende gat. 1 losse en dan 3 stokjes, 1 losse en 1 stokje in het laatste gat. Haak af.
 3. Toer 3 + 4: Haak aan dezelfde kant een nieuwe kleur aan. Haak op de zelfde manier als bij toer 2 maar haak aan het einde de draad niet om maar haak op dezelfde manier terug. Aan het eind haak je je draad af.
 4. Toer 5: Nieuwe kleur aanhaken, 3 losse en 3 stokjes in het eerste gat, 1 losse en 3 stokjes in het volgende gat, enz. Ga op dezelfde manier door tot het eind van deze toer, haak je draad af.
 5. Toer 6: Haak nieuwe kleur aan. Haak een hele rij met vasten. In het midden, bij de punt van de driehoek, haak je in het gat 5 vasten. Ga door tot het eind en haak af.
 6. Toer 7: Haak nieuwe kleur aan. Haak 2 losse en haak de hele toer in stokjes. Bij de punt: haak een stokje, 2 losse en een stokje in dezelfde steek. Ga dan weer door met stokjes tot de toer klaar is en haak af.
 7. Toer 8: Haak nieuwe kleur aan. Haak 2 losse, sla 2 steken over en haak 1 vaste. Haak 2 losse, sla 2 steken over en haak 1 vaste. Ga door tot het midden. Haak in het middengat een vaste, haak 2 losse, haak wederom in het middengat 1 vaste. Maak op deze manier je toer af en haak af.
 8. Toer 9: Haak een nieuwe kleur aan. Haak 3 losse en 3 stokjes in het eerste gat. Haak een losse en 3 stokjes in het volgende gat. In het midden haak je 1 losse, 3 stokjes, 1 losse en 3 stokjes in het gat op de punt. Dan haak je opdezelfde manier door tot het eind. Haak af.
 9. Herhaal toer 2 t/m 9 zo vaak tot je de shawl lang en breed genoeg vindt. Ik deed dat nog 3 keer.
 10. Haak een nieuwe kleur aan. Haak rondom de hele shawl vasten tot je weer terug bent bij het begin.

Flosjes maken:

 1. Voor elk flosje gebruikte ik 3 draadjes van ongeveer 18 cm.
 2. Vouw ze dubbel.
 3. Trek het lusje door een gat onderaan de shawl.
 4. Trek de 6 eindjes van de draadjes door het lusje en trek goed aan. Voilà, je eerste flosje hangt.

Tadaa, klaar is je vrolijke omslagshawl en je hebt ook nog weer eens wat restjes weggewerkt 🙂

omslagshawl kind haken, omslagdoek patroon kind

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  23 mei, 2017 at 10:54

  Wat heb je dat knap gedaan zeg. Een prachtige sjaal is het geworden. Hij staat haar heel mooi.

 • Reply
  Blogfeestje #19 Een nieuw jasje! - Save the Mama
  3 juni, 2017 at 09:21

  […] koos voor een haakpatroon van een vrolijke gehaakte omslagshawl van Mama […]

 • Leave a Reply