De kinderen

Waaat?! Geen gordel bij een andere ouder in de auto

Joe, past prima. Nee serieus, hier heb ik even voor wakker gelegen. Man had de nieuwe auto al uitgezocht. Jammer voor hem . Op naar minder krijsen en frustratie onderweg #vananaarbeter

Joe, past prima. Nee serieus, hier heb ik even voor wakker gelegen. Man had de nieuwe auto al uitgezocht. Jammer voor hem . Op naar minder krijsen en frustratie onderweg #vananaarbeter

De dochter had een uitje met school en het duurde even voordat er genoeg ouders geronseld waren om de kinders naar plaats van bestemming te vervoeren. Niet (vaak genoeg) helpen op school wakkert  een schuldgevoel in de top 10 der schuldgevoelens aan. Een mailtje met de boodschap dat het uitje mogelijk niet kan doorgaan wegens onvoldoende begeleiding of vervoer, laat mij serieus wakker liggen. Ik zou zo graag willen, maar weet even niet hoe. Ik hou me hard voor dat het straks anders gaat zijn als ik nog maar één kind op sleeptouw hoef te nemen, de school gaat eens nog stapel gek van deze altijd vooraan willen staan mama worden, ik heb nog maar zo’n 11 basisschool jaren in het vooruitzicht ;).

Maar goed, het doet mij deugd dan de melding te krijgen dat de ouders zich massaal aangesproken voelden en het uitje gewoon doorgaat. Zoals altijd eigenlijk. Rete irritant voor de docent dat ze zo moeten leuren, maar het lukt ze maar.

Een andere ouder vervoert mijn kind zonder gordel

Dus kreeg ik een super enthousiaste dochter terug. Een dagje Kemphaan is geen straf. Hartstikke leuk hadden ze het gehad. Maar wat de meeste indruk toch wel had achter gelaten; Mama, ik moest achterin zitten in het midden en er was geen zitje en ook geen gordel. Wat zeg je schat? Nee, echt niet mama, hij was er gewoon niet, er was geen gordel. En ook geen zitje he mama. En een ander meisje had ook al zonder gordel in de auto gezeten, dus.

Hoe kwaad wil je me krijgen. Noem me een zeikerd, mag. Loslaten moeten we hier thuis nog een beetje veel leren, liever laten we de kinderen helemaal niet door anderen vervoeren in de auto maar we gunnen ze allemaal wel hun uitjes en speeldates. We hebben nou eenmaal een school gekozen waar de meeste kinderen van verder komen. Daar moeten we mee dealen. Maar ik krijg mijn kind wel graag zonder deuken terug.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Maar. Het blijkt dat ouders er nogal wat verschil in verantwoordelijkheidsgevoel op na houden. Persoonlijk zou ik het niet in mijn hoofd halen het kind van iemand anders los op de achterbank in de auto te droppen. Het is de reden dat wij een extra stoeltje aanschaften en in de achterbak hebben liggen. Ik zou het net zo min in mijn hoofd halen het kleuterkind van iemand anders alleen buiten te laten spelen, of samen alleen thuis en zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen. Boven spelen mag (als dat ook van de andere mama mag) maar als ik een kind niet ken (of niet vertrouw) zorg ik dat ik ze kan horen en ga regelmatig kijken.

Het blijkt dat ouders er nogal wat verschil in verantwoordelijkheidsgevoel op na houden.

Als ik mijn kind op school of bij een andere ouder afdrop, hoop ik toch dat ik er vanuit mag gaan dat ze de veiligheid van mijn kind serieus nemen. Ons loslaten heeft een behoorlijke deuk opgelopen. Ik hoef er vast niet bij te zeggen dat ik niet voor mezelf insta als er wat gebeurd zou zijn?

Lees ook: Autostoelendans

Wat zegt de wet over vervoeren van kinderen in de auto?

 • Alle kinderen kleiner dan 1.35m moeten in een auto vervoerd worden in een goedgekeurd zitje

Uitzonderingen voor vervoer eigen kinderen (niet voor kinderen onder de 3 jaar):

 • Kinderen t/m 3 jaar mogen niet vervoerd worden als er geen gordels aanwezig zijn.
 • Kinderen vanaf 3 jaar mogen dan los op de achterbank zitten
 • Als er al 2 zitjes in de auto zitten, mag het derde kind ouder dan 3 jaar de gordel gebruiken, maar niet als heupgordel.

Vervoer bij anderen in de auto dan de (pleeg)ouders:

 • Als kinderen incidenteel meerijden mag dat ouder dan 3 jaar zonder stoeltje of zitverhoger maar
 • het kind moet op de achterbank vervoert worden en mag niet zonder gordel
 • Het moet een kleine afstand zijn, geen vakantieritjes
 • Een wekelijkse speeldate valt niet onder incidenteel
 • Als er zitjes aanwezig zijn, moeten deze worden gebruikt.

Nb. Ik heb een minidochter van 5 en een half die bij lange na geen 1.35m is. Dat gaat nog een paar jaartjes duren.

