De kinderen Duurzaam

Wandelen met kinderen, hoe maak je dat leuk?

Hoe maak je wandelen met kinderen leuk

Wandelen met kinderen leuk maken, dat is een uitdaging maar zeker niet onmogelijk. Het kan zelfs heel erg leuk zijn, maar alleen wandelen om het wandelen vinden ze vast dodelijk saai. Maar hoe maak je wandelen nou wel leuk voor ze?

Wandelen met kinderen, hoe maak je dat leuk?

Gebruik een draagzak in plaats van de wandelwagen

Het ligt wel een beetje aan wat je van plan bent. Met een draagdoek of draagzak ben je buiten zo veel mobieler als je gaat loen op onregelmatige ondergrond dan met een wandelwagen. Hartstikke leuk om door het bos te struinen of over het strand, maar met een wagen is dat vooral ontzettend frustrerend en gaat de lol er heel erg snel vanaf.

Geocaching tijdens het wandelen met de kinderen

Wandelen en tegelijkertijd een route navigeren op de telefoon. Mijn kinderen vinden het hartstikke leuk om te doen. Op zoek naar een verborgen schat tijdens het geocachen, elke keer weer spannend wat we gaan aantreffen. En vooral ook waar, zo makkelijk is het niet maar inmiddels hebben we al heel wat trucjes in de pocket. Als je het een paar keer doet, leer je ze vrij snel ook kennen. Je moet eerst even bekend raken met waar je eigenlijk naar zoekt. Wedstrijdje wie hem deze keer vindt. Weet je niet wat geocachen is en hou je zelf van wandelen, check dan eerst even ‘wat gaan we doen? geocaching.

Maak een bakje met kleine prulletjes die je niet meer nodig hebt zodat je ze kunt ruilen als trackebles. Maak ook een klein bakje gereedschappen die handig zijn om mee te nemen. Bijvoorbeeld een pen, een schroevendraaier, een magneet. Nou hebben wij die niet altijd op zak maar met alleen een pen kom je al een heel eind als je van te voren even kijkt of je geen raar gereedschap nodig hebt.

Laat ze wielen meenemen tijdens het wandelen

Moeten de kinderen perse wandelen als jij gaat wandelen? Het is natuurlijk afhankelijk van waar je gaat wandelen. Als je het bos in gaat of gaat lopen in de bergen of op het strand zijn een fiets of skates mee nemen wellicht niet zo’n handige keuze. Maar ook niet direct nodig waarschijnlijk want op die plekken is zat te doen.

Maar als je gaat wandelen om het wandelen, om buiten te zijn en frisse lucht binnen te krijgen, en kiest voor verharde paden, dan kun je misschien kiezen voor een wandelroute door de natuur waarbij de kinderen hun fiets, step, skateboard, skates of … naar keuze kunnen meenemen. Werkt als een tiet. Echt.

Pas je kleding aan als je naar buiten gaat

Kan die deur nog verder open? I know, het klinkt zo ontzettend logisch maar mensen wat zijn we enorm vaak in die valkuil getrapt. Of omdat ze te eigenwijs waren om te luisteren, of omdat we het gewoon domweg vergaten.

  • Hou rekening met het weer: Elke dag naar buiten is een heel goed voornemen. Kinderen kunnen zich buiten prima vermaken maar als ze pijn in hun handen krijgen van de kou, hun oren pijn doen en hun gezichtjes bevriezen zijn ze er al veel sneller klaar mee dan jij. Echt gezellig word het dan niet meer. Trek ze mutsen, handschoenen en lekker warme kleding aan als je in de winter buiten gaat lopen en er is weinig aan de hand.
  • Laat ze lekker vies worden: Trek ze kleding en schoenen aan die lekker vies mogen worden. Ja logisch, duhh… Je zal niet de eerste zijn die vergeten was de dure schoenen om te wisselen voor laarzen. Kinderen vinden het buiten lopen veel leuker als ze ook lekker met takken kunnen sjouwen. Als ze in plassen mogen stampen of in bomen kunnen klimmen. Ook veel relaxter voor jou als je niet steeds hoeft op te letten of ze met hun nieuwe stappers door de plassen sjouwen.

Neem wat eten en drinken mee

Ga je wandelen met kinderen, neem Dopper drinkflessen water mee en een (plasticvrij) bakje met lekkers. Buiten zijn en bewegen maakt dorstig. Niks zo vervelend als zeurende kinderen achter je aan te slepen omdat ze dorst hebben. Misschien kun je het wandelen onderbreken met een lekkere kop warme chocomel of een picknick met zelf mee gebrachte hapjes? Alleen al het vooruitzicht op een onderbreking geeft weer wat moed. Een rol koekjes voor onderweg als je wat langer van plan bent te gaan lopen of eigen bakjes met groentjes en fruit doen ook altijd wonderen.

Bosbingo

Print een bosbingo, plak deze op eierdozen en laat ze in het bos speuren naar noten en blaadjes. Zijn ze lekker bezig, in de natuur, frisse neuzen en tegelijkertijd kun je er een heerlijke wandeling aanplakken.

Blotenvoetenpad/ belevenissmnbos

Er zijn ontzettend veel leuke routes te vinden speciaal geschikt voor kinderen. Blotevoetenpaden zijn hartstikke leuk om te doen. Lekker actief bezig, wandelen op blote voeten door de natuur, door het gras, het zand, de modder en het water en tegelijkertijd een mooie herinnering maken samen.

Er zijn ook meerdere natuurparken of bijvoorbeeld een belevenissenbos te vinden in Nederland waar je heel fijn kunt wandelen en waar de kinderen (en jij zelf als je zin hebt) lekker kunt klimmen en klauteren en vaak zit er een speeltuin bij en is het nog gratis ook.

Gebruik een app

Ja lekker dan, wil je de natuur in, ontkom je nog niet aan die telefoon. Maar echt, er bestaan super leuke apps om kinderen extra uit te dagen tijdens het wandelen. Bijvoorbeeld

Rondje speeltuinen

Wil je naar buiten maar krijg je ze echt niet mee? Beloof dan eens een rondje speeltuinen te doen. Van de ene naar de andere speeltuin wandelen en tussen door lekker klimmen, schommelen en glijden. Het is misschien niet direct wat je onder een lange wandeling verstaat, maar ongemerkt kun je best een aardig end komen en tussendoor een frisse neus en wat stappen halen.

Zwerfafval opruimen

He gadver, serieus, wat zeg je nu dan? Het zal je nog verbazen hoe fanatiek ze hierin kunnen zijn. Neem een grote zak mee, tuinhandschoentjes voor kinderen of handschoenen die je thuis makkelijk kunt schoon maken en laat ze tijden het wandelen zo veel mogelijk zwerfafval opruimen. Hartstikke leuk en uitdagend om vieze plastic zakken en blikjes uit de sloot te vissen of tussen de takken.

Opruimen van je omgeving maakt het lopen veel leuker, het geeft je een trots gevoel en je maakt ze er snel bewust van hoe storend het is je rotzooi zomaar in de natuur achter te laten. Dat gaan ze dan zelf dus niet meer doen. Win-win-win.

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply