Duurzaam Mama Maai

Wat nu weer, vegetarisch

Al een maand inmiddels eet ik vegetarisch. Gaat dat? Ja dat gaat. Zo goed en zo kwaad soms…

♥ Ik heb deze keus niet gemaakt omdat ik vlees niet lust. Sterker nog, ik vind vlees af en toe heerlijk. Zo smacht ik af en toe, zeker nu met mijn zwangere lijf wat toch al zo weinig smaken kan hebben, af en toe naar een geroosterde boterham met Saksische leverworst of een broodje gezond met ham. Ik weet ook zo goed als zeker dat ik de overheerlijke gehaktballen van man ga missen. Ik heb dan ook besloten niet te streng voor mezelf te zijn en af en toe als ik er echt behoefte aan heb, mezelf het niet te verbieden. Op die manier denk ik het beter en langer vol te houden. Verder houd ik mezelf voor waarom ik dit graag wil. Namelijk omdat ik vind dat beestjes niet op ons bord horen te liggen maar in de wei. En omdat ik vind dat de vleesindustrie een enorm slechte invloed heeft op onze planeet.

Bron: Pixabay.com

Bron: Pixabay.com

♥ Man en de kindjes eten nog wel vlees maar een stuk minder en uitsluitend biologisch. Dat deden we überhaupt al. Zij mogen die beslissing net als ik voor zich zelf maken. Ik kook hier daarentegen niet apart. Dus als ik kook, is dat vegetarisch en als man kookt, dan is dat vaak wat standaard als aardappels, groente en…. vlees voor man en kinderen en ik bedenk daarvoor een alternatief.

♥ We eten ineens een stuk gevarieerder. Het aanpassen van je eetpatroon is best lastig en kost even tijd. En hoewel ik het soms een ware ramp vind om weer een weekmenu samen te stellen wat aan ieders hartje voldoet, op het moment dat man ineens stante pede bedenkt boodschappen te gaan doen, vind ik het ook weer heerlijk mijn kookboeken door te struinen naar nieuwe recepten en deze dan op een goede dag uit te proberen. Zowaar blijk ik er lol aan te beleven ergens inspiratie op te doen en dan een recept naar eigen inzicht te veranderen en ingrediënten te vervangen op zo’n manier dat ik denk dat het het aller lekkerste is. Zo kwamen we de laatste tijd al vele lekkere dingen tegen. Net zoals ik er lol aan beleef bestaande dingen te vervangen naar een vleesloze gezondere eigen recept uit mijn hand. Of deze. Jeeej voor experimenteren in de keuken.

♥ Net zo leuk blijkt het om nieuwe ingrediënten uit te proberen. Ik kom een beetje terug van ons ‘wat de boer niet kent lust hij niet’ principe. Want wat de boer niet kent, dat blijkt een gemis. Zo kocht ik de laatste periode verschillende nieuwe kruiden en probeerde eens wat groentes waar we onze neus normaal gesproken voor hadden opgetrokken.

♥ Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel leuke kookboeken te krijgen. Als ik de boekwinkel inloop, wat überhaupt al niet een goed idee voor mijn portemonnee was, kwijl ik tegenwoordig ook boven boeken met lekkere nieuwe recepten. En bij voorkeur mooi vormgegeven. ‘Veg‘ ben ik al een hele grote fan van, ik kook er wekelijks uit en Vegalisious en Het forest feast kookboek staan heel erg hoog op mijn lijstje. Ik sluit niet uit dat ik er volgende keer langs kan lopen zonder ze per ongelijk mee te nemen.

Anyway, iemand nog leuke tips of lekkere recepten?

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Jessica
  28 oktober, 2014 at 08:41

  Wauw, wat goed dat je deze keuze hebt gemaakt! Wij eten nooit ‘bewust’ vega, maar zeker een paar keer per week eten we gerechten zonder vlees. Gewoon omdat het lekker is!

 • Reply
  Nicole
  28 oktober, 2014 at 09:06

  Goed bezig meid! Hoop dat je veel inspiratie kunt vinden en deel ze ook eens met ons.. wie weet! 😉

 • Reply
  Seline
  28 oktober, 2014 at 09:11

  ik ben al een aantal jaar vega! In het begon had ik ook dat ik dacht ‘ik ga het vlees zo missen’ maar op een gegeven moment kom je daar overheen en wil je het echt niet meer. Goed dat je deze keuze hebt gemaakt!

  • Reply
   MamaMaai
   28 oktober, 2014 at 20:08

   Ja wie weet, dat had ik vroeger wel, ben al eerder 5 jaar vegetarisch geweest. Toen kon ik me echt niet voorstellen ooit nog een hap vlees tot me te nemen.

 • Reply
  Mirne
  28 oktober, 2014 at 09:20

  Er zijn zo enorm veel lekkere recepten! Ik eet niet bewust geen vlees, maar toch eet ik misschien maar de helft van de week vlees. Gewoon omdat het vaak helemaal niets toevoegt.

 • Reply
  Gwen
  28 oktober, 2014 at 13:11

  Goed bezig! Hier al een jaar of 6 vegetarier. Maar, allebei – dat maakt het miss wel wat makkelijker. Wel voeden we Olivia op met 2x per week vlees of vis. Dus met supermate en biologisch of duurzame vangst. Ze moet haar eigen keuze mogen maken over een paar jaar.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  28 oktober, 2014 at 13:46

  Wij eten incidenteel vegetarisch. Vandaag toevallig ook! Bami met gebakken ei!

 • Reply
  Angelique
  28 oktober, 2014 at 14:51

  Ik ben ook vegetariër geweest maar het werkte voor mijn gezondheid niet. Al eten we nu nog steeds niet elke dag vlees

 • Reply
  Michelle
  28 oktober, 2014 at 22:38

  Wat leuk om over dit soort veranderingen te lezen. Ik zit er zelf ook middenin! Ben veel met mijn (vega(n)) eten bezig, omdat dat goed voelt en ik vind het leuk. Dingen uitproberen, alternatieve zoeken…

 • Reply
  Sas
  29 oktober, 2014 at 08:54

  Goede keuze voor je zo te horen en je bent er goed en bewust mee bezig!

 • Leave a Reply