Goed, in het kort dus, ik mag mijn eigen kind zonder zitje of gordel op de achterbank vervoeren als de gordel niet aanwezig is. Andermans kind moet op de achterbank minstens in de gordel. Een kind onder dan 3 jaar moet zelfs in een zitje.

Nb2. School is op de hoogte van dit incident en gaat ermee aan de slag.

Bron

Hoe zouden jullie reageren?

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Marijke
  5 april, 2016 at 10:00

  Wij gaven netjes een zitje mee naar school. En toen werd er een keer geen gebruik van gemaakt. Zitje ging onder een ander kind op de voorstoel en onze dame toen achterin. Wel in de gordel. Daar waren we ook niet positief over, dus een gesprekje op school gevoerd. Beleid nu, alles onder de 1,35 verplicht zitje mee op uitjes. Zo niet, dan mag het kind niet mee!

  En met EHBO heb ik gezien hoe gordels kunnen snijden. Geloof me, liever een keer teveel een zitje mee naar school dan een keer te weinig. Zo’n snijdende gordel is ook niet zo’n leuk gezicht na een ongeluk

  • Reply
   MamaMaai
   5 april, 2016 at 11:11

   Dat is inderdaad een idee, ga ik onthouden, wie weet ook iets voor onze school

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  5 april, 2016 at 10:24

  Dit is een vervelend probleem vind ik. Hetzelfde gebeurt vaak met verjaardagen. Ik heb er nog geen oplossing voor…

  • Reply
   MamaMaai
   5 april, 2016 at 11:11

   Zelf naar de locatie brengen en ophalen of gewoon thuis vieren?

 • Reply
  Marjolein
  5 april, 2016 at 11:16

  Dit hebben wij ook een keer gehad, mijn zoon vertelde bij thuiskomst dat hij zonder gordel in de auto had gezeten, omdat de gordel stuk was. Het eigen kind van die ouder, zat wel in de gordel. Ik was woest, elke keer keer als er gereden moet worden, wordt er gemeld dat je je alleen mag inschrijven als je op de hoogte bent van het vervoersprotocol.
  Uiteraard heb ik er ook een melding van gemaakt. School is ook verantwoordelijk, dus moet op de hoogte zijn van ouders die zich niet aan de regels houden.

  • Reply
   MamaMaai
   5 april, 2016 at 11:25

   Ja hier zat eigen kind ook in de gordel maar die zat voorin. En de regel is ook dat je een kind van iemand anders niet voorin vervoert, wat ook in de mail van school stond, dus daaraan hebben ze zich wel gehouden.

 • Reply
  Julia
  5 april, 2016 at 11:38

  Ik zou hier ook niet blij van worden. Mij dochter had pas tijdens een schooluitje bij een moeder in de auto gezeten die ze vol stopten met snoep en rookte waar ze naast zat!!!! Daar ben ik ook boos over. Dat doe je toch niet!!!

  • Reply
   MamaMaai
   5 april, 2016 at 11:57

   Nee, dat is nog zo iets, dan kom je daar dus ook nooit meer, zou ik ook boos over zijn hoor

 • Reply
  MultiVroon
  5 april, 2016 at 16:46

  Wat zeg je nou in je samenvatting, dat je je eigen kind zonder zitje mag vervoeren als jij dat wilt?

  Bij de eerste bullet staat nl dat het je eigen kind tot 1.35m in een zitje moet?

  Dat vind ik namelijk een dilemma, MOET je eigen kind in een zitje en het ander dan maar niet??

  Ik laat bij incidentele mini ritjes de kids om en om in het (enige) zitje zitten (bij heen en terug) of bij bijv naar huis brengen het andere kind eerst in het zitje en het mijne op de terugweg. Het blijft lastig, ik vraag het ook aan de ouders en ik ga niet met twee kinderen op de snelweg.

  Ik zou er heel angstig en verdrietig van worden als ik dit zou horen 🙁 Extra lastig omdat je natuurlijk wel blij bent dat een ander wèl wil of kan helpen bij het schooluitje :(:( Hier gaan ze gelukkig nooit met vervoer door ouders ergens heen!

  • Reply
   MamaMaai
   5 april, 2016 at 17:03

   Als de gordel niet aanwezig is of als er al twee zitjes zijn en een derde niet past. Dat dilemma klopt. Je eigen kind moet in een zitje, dat van een ander niet als dat niet aanwezig is en je hem haar incidenteel vervoerd. Ik snap je dilemma, heb hier dus ook grote moeite mee, dat is de reden dat we liever niet willen dat ons kind door anderen vervoerd wordt.

 • Reply
  Inge
  5 april, 2016 at 18:00

  Oei!
  Ik zou woest zijn!

