De kinderen

Koemelk allergie, wat nu?

koemelk allergie, voedsel allergie, baby
Vers geboren Kalf bij Stichting de Kemphaan

Goed, de kleinste meneer hier in huis heeft een koemelkallergie. Die zagen we al een tijdje aankomen. We liepen al een tijd te leuren met een baby met krampen en eczeem. En nu?

Koemelkallergie

We vermoedde het al een tijdje. Het was alleen nog even een dingetje om bij iemand te komen die er verstand van had en ons kon vertellen of ons vermoeden juist was. En wat we dan weer met koemelkallergie moeten. Een diagnose is dan één, maar hoe gaan we dan weer verder. Om een heel lang verhaal, iets korter te maken. Noem het niet zo efficiënte zorg. Een huisarts die het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkallergie niet kent, een consultatie bureau wat vindt dat je voor dat soort klachten bij de huisarts moet zijn, die zelfde huisarts die weigert een doorverwijzing naar de kinderarts te schrijven en je weer terug stuurt naar het cb omdat dat toch echt tot hun takenpakket behoort en het met ze zou opnemen en dit (in ieder geval binnen een maand) niet deed. Het cb wat ons dan toch maar door stuurt naar een kinderarts en een kinderarts die ons direct heel fijn en goed geholpen heeft, hij wel. Maar ondertussen wel bijna twee maanden verder.

Toename krampen en eczeem

De kleine stumpert kreeg rond drie maanden ineens te kampen met een heftige toename van buikkrampen. Van krampen die je normaal gesproken bij een babytje kan verwachten, liep ik steeds frequenter met een krijsend, niet te troosten, overstrekkend kind rondjes in mijn huis. Opzicht wel lekker voor de fitbitstatistieken. Maar zo zielig. En ook niet goed voor onze nachtrust. Het arme schaap lukte het maar niet in slaap te vallen.

In die zelfde periode begonnen er steeds meer eczeem vlekken op zijn kleine lijfje te verschijnen. Mijn arme zachte perzikje werd ineens een stuk minder zacht. Boehoe. Echt sneu.

Na een maand aanmodderen besloot ik dat de tijd toch echt rijp was om naar de huisarts te stappen, dit voelde niet meer als wat er bij hoort als je een babytje krijgt. Mijn moedergevoel schreeuwde dat er iets meer aan de hand was dan normale ontwikkeling van de darmpjes. Mijn hele gevoel schreeuwde met elke aanval dat er iets niet klopte. Toen startte bovenstaande (iets langere) versie van onze safaritocht door de gezondheidszorg. Ondertussen was ik zelf al gestopt met het eten en drinken van koemelk. Zoek voor de grap even op vriend Google op waar melk allemaal inzit en je krijgt een rolberoerte. Ik in ieder geval wel. HOE. NU. VERDER?

Advies van onze kinderarts bij koemelkallergie

Hoe nu verder? Dat is inmiddels duidelijk. Het gaat een jaartje afzien voor mama worden vertelde de kinderarts ons. Of het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk, er zijn hordes mensen die leven als vegan en daar gelukkig mee zijn. Wie weet gaat dat mij dat ook lukken. Veel meer plantaardig eten.

En waarom zou je niet stoppen met dat ingewikkelde gedoe rondom borstvoeding? Ik hoor het je denken, sterker nog, het werd ook regelmatig tegen me gezegd. Dat het niet vol te houden is om alle melk eiwitten uit je dieet te schrappen. Ik ben het er niet mee eens. Als eerste omdat de borstvoeding goed gaat en dat wil ik niet opgeven. Hij kan het nog goed gebruiken.

De kinderarts adviseerde om minimaal 1,5 jaar borstvoeding vol te houden juist bij koemelkallergie. Bij deze geef ik dus borstvoeding op doktersrecept. Dat kan eventueel ook anders natuurlijk, er bestaat gewoon dieetvoeding voor dit soort stakkertjes ;). Maar de kinderarts maakte mij duidelijk dat als je borstvoeding kan geven dat dat wel de beste optie is in dit geval voor het immuunsysteem.

En daarbij langzaam voedsel aan gaan bieden en zorgen dat het lichaam niet scherp komt te staan op allergieën. Dus mocht er een reactie komen op iets, stappen terug. Nog langzamer introduceren. Nou was ik dat toch al van plan, dus geen man over boord. We gaan het gewoon een tandje rustiger aan doen dan bij broer en zus en gaan proberen te voorkomen dat we straks met een kleuter zitten die werkelijk helemaal niks meer kan eten.

