Mama Maai

We moeten onszelf vaker vergeten

slapenIk weet het even niet. Ik ben moe en ik staar naar een leeg document. Ik wil wel graag schrijven, mijn hoofd leeg maken op papier en het dan achter me laten maar het komt even niet. Ondertussen klets ik met een vriend. Goed in schrijven, dus ik vraag hem om advies. Het advies dat ik krijg is: gewoon doen. Het advies wat ik mezelf ook al wel eerder gaf. Gewoon beginnen, niet nadenken en kijken wat er komt. En komt er niks, so be it. Volgende keer weer beter.

Maai ♥ Psychologie:
En waarom gaat het dan allemaal even niet? Ik ben moe. En als ik moe ben, ben ik over het algemeen niet zo aardig voor mezelf. Ik keer in mezelf, vind het moeilijk me te uiten. Toevallig las ik gisteren in een artikel in de Psychologie, Maai ♥ Psychologie, dat we onszelf vaker moeten vergeten. Ha. Ja die kop trok direct mijn aandacht. Doe ik het allemaal dus toch niet zo heel verkeerd. (psychologie, November 2013, artikel ‘stop met navelstaren’)

We moeten onszelf vaker vergeten:
Wat de kop lijkt te zeggen, dat je vooral jezelf af en toe moet vergeten, wat ik interpreteer als vooral niet aan jezelf denken, is niet helemaal wat er in het artikel wordt bedoeld. Tenminste, niet zoals ik het interpreteer. Het artikel gaat over dat er heel veel gedachtes die we hebben, over onszelf gaan. Gedachtes waar we niet direct beter van worden en waar we eigenlijk niks aan hebben. Iets wat ik maar al te goed herken. Ik kan mezelf aardig de put in denken. Juist als ik moe ben. Zoals ik al zei, dan ben ik niet zo aardig voor mezelf.

Uit een onderzoek kwam naar voren dat mensen die minder over zichzelf na denken, minder somber zijn. Interessant artikel wel. En ik geloof daar ook wel in. En ja, klinkt best leuk. Simpel toch? Gewoon minder over jezelf nadenken. Appeltje eitje. Maar hoe doe ik dat? Hoe zet ik die eindeloze stroom gedachtes uit?

De tip:
De beste tip die in het artikel naar voren komt is: zoek afleiding. Bezig zijn, sporten, vrienden bezoeken. Dan kom je in een betere stemming en bekijk je dingen anders. Alleen al fijn om gewoon even nergens aan te denken misschien ook. Opgaan in waar je op dat moment mee bezig bent. Ik vind het wel wat.

En uiteraard, ik begon met dat ik moe ben. Slapen, gewoon een hele nacht, of in ieder geval een stuk meer zou ook helpen. Weet ik zeker. Van meer slapen krijg ik geheid een beter humeur. Kan ik misschien zelfs nog wel wat beter nadenken, pieker gedachtes wat meer loslaten. Ik was toch niet altijd al zo?

Gewoon doen:
Een ander punt is, ‘gewoon doen’ werkt. Met schrijven wel in ieder geval. Bedankt M. Ik heb weer iets om over na te denken. Of eigenlijk, ik kan weer wat loslaten vandaag en weet waar ik aan moet werken.

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  emmel
  4 januari, 2014 at 06:08

  Kan je geen momentje vinden om overdag ergens een dutje te doen. Dat moe zijn geeft sombere gedachten…ben je al langer dan 6 maanden zo moe, ga dan eens langs bij de dokter, die kan eens naar je bloedwaarden kijken o.a. vit B12, D en ferritine

  • Reply
   MamaMaai
   4 januari, 2014 at 09:27

   Nou het duurt al heel lang, sta steeds op het punt om naar de huisarts te gaan maar ergens voelt het dan of ik het moederschap niet aan kan ofzo. Stom misschien. I know!

 • Reply
  Gwen
  4 januari, 2014 at 11:21

  Dat je het moederschap niet aan kunt omdat je niet moe mag zijn?! Rare meid! Moe zijn en goed moederschap kunnen bedrijven zijn twee totaal andere dingen!!! Hier ook heel veel moeheid de laatste weken, ik wijt het aan veel veranderingen thuis de laatste tijd en de winter, maar dan moet het in maart wel weg zijn, dus ik geef mezelf nog even. Pff, een dutje overdag – als het hielp zou ik het doen, maar de moeheid wordt niet echt minder van 1 goede nacht of 1 dutje zeg maar 😉 Herkenbaar denk ik.

 • Reply
  Maris
  4 januari, 2014 at 19:52

  Had het artikel ook gelezen. Zette me ook aan het denken. Af en toe een oogopend blad hè? Nu Melle beter slaapt, slaap jij vast ook al iets beter hè? Misschien middagslaapjes proberen mee te slapen?

  • Reply
   MamaMaai
   4 januari, 2014 at 20:00

   Nee, dat is nu juist het punt. Melle slaapt vaak wel maar ik niet. Ik kan die knop niet uitzetten. Ik ben verschillende dingen aan het proberen toch wat meer rust te krijgen.

  Leave a Reply