  Gister na etenstijd kregen wij het bericht dat de kinderen een uitje zouden hebben vandaag. Bij vele was het niet bekend of het vandaag of vrijdag zou zijn en over lokatie/transport niet gesproken.
  Ik schrok hiervan, want de juf melde dat, indien je kind nog in een zitje zit deze mee mocht. Echter zit Lana nog niet in zon zitje, maar in een heuze stoel.
  Een privé berichtje met de juf. Uiteraard staat de veiligheid voorop. Zij gaf aan Lana bij de juf zou zitten en dat wij het stoeltje gewoon aan de bso konden meegeven en de juf deze na school ook bij hun zou afgeven.
  Naderhand Lana uitgehoord. Niet bij de juf in de auto, maar wel in haar stoeltje. Fijn!

  Tijdens het kinderfeestje van afgelopen weekend heb ik er niet over nagedacht hoe Lana vervoerd zou worden.
  Bij thuisbrengen hoorde ik dat mams van de jarige stoeltjes voor ieder kind had geregeld.
  En ja, Lana haar oude oppas. Ik weet dat zij super (soms bijna overdreven) voorzichtig is met alle kindjes. Dat is een fijn gevoel.

  • Reply
   MamaMaai
   6 april, 2016 at 07:52

   Ah dat is goed geregeld in iedergeval, voelt veel beter toch?

 • Reply
  Bee
  5 april, 2016 at 18:13

  Goed dat je het aangekaart hebt op school. Blijft onbegrijpelijk dat het kan gebeuren…maar…..welkom in de wereld van veel anders denkenden….
  Je hoeft je echt niet schuldig te voelen, jouw tijd komt nog!!!
  Probeer wel in contact te blijven met medeouders, ook om de gesprekken open te houden. Ik vond het soms zooooo lastig om bij medemoeders over zulk soort dingen af te stemmen. Want ook de meest aardige moeders, met leuke vriendjes of vriendinnetjes van mijn meiden kunnen soms zooooo anders over iets denken. Pfff..een paar keer met klotsende oksels wel het gesprek aangegaan, gelukkig goed uitgepakt, maar wel akelig spannend.
  Enne…..nu ken je de ouders nog, of leer je ze de komende jaren kennen. Mijn meiden zitten nu op de middelbare school….je wilt niet weten hoeveel andersdenkende ouders dáár zitten ( hoe laat thuis/ alcohol (nix de afspraak???- voor mij heel helder…maar voor een aantal medeouders nix geen afspraak…Dan is het nu heel lastig om andere ouders te bellen over bepaalde zaken.

  • Reply
   MamaMaai
   6 april, 2016 at 07:50

   Nee pfff dat lijkt me zo moeilijk…

 • Reply
  Sophie
  5 april, 2016 at 19:58

  Oh my……dit is dus precies waar ik snachts wakker van kan liggen
  En dat beeld van zo een kleintje zonder gordel en in het midden op de achterbank. Alles is erg, maar dan in het midden….dwars door de voorruit hoor. Sorry, geen woorden voor, echt idioot. Je zou de neiging krijgen ze niet mee te laten gaan op uitje. Waar is de grens?
  Ik vind hem altijd lastig te bepalen (ahum, aan te geven).
  Mijn gevoel niet hoor, die is altijd vrij snel paraat, grinnik 😉
  Je hebt helemaal gelijk dat je dit niet laat voor wat het is, hopelijk heb je de desbetreffende vervoerder ook aan kunnen spreken.
  Fijn dat school het netjes oppakt!

  Enne dat schuldgevoel, komt ooit vast helemaal goed. En zo niet, dan toch 🙂

  Liefs

  • Reply
   MamaMaai
   9 april, 2016 at 20:46

   ja echt toch, ik ook hoor. Je hoopt toch dat je je kind afgeeft en gewoon weer heel en veilig thuis krijgt

 • Reply
  MamaMaai
  6 april, 2016 at 07:51

  Nee die neiging heb ik ook hoor, maar hoop nu dat school wat aan het beleid doet, dat zou al wat schelen

 • Reply
  anouk
  6 april, 2016 at 12:10

  Wij moeten voor ieder uitje voor vertrek ( als rijdende ouder) onze handtekening zetten dat we een inzittende verzekering hebben en dat we ieder kind in de gordel zetten. Verhogen worden onderling geregeld. Je handtekening zet je op een lijst waar je ook je mobiel op zet en waar de namen van de kinderen die in jouw auto zitten op staan. Juf kopieert die. Een lijst blijft bij directeur op school. Een lijst gaat mee werkt erg goed. Je geeft vooraf zelf aan hoeveel kinderen je kwijt kan. Overigens vind ik zelf dat een uitje dat een keer niet door kan gaan ook in verhouding gezien moet worden, dan niet jammer maar helaas. En we rijden om onze kinderen een plezier te doen niet om de juf een plezier te doen. Uiteindelijk volgens mij. …

  • Reply
   MamaMaai
   9 april, 2016 at 20:45

   Slim. Klinkt goed geregeld. Dat laatste klopt helemaal natuurlijk, maar als niemand kan rijden zijn ze allemaal de dupe.

  Leave a Reply