Het gaat vooral een uitdaging worden in sociale gelegenheden. Wat doen we met de verjaardagen bijvoorbeeld?

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Marjolein
  21 juli, 2015 at 16:44

  Hoi,

  Ik heb 3x een koemelkvrij dieet gevolgd tijdens de borstvoedingsperiode en ik heb mijn 3 zoons lang gevoed.
  Als je wilt dan kun je het en als ik jouw blog zo lees, lijkt me dat geen probleem.
  Mijn ervaring was dat de omgeving er meer moeite mee had dan ik, ik had er tenslotte zelf voor gekozen, maar men vond het zielig als ik iets niet mocht. Dat is nu weer het geval, want nu blijk ik zelf lactose intolerant 🙁

  Oke, even praktisch….taart, appeltaart gaat prima en dan Wajang boter gebruiken, ligt gewoon in elke supermarkt, groen etiket. Wel even de appeltaartmix screenen op ingrediënten. Gekke is, ene merk bevat wel melk en het andere niet.
  Trek dus maar wat langer uit als je boodschappen gaat doen want je moet alles checken.
  Wat betreft brood, ik zocht namelijk naar een brood wat een beetje vult, Aldi luxe meerganen brood, we eten het nog steeds, terwijl het laatste dieet al een paar jaar geleden is. Boter voor op brood haal ik ook bij de Aldi en de bakboter ook. Je kunt prima terecht in gewone supermarkten.

  Ik wens je succes! Het is al wel even geleden, maar er is wel het een en ander blijven hangen, dus vragen mag altijd.

  Groetjes Marjolein

 • Reply
  Sanderijn
  21 juli, 2015 at 18:06

  Herkenbaar verhaal, niet van mezelf maar van ons nichtje. Duurde EIN-DE-LOOS (+/- een jaar) voor het gediagnosticeerd was. Ouders wisten al lang dat er iets mis was.
  Ik vind het goed van je dat je doorzette, en ook goed dat je er op deze manier iets aan kan doen. Natuurlijk is het zwaar voor jou, maar als het het beste is voor je kind kan je veel zo niet alles toch?!

 • Reply
  Daniëlle
  21 juli, 2015 at 18:17

  Heel herkenbaar! Mijn oudste heeft ook een koemelkallergie (en ei en pinda) en ook wij werden van het kastje naar de muur gestuurd door de huisarts, het CB en het ziekenhuis zelf. Uiteindelijk hebben wij alle drie de allergieën zelf ontdekt, en hebben dus ook zelf maatregelen genomen. Zo drinkt ze sojamelk en eet ze sojayoghurt. Verder alles waar veel melk, ei of pinda’s in zitten mag ze niet. Kleine hoeveelheden gaan nog wel. Maar het is een enorme strijd!

 • Reply
  Dina
  21 juli, 2015 at 18:59

  Bleeh, wat vervelend dat jullie steeds heen en weer gestuurd werden, maar gelukkig is er dan nu eindelijk duidelijkheid!

 • Reply
  Silke
  21 juli, 2015 at 19:59

  tip: eens langs gaan bij een goed geïnformeerde diëtist(e). Veel succes verder met de zoektocht naar toegelaten voedingsmiddelen, is niet makkelijk maar went wel 🙂

 • Reply
  Judith
  21 juli, 2015 at 20:56

  Hier ook een lange zoektocht naar de oorzaak bij onze derde, na 7 maanden eindelijk echte duidelijkheid, toen al gestopt met bv omdat dat werd aangeraden. Daarna meer dan 2 jaar geen koemelk en kippenei kunnen verdragen, nu 5 jaar verder nog steeds overgevoelig hiervoor. Het wordt etiketten lezen, maar er zijn genoeg alternatieven, ik had bij het voedingscentrum een boekje besteld waar bijna alle veilige producten in stonden. Bij de jongste heb ik uit voorzorg een half jaar alle melk- en eiproducten gemeden, was goed te doen, het bleek voor niets, zij is nergens allergisch voor.

 • Reply
  Jess
  21 juli, 2015 at 22:09

  Wat een gedoe. Een vriendin heeft vijf dagen voor ik Jim kreeg ook een zoontje gekregen en hij bleek ook kma te hebben. Ze geeft nog steeds BV btw. Even over die taart… kun je niet gewoon appeltaart maken en voor de boter een plantaardig vervangertje van soja ofzo nemen? Of worteltaart? Ik denk nog even verder…

 • Reply
  Evita
  21 juli, 2015 at 22:28

  Vervelend zeg! Mijn oudste had ook een koemelkallergie. Daarna heb ik bij de drie die daarna kwamen ook uit voorzorg een koemelkvrij dieet gevolgd. Alle vier hebben ze vrij lang borstvoeding gehad. Als je zelf taart maakt, kun je vrij veel maken, zoals appeltaart, worteltaart en cake. Wajang is een goede vervanger voor boter. Veel succes!

 • Reply
  MultiVroon
  21 juli, 2015 at 22:44

  Kokosmelk/-room is ook lekker door het eten! Allinsonbrood is in mijn ervaring altijd.zonder melk. Speltmelk met cacao maakt heerlijke (ook suikerloze) chocolademelk. Verder gewoon veel natuurlijke producten!

  Succes!

 • Reply
  Jantine Urban
  22 juli, 2015 at 11:38

  Ook mijn jongste had een koemelk allergie. Ik zei het na 4 dagen al toen ik een glas karnemelk had gehad. Toen ik bv wilde afbouwen omdat ik het niet meer trok naar kinderziekenhuis voor aangepaste voeding, alwaar ze eerst beweerden dat het geen allergie was want geen eczeem! Dus ik vroeg hoe het kwam dat als ik koemelk vrij at er niets aan de hand was en dat na 1 slagroomsoesje het kind ’s nachts op z’n kop stond… tja, dan had ik misschien toch gelijk…. Na 11 maanden over op dure allergie voeding (€60 per klein blik, gelukkig vergoed Door verzekering ), konden we met anderhalf over op gewone melk en is er niets meer aan de hand! De waarheid gebiedt te zeggen dat hij weinig melk en melkproducten eert. Hij houdt er niet van…

 • Reply
  mimsemams
  22 juli, 2015 at 14:02

  Wat een geluk dat jij iig een goede kinderarts trof!
  Wij hebben ook eindeloos aangemodderd.
  Ik hoop dat ons trauma je bespaard blijft. Mijn tip: blijf alsjeblieft zo lang mogelijk borstvoeding geven!

  Lavinia kan ook niet tegen soja. Bij ons bleef alleen rijstmelk over om mee te experimenteren. Blueband goede start brood en boter is ook zonder soja en zonder melk. Albert heijn heeft ook puur plantaardige boter waarmee je kunt bakken.

  Op mn blog heb ik ook een paar zelf bedachte recepten gezet zonder soja en melk trouwens.
  En ons verhaal van de afgelopen anderhalf jaar…

  Ik hoop dat jullie hiermee van de sores af zijn!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  23 juli, 2015 at 10:10

  Fijn dat er duidelijkheid is. Want daaruit kun je verder!

 • Reply
  Merle
  24 juli, 2015 at 08:24

  MIsschien heb je wat aan de website http://www.degroenemeisjes.nl. Zij hebben een uitgebreide receptenindex met makkelijk te maken vegan recepten met ingredienten die je in de gewone super kunt krijgen. Van gebak tot hoofdgerecht, van smoothie tot dip, echt van alles. Heel veel succes!

  • Reply
   MamaMaai
   24 juli, 2015 at 19:36

   Dankje wel, lief dat je meedenkt. Ik ken de website, bezoek hem graag 🙂

 • Reply
  fieke
  29 juli, 2015 at 17:40

  Geen paniek, er zijn voldoende alternatieven! Het zal wellicht even zoeken zijn, maar dat komt wel goed. Zoals Silke hierboven schreef kan je inderdaad altijd bij een (gespecialiseerde) diëtiste terecht. Als je zelf aan de slag wil gaan in de keuken kan je altijd eens een kijkje nemen op mijn blog, daar zijn heel wat (eenvoudige) receptjes voor gebak zonder melk te vinden. Succes met de zoektocht!

  • Reply
   MamaMaai
   29 juli, 2015 at 19:51

   Nee, paniek niet hoor. Ik merk inderdaad dat er best veel te vervangen is als je zelf kookt. Het is gewoon veel uitzoeken in het begin. Dank je voor je site, ik ga kijken. Recepten zijn altijd handig 🙂

  Leave a